Noi percheziții la Mangalia și Medgidia, în dosarul diplomelor falsificate

0
3587
Foto cu rol ilustrativ

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța a efectuat, pe data de 02.12.2020, sprijinul Biroului Județean de Poliție Transporturi, al unei echipe S.A.S. și a unui tehnician criminalist din cadrul I.P.J. Constanta, un număr de 11 percheziții domiciliare pe raza localităților Mangalia și Medgidia, în dosarul penal nr. 335/P/2020, în care se efectuează cercetări pentru săvârșirea infracțiunilor de: grup infracțional organizat, înșelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, constând în falsificarea diplomelor de bacalaureat, certificate de calificare profesională, certificate de absolvire cu diferite specializări.

Cu ocazia desfășurării perchezițiilor domiciliare, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor următoarele bunuri: 5 imprimante multifuncționale, 6 unități PC, laptop-uri, stick-uri de memorie, bijuterii din aur, sume de bani, telefoane mobile, 2 ștampile și 62 de diplome și certificate de calificare. De asemenea, a fost indisponibilizat un autoturism marca Peugeot 307. Valoarea prejudiciului creat este de aproximativ 80.000 lei.

Cercetările au continuat cu noi percheziții. Astfel, joi, 10, decembrie, au avut loc alte 23 percheziții domiciliare, de unde au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor: 4 diplome de bacalaureat, 27 certificate de calificare și 2 diplome de absolvire 12 clase.

Ancheta continuă  în vederea identificării tuturor  persoanelor implicate și documentării activității lor infracționale. În cauză s-a beneficiat de sprijinul autorităților austriece, prin Ordin European de Anchetă.

Au vrut să se angajzeze în Austria cu diplome false

Potrivit unor surse, mai multe persoane care au apelat la serviciile falsificatorilor au dorit să se angajeze în Austria, în baza diplomelor de bacalaureat false, însă nu au reușit. Angajatorii au respins aceste diplome, iar persoanele păgubite s-au adresat autorităților din România, demascând întreaga activitate ilegală a grupului infracțional.

În speță, au fost audiate mai multe persoane, iar cercetările continuă.

Ce spun reprezentanții IPJ Constanța

Polițiștii Regionalei Transporturi Constanța, sub coordonarea procurorului investit din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, în colaborare cu autoritățile austriece (ca urmare a unui ordin european de anchetă emis de P.C.A.), au organizat activități într-un dosar penal care vizează săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune și fals material în înscrisuri oficiale.

În urma acțiunilor, la data de 2 decembrie a.c., polițiștii au depistat, în flagrant delict, un bărbat, în timp ce ar fi primit două certificate de calificare profesională false, care ar fi fost date retur de către beneficiari, întrucât ar fi fost eronate.

În urma flagrantului, în aceeași zi, au fost puse în executare 11 mandate de percheziție domiciliară, în județul Constanța, fiind ridicate, în vederea continuării cercetărilor, sume de bani (‪119.000 de lei, 8.500 de euro, 520 de lire sterline și 65 de leva), 5 imprimante multifuncționale, 6 unități PC, 15 telefoane mobile, 12 memory stick usb, 13 laptopuri, 5 ceasuri de mână, mai multe bijuterii, 7 harduri externe, 1 DVR, precum și 62 de diplome și certificate de calificare, 2 ștampile. În plus, a fost indisponibilizat un autoturism.

Valoarea bunurilor ridicate în vederea continuării cercetărilor este de aproximativ ‪370.000 de lei.

În cursul zilei de astăzi, polițiștii Secției Regionale de Poliție Transporturi Constanța au pus în executare alte 11 mandate de percheziție domiciliară, în județele Constanța și Călărași.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 5 diplome de bacalaureat, 28 de certificate de calificare, 3 diplome de liceu și 3 foi matricole.

Valoarea prejudiciului creat este de aproximativ 80.000 de lei.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul Serviciului pentru Acțiuni Speciale și al tehnicienilor criminaliști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.