Consilierii locali USR vor să blocheze construcția blocului din zona IPJ Constanța, deasupra plajei Trei Papuci

0
606

Aleșii locali USR din Comisia permanentă de specialitate nr. 2 a Consiliului Local – Comisia de organizare și dezvoltare urbanistică, realizarea lucrărilor publice, protecția mediului înconjurător, conservarea monumentelor istorice și de arhitectură – vor să verifice legalitatea Planurilor Urbanistice Zonale aprobate de către fostul Legislativ, deși au stârnit acuzații nenumărate și nemulțumirea multor constănțeni. În plus, vor verifica la sânge fiecare P.U.Z./P.U.D. propus de către un investitor înainte ca acesta să fie votat în Consiliul Local.

În Faleză Nord s-a construit mult și fără viziune, spune consilierul local U.S.R. Cătălin Iacob, și continuă: „S-au aprobat P.U.Z.-uri și s-au dat autorizații pe bandă rulantă fără să se țină cont de o dezvoltare armonioasă a cartierului“. Așa că acum, când a fost supus atenției Comisiei nr. 2 un nou Plan Urbanistic Zonal pentru o parte a cartierului, l-a studiat cu atenție și a solicitat mai multe informații dezvoltatorului imobiliar cu privire la clădirea pe care intenționează să o ridice pe str. Maior Șofran, mai ales că locuitorii din zonă se opun acestui proiect.

„Am fost în week-end, cu colega mea, Cristiana Popescu, în acestă zonă, pe strada Maior Șofran. De ce aici? Pentru că un dezvoltator vrea să ridice un bloc de 6 etaje și a stârnit nemulțumirea vecinilor din zonă. Sunt mai multe probleme pe care le reclamă locatarii, printre ele aflându-se aglomerarea zonei, lipsa locurilor de parcare, nerespectarea distanței minime față de clădirile existente ș.a.m.d..

Acesta este unul dintre zecile de proiecte care vor ajunge pe masa Consiliul Local. Odată ajuns proiectul în Consiliul Local, elaboratorul P.U.Z.-ului va trebui să răspundă la o serie de întrebări și atât el, cât și dezvoltatorul imobiliar trebuie să înțeleagă necesitatea unei dezvoltări armonioase a zonei.

În perioada următoare, vom verifica toate aceste P.U.Z.-uri, vom discuta atât cu locuitorii din zonele respective, cât și cu proiectanții.

Constanța a ajuns să fie un oraș mutilat din punct de vedere urbanistic, iar acest lucru trebuie să se oprească. În calitatea noastră de consilieri locali, vom face tot ce ne stă în putință pentru a influența dezvoltarea viitoare a orașului în beneficiul locuitorilor săi“, a precizat Cătălin Iacob.

Cei doi consilieri locali U.S.R. din Comisia de organizare și dezvoltare urbanistică, realizarea lucrărilor publice, protecția mediului înconjurător, conservarea monumentelor istorice și de arhitectură vor să verifice și legalitatea P.U.Z.-urilor care au fost deja aprobate, deși au stârnit o multitudine de acuzații și nemulțumirea multor constănțeni. Cum ar fi proiectul imobiliar din zona Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, un alt bloc de șase etaje care să se înalțe chiar deasupra Plajei Trei Papuci. Reamintim că pentru acesta a fost deja eliberat certificatul de urbanism, după ce în luna septembrie a.c. consilierii locali au aprobat Planul Urbanistic Zonal propus de Ștefan Stere pentru zona delimitată de B-dul Mamaia, str. Patriei și str. Renașterii, deși constănțenii au trimis o mulțime de sesizări cu privire la acest P.U.Z. și chiar au inițiat o petiție. Acum investitorul a solicitat acordul de mediu.    

„Din păcate, există și situații în care răul a fost deja făcut, iar aici mă refer la P.U.Z.-ul de pe strada Renașterii. În ultima ședința de Consiliul Local a vechii administrații, consilierii au aprobat construcția unui bloc de 6 etaje lângă taluzul mării, asta în ciuda opoziției vecinilor și a asociațiilor civice.

În perioada următoare, vom analiza toate căile legale de a îndrepta această decizie a vechii administrații.

Constanța a suferit mult la capitolul urbanism, iar lucrurile trebuie aduse pe făgășul normal. Ideea că ai un lot de teren și pe el poți să construiești ce vrei, nu mai e de actualitate. În ceea ce ne privește pe noi, fiecare decizie va fi luată în urma unor analize făcute de urbaniști și pe baza unor studii de oportunitate“, a explicat consilierul local Cătălin Iacob.

Valentin ISPAS

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.