Noul sediu al Teatrului pentru Copii și Tineret Constanța va fi construit lângă Planetariu

0
692

Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a aprobat nota de fundamentare pentu construcția unui nou sediu al Teatrului pentru Copii și Tineret „Căluțul de Mare“ în spatele Planetariului. Urmează realizarea documentației tehnico-economice și stabilirea sursei de finanțare: fonduri europene, guvernamentale sau proprii.

De două ori, în 2018, foștii și actualii consilierii județeni P.N.L. Constanța Stelian Gima (și actual vicepreședinte C.J.C.) și Bogdan Bola (și actual deputat ales) au încercat rectificarea bugetului Consiliului Județean Constanța cu 400.000 de lei, pentru realizarea studiului de fezabilitate necesar construirii unui nou sediu pentru Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de Mare“ Constanța. Mai degrabă a unui sediu pentru instituția de cultură, deoarece aceasta nu a avut niciodată propriul sediu, deși a împlinit 64 de ani de existență în 2020. Mereu a funcționat în cea mai veche sală de teatru din municipiu, fostul Teatru Elpis al Comunității Elene.

Cei doi aleși județeni identificaseră și un spațiu pentru construirea sediului Teatrului pentru Copii: în incinta Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, în spatele Planetariului. Însă fostul președinte al Consiliului Județean Constanța nu a fost de acord cu această locație, așa că proiectul propus nu s-a concretizat. Dar actualul președinte al C.J.C., Mihai Lupu, a aprobat marți, 15.12.2020, nota de fundamentare pentru această construcție pe malul Lacului Tăbăcărie, în zona propusă de cei doi consilieri județeni. Mai ales că acesta este un proiect de suflet al consilierului său personal maestrul Lică Gherghilescu, fostul director al Teatrului pentru Copii și Tineret „Căluțul de Mare“ Constanța și cel care a și înfiinţat, în anul 2003, Teatrul pentru Copii şi Tineret pe structura vechiului Teatru de Păpuşi.

Mai mult, și directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța susține acest proiect. „Domnul Gherghilescu a fost la noi și am discutat iar proiectul, este locația pe care o gândeam amândoi și înainte, pentru sediul teatrului. În plus, pe perioada verii, în afara stagiunii teatrale, putem și noi susține acolo demonstrații, pentru că ne dorim ca în noul teatru să existe un ecran de planetariu, nu o cupolă cum avem, ci o semicupolă, și scaunele să poată fi înclinate“, ne-a declarat Adrian Bîlbă.

Până în luna martie 2021 ar putea fi demarați primii pași, consultarea publică, nota conceptuală, tema de proiectare, pentru ca apoi să fie inițiată licitația pentru realizarea documentației tehnico-economice.

„E cel mai viabil loc, cel mai viabil proiect pentru construirea sediului Teatrului pentru Copii. Studiile necesare le vom realiza din fondurile proprii, iar apoi vom stabili sursa de finanțare: fie fonduri europene, fie fonduri guvernamentale, fie fondurile Consiliului Județean“, ne-a precizat președintele C.J.C., Mihai Lupu.

Investiţia este estimată la 2 milioane de euro.

Potrivit vechii expuneri de motive a proiectul celor doi consilierii județeni liberali, depus în 2018, noua construcție ar trebui să includă o sală de spectacole de 250-300 de locuri, o sală de repetiţii, foaiere, garderobă, casă de bilete, spații de expoziţii, cabine actori, camere de machiaj, grupuri sanitare pentru public și angajați, spații administrative, ateliere de croitorie, decoruri şi păpuşi etc. Vechiul proiect includea și montarea unei scene şi gradene outdoor, în fața noii clădiri.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.