Nu se va construi un bloc în zona Butoaie, în locul bazarului și al parcării!

0
856

Scriitoarea Maria Pia Danielopolu-Dumitru vrea să construiască un bloc în locul bazarului și parcării din zona Butoaie din Mamaia, în apropierea Hotelului Alcor. Consilierii locali nu au aprobat, însă, Planul Urbanistic Zonal propus de aceasta.

Maria Pia Danielopolu-Dumitru, nepoata istoricului, liberalului și deținutului politic Victor Papacostea, a inițiat un Plan Urbanistic Zonal pentru a putea construi un bloc cu cinci etaje pe terenul de 318mp pe care îl deține în zona Butoaie din Mamaia, pe care se află un bazar și o parcare, aproape de Hotelul Alcor. Terenul este în proprietatea acesteia din 2018, în urma unei decizii definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiției. Aceasta a încheiat un contract de asociere în participațiune cu S.C. Dotaka Construct S.R.L.

Planul Urbanistic Zonal a fost în consultare publică în august – septembrie 2020, iar pe parcursul derulării acesteia Primăria a primit două sesizări, ambele aducând obiecțiuni cu privire la acest proiect imobiliar. În primul rând din cauza supraaglomerării zonei, în apropiere fiind în derulare și alte șantiere pentru unități de cazare cu regim de înălțime P+10E, apoi deoarece se distrug spații verzi și va fi afectată vederea panoramică a camerelor Hotelului Alcor, dinspre Complexul Estival. În plus, S.C. Complex Alcor S.A. a transmis prin avocat nemulțumirile sale, deoarece vor fi afectate trei căi de acces – necesare inclusiv pentru intervenția pompierilor și ambulanțelor, nu numai turiștilor -, iar distanța dintre imobile va fi foarte mică etc.

În urma consultării, arhitectul-șef al Constanței, Dan Petre Leu, a propus analizarea propunerilor P.U.Z.-ului cu mai multe mențiuni. Printre ele, faptul că oportunitatea investiției este justificată în principal de interesul privat al investitorului, nefiind identificat niciun element care să justifice urmărirea oricărui motiv de interes public, cu excepția amenajării zonei de spațiu verde în care vor fi permise amenajări de loisir și comerț artizanal. Apoi, prevederile Regulamentului local de urbanism nu reglementează posibilele intervenții privind dezmembrarea ori alipirea terenurilor din zona de studiu, caz în care P.U.Z.-ul devine inaplicabil. Iar în final, pe parcursul derulării procesului de informare și consultare a constănțenilor, proprietarii imobilelor învecinate și-au exprimat dezacordul cu privire la prevederile acestei documentații de urbanism, în principal deoarece se desființează parcarea care este utilizată acum de operatorii de turism din zonă și regimul de înălțime îngrădește vederea spre mare din hotelurile învecinate.

În Comisia de specialitate nr. 2 a Consiliului Local (Comisia de organizare și dezvoltare urbanistică, realizarea lucrărilor publice, protecția mediului înconjurător, conservarea monumentelor istorice și de arhitectură), aleșii locali au dat aviz negativ proiectului imobiliar propus de Maria Pia Danielopolu-Dumitru.

„Stațiunea Mamaia a devenit, din păcate, un cartier al Constanței. S-a construit mult și fără viziune. Și încă se mai dorește să se construiască.

Pe ordinea de zi a ședinței de vineri, avem un plan urbanistic zonal care prevede construcția unui imobil de P+5 în zona Butoaie, lângă Promenadă.

P.U.Z.-ul stațiunii Mamaia din 2013 stabilește locații clare unde se pot ridica clădiri noi, însă de-a lungul timpului, printr-o serie de planuri noi, au răsărit noi imobile.

Revenind la P.U.Z.-ul nostru, terenul cu pricina a fost o parcare, iar acum intenția este de a se construi locuințe colective“, anunța la acel moment consilierul local U.S.R.-P.L.U.S. Cătălin Iacob, membru în Comisia nr. 2.

Iar vineri, 26 februarie a.c., proiectul de hotărâre privind aprobarea acestei documentații de urbanism inițiate pentru teritoriul situat în stațiunea Mamaia, zona Restaurant Estival, delimitat de alei carosabile și limite cadastrale, a fost respins în ședința ordinară a Consiliului Local, cu 1 vot pentru, 18 voturi împotrivă și 6 abțineri.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.