O constănțeancă vrea să își ridice o casă în cartierul Medeea, dar se opun vecinii

0
31067

O constănțeancă, Mihaela D., vrea să își ridice o casă cu un etaj în cartierul Medeea, însă vecinii nu sunt de acord. Pentru ca viitorul imobil să fie ridicat, beneficiarul a inițiat un Plan Urbanistic Zonal pentru a reglementa zona.

În data de 20.07.2020 constănțeanca a demarat procedura informării şi consultăril publicului privind Planul Urbanistic Zonal -„terenul delimitat de Str. Pomplliu Ehade, Str. Spiru Haret, Str. Petru Poni, Str. Slt. Gheorghe Nicolae Durnitrescu”, depunând anunţul de intenţie şi planul de situaţie. Apoi, în luna ianuarie, beneficiarul a depus anunţul privind consultarea asupra propunerilor preliminare ale Planului Urbanistic Zonal pentru o perioadă de 25 zile (18.01.2021-12.02.2021), însoţit de fotografii cu amplasarea panoului pe teren. Astfel, locuitorii din zonă au depus sesizări cu privire la viitoarea clădire.

Pe parcursul derulării procesului de informare şi consultare publică au fost primite sesizări de la persoanele interesate care vizează reglementările propuse. Maria F., proprietar din zona de studiu, a depus o adresă prin care transmite dezacordul faţă de propunerile PUZ, fiind vizate următoarele aspecte: terenul pe care urmează să se construiască noul imobll nu are deschiderea necesară, având doar 9.6 metri, iar noua construcţie P+1E+M va afecta însorirea şi intimitatea curţii şi construcţiei învecinate, aflată în proprietatea petentei.

O altă sesizare a venit din partea lui Eugen M., și el proprietar în zona de studiu. Acesta nu este de acord cu schimbarea reglementărilor PUZ-ului existent, în vederea construirii unui nou imobil pe terenul studiat. Petenţii propun ca pe terenul care a generat prezentul PUZ, Primăria să amenajeze o zonă verde.

Ce spun cei care au elaborat PUZ-ul

Prin răspusurile formulate elaboratorul PUZ a menţionat că va studia posibilitatea construirii pe parcele, astfel încât terenurile să fie construibile în condiţiile legii, fară să aducă prejudicii imobilelor învecinate.  De asemenea, se precizeză că regimul de înălţime al viitoarei construcţii va rămâne cel aprobat deja și nu va creşte.

Construirea pe parcelă se va face cu respectarea însoririi vecinătăţilor, conform prevederilor Ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 119/04.02.2014 pentru aprobarea Normelor de Igienă şi sănătate publică privind mediul de vlaţă al populaţiel, cu modificările şi completările ulterioare şi a normativelor specifice, iar reglementarea PUZ va solicita elaborarea unui studiu de însorire care să demonstreze respectarea normelor la faza elaborării documentaţiei pentru obţinerea autorizaţiei de construire.

Mihaela GIUGLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.