Nivelul de trai scăzut, combinat cu celelalte efecte adiacente în plan social le face pe unele femei să aducă copii pe lume, iar apoi fug și îi abandonează în spital. Din fericire, însă, abandonul copiilor în Spitalul Județean Constanța este în scădere de câțiva ani, atât pe secția de Neonatologie, cât și pe cea de Pediatrie.
De cele mai multe ori, sărăcia le împinge pe proaspetele mămici să își abandoneze copiii în spital. Iar acest lucru nu se întâmplă doar la nou-născuți, ci și în cazul copiilor care prezintă afecțiuni grave. Și aceștia sunt abandonați de către părinți, din lipsa posibilităților financiare. Însă, în ultimii ani, au fost tot mai puține cazuri de acest gen în Spitalul Județean Constanța. Mai ales pentru că, acum, cei care recurg la astfel de gesturi sunt mai ușor de găsit de către polițiști.
„Cazurile de abandon a nou-născuților la noi în spital au scăzut mult în ultimii ani. În acest moment, nu avem niciun nou-născut abandonat. Am avut în luna iulie un astfel de caz, a fost ceva izolat. În câteva zile, bebelușul a fost dat în plasament unui asistent maternal, astfel are, deja, o familie“, a precizat Crina Kibedi, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța.
Aceasta a explicat ce se întâmplă atunci când este sesizat un astfel de caz și unde ajuge bebelușul.
„La nou-născuți, de exemplu, dacă mama părăsește spitalul și nu mai revine după bebeluș, secția anunță asistentele sociale. Ulterior, este sesizată Poliția – Secția 3, dar și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului. Apoi se efectuează o anchetă socială, adică se anunță și primăria de domiciliu a mamei, aceasta urmând să fie căutată de poliție. Dacă în cinci zile de sesizare nu revine la spital, se întocmește proces-verbal de abandon. Ulterior, se instituie măsura de plasament“, a adăugat Crina Kibedi.
Mihaela GIUGLEA