O femelă alpaca, suferindă de râie, a fost salvată

0
486

Bonnie este o femelă alpaca în vârstă de 5 ani, care a fost animal de companie în Galați, fiind apoi donată Gradinii Zoologice din oraș. După ce au observat în vara anului trecut leziuni la nivelul urechilor, medicii de la Grădina Zoologică au trimis probe pentru analize la USAMV Cluj-Napoca.

Bonnie a fost tratată aproape patru luni de râie sarcopică și supusă unor intervenții de corectare a unghiilor și dentiției înainte să se întoarcă la Grădina Zoologică din Galați.

”În iunie-iulie 2020 i-au apărut niște leziuni la nivelul urechilor care s-au agravat treptat. Medicul grădinii zoologice a încercat să o trateze, însă fără succes. Ne-a trimis cruste și am pus diagnostic de râie sarcoptică. Pentru alpaca nu există în România produse specifice și tratamentul este dificil, cu eficiență scăzută. Râia sarcoptică la alpaca poate fi fatală și este greu de tratat. Nu a existat posibilitatea unui tratament complex în Galați din cauza lipsei de personal calificat și a costurilor. În 16 noiembrie a fost adusă la USAMV Cluj-Napoca, examinată, i s-au făcut analize de sânge și timp de o săptămână i s-au dat doar vitamine și minerale pentru a o aclimatiza cu noul spațiu”, a explicat asis. cer. dr. Georgiana Deak, de la Departamentul de Parazitologie și Boli Parazitare din cadrul universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară.

Tratamentul a reprezentat o variantă combinată timp de opt săptămâni: topic (pe piele) și general (injectabil). Un grup de studenți a fost alături de Bonnie, s-au implicat și au ajutat cu tratamentul și cu hrănirea, inclusiv în weekend-uri și în perioadele de vacanță.

”La început a trebuit să îndepărtăm crustele și atunci a fost nevoie de o atenție mai mare. Zilnic, Bonnie avea urechile șamponate și i se aplica tratamentul, iar apoi s-a urmat tratament săptămânal. Putem spune că s-a vindecat și în perioada următoare se va întoarce acasă, iar reușita ne bucură pe toți”, a adăugat oficialul universității.

Două companii au suportat tratamentul și costurile de întreținere care au atins suma de 2.500 de lei, oferind o bursă și produse medicale cercetătoarei de la USAMV Cluj-Napoca, în calitate de rezident EVPC (European Veterinary Parasitology College). De asemenea, costurile de cazare și ale altor operațiuni necesare au fost suportate de USAMV Cluj-Napoca.

Prof. Dr. Florin Beteg vorbește despre operațiuni specifice, necesare după menținerea lui Bonnie în condiții de captivitate o perioadă atât de îndelungată. Acesta este cel care s-a ocupat de caz, împreună cu conf. dr. Cosmin Peștean, dar și cu studenții din anul V la Medicină Veterinară, linia de studiu în limba engleză.

”S-a efectuat operațiunea de corectare a unor tulburări funcționale consecutive și inerente întreținerii în condiții de captivitate. Concret, s-a procedat la trimarea ongloanelor crescute în exces și rabotarea (ajustarea) incisivilor inferiori. Pentru evitarea unui stres inutil și excluderea unor accidentări, alpaca a fost tranchilizată și transferată la Clinica de Chirurgie, unde manoperele menționate au fost realizate nu doar  în condiții de siguranță, cât și rapid pentru a evita complicațiile anestezice și ale imobilizării prelungite. Totul a decurs normal, fără evenimente nedorite, iar Bonnie se va bucura de zilele însorite ale primăverii, având unghii corectate, lucioase și o dentiție de invidiat. Ne bucurăm că am trecut prin această experiență, mai ales pentru studenți, care și-au diversificat astfel de aria de practică veterinară. Astfel de cazuri sunt foarte rare în România, eu am mai prins unul singur, dar nu la noi, ci în SUA”, a precizat prof. dr. Florin Beteg.

Bonnie va mai rămâne sub supraveghere medicală câteva zile, apoi aceasta se va întoarce acasă, la Grădina Zoologică din Galați.

Maria VASEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.