Noile tarife pentru tarabele din piețe au iscat scandal între Hira și Răsăuțeanu

1
551

În urma unei decizii a noului Consiliu de Administrație al Regiei Autonome Exploatarea Domeniului Public și Privat Constanța, s-a hotărât reevaluarea chiriilor încasate pentru spațiile cu altă destinație decât locuire, administrate de aceasta, inclusiv pentru mesele din piețe. S-a realizat un raport de evaluare de către un evaluator autorizat al Primoval S.R.L., iar Consiliul Local l-a aprobat în ședința ordinară de vineri.

Regia Autonomă Exploatarea Domeniului Public și Privat Constanța a propus consilierilor locali aprobarea unor noi tarife de bază pentru închirierea spațiilor cu altă destinație decât cea de locuință aflate în proprietatea municipiului Constanța și în administrarea/proprietatea sa și pentru mesele/tarabele și terenurilor destinate comercializării de produse, situate în piețele agroalimentare administrate tot de regie.

Grupul consilierilor P.S.D. Constanța a cerut, însă, ca tarifele să rămâne la aceeași valoare ca până acum, considerând că nu este o perioadă potrivită pentru majorarea oricăror tarife, mai ales pentru cei care vând în piețe.

„În perioada pandemică, măsurile aberante ale Guvernului nu au făcut decât să închidă multe activități, au fost piețele închise, și o majorare a tarifelor, o majorare a chiriilor pentru agenții economici, pentru constănțeni, în această perioadă de criză, când mulți și-au pierdut locurile de muncă, este total nepotrivită“, a declarat Costin Răsăuțeanu.

Directorul general interimar al R.A.E.D.P.P., Stere Hira, a susținut, însă, că unele tarife au scăzut, tocmai pentru a încuraja producătorii români din piețe sau practicarea meseriilor uitate (pantofar, pălărier, ceasornicar, tocilar etc.) ori vânzarea de obiecte hand-made etc.

„Nu ați citit proiectul de hotărâre, de aceea aveți un astfel de amendament.  Dacă l-ați fi citit, ați fi observat că există categorii unde tarifele au scăzut. De exemplu, pentru producătorii români din piețe, nu pentru comercianți, tarifele au scăzut cu aproximativ 25%. De asemenea, pentru meseriile uitate, pentru hand-made-uri, pentru micile manufacturi, acest raport de evaluare ne prezintă niște prețuri foarte mici, pentru a readuce farmecul de altădată în orașul nostru. Deci venim în sprijinul micilor producători români și a micilor întreprinzători locali“, a spus Stere Hira.

Propunerea consilierilor locali P.S.D. a fost respinsă cu 8 voturi pentru, 16 împotrivă și 1 abținere, iar noile tarife de bază ce vor fi practicate de R.A.E.D.P.P., aprobate de Consiliul Local cu 18 de voturi pentru, 7 împotrivă și 1 abținere.

Cel mai mult au crescut chiriile pentru spațiile în care se desfășoară jocuri de noroc, a mai susținut Teo Hira: maximum 12,66 euro/mp/lună. Pentru spațiile în care sunt amenajate cabinete medicale/veterinare se va plăti o chirie de maximum 5,88 euro/mp/lună.

Potrivit proiectului de hotărâre ce a fost aprobat vineri, 26 februarie a.c., în ședință ordinară, agenții economici vor plăti o taxă lunară cuprinsă între 265 și 410 lei (T.V.A. inclus) pentru a închiria o masă/tarabă în piețele Unirii, Pescăruș, Tic Tac, I.L. Caragiale, Tomis Nord, Brotăcei, Grivița și Tomis III.

Producătorii agricoli vor achita doar o chirie cuprinsă între 7,5 lei/zi și 11,5 lei/zi, TVA inclus.

Valentin ISPAS

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.