O singură asociere de firme este interesată de achiziția pentru construirea unui garaj dedicat autobuzelor electrice din Constanța, în valoare de aproape patru milioane de lei, cu TVA. Ofertantul leader este o firmă din București, care a mai încheiat și alte contracte cu Primăria Constanța.
Urban Scope SRL (ofertantul leader) a fost înființată în anul 2016 și are sediul în Bucureşti. Firma se ocupă de „activități de arhitectură”. Administrator și unic asociat este Marian Radu Dragomir. În anul 2021, firma a avut o cifră de afaceri de 8.653.277 de lei, un profit net de 2.998.426 de lei și 13 angajați, potrivit datelor publicate de listafirme.ro.
Tehno Consulting Solution a fost înființată în anul 2004 și are sediul în localitatea Pantelimon, din județul Ilfov. Firma se ocupă de „activități de inginerie și cosultanță tehnică legate de acestea”. În anul 2021, firma a avut o cifră de afaceri 3.850.731 lei și 15 angajați. Administrator și unic asociat este Benian Gheorghe Bala.
Dorecad Sol, Blue Road și Aua Tech Support sunt celelalte firme care fac parte din asociere (subcontractanți).
Licitația nu a fost una fără probleme. O firmă a contestat licitația lansată de Primăria Constanța, care a fost și blocată. În cele din urmă, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a respins contestația firmei InterGroup Engineering SRL în legătură cu achiziția privind construirea unui garaj pentru autobuzele electrice.
Context:
Primăria Constanța dorește să construiască un garaj pentru autobuzele electrice. Astfel, Municipalitatea a lansat achiziția privind serviciul de elaborare a documentației tehnico-economice (studii de teren – geotehnic și topografic, studiu de trafic, Studiu de fezabilitate, Proiect tehnic pentru autorizarea lucrărilor, POE, PT și DE, altele, cerere de finanțare) aferentă obiectivului de investiții „Achiziția de autobuze cu emisii de carbon scăzute, destinate transportului public și crearea infrastructurii aferente – garaj CT BUS“. Valoarea estimată a achiziției este de 3.340.000 de lei, fără TVA, adică 3.974.600 de lei, cu TVA (807.597,45 euro).
În document se arată că societatea utilizează o flotă de 211 autobuze, în prezent.
„CT BUS SA utilizează o flotă de 211 de autobuze, care operează pe un număr de 30 de trasee, deservite de 385 de stații de îmbarcare/debarcare călători, folosind infrastructura rutieră de la nivelul municipiului, împreună cu celelalte moduri de transport (transportul privat de persoane și mărfuri, bicicliști, pietoni etc.)“, potrivit Caietului de sarcini.
Conform documentului, în prezent nu există, în Constanța, benzi dedicate transportului public de călători, cu excepția unui tronson de 1,5 kilometri.
„Activitatea de transport public de persoane prin curse regulate se realizează pe infrastructură de transport aparținând domeniului public al municipiului Constanța, care are o calitate relativ bună. În prezent, pe infrastuctura rutieră folosită nu există benzi dedicate transportului public de călători, cu excepția unui tronson de aproximativ 1,5 km pe Bulevardul Tomis“, se mai arată în document.
Primăria arată că a implementat o serie de inițiative pentru confortul călătorilor, precum: achiziționarea de material rulant nou și curat (104 autobuze noi Diesel 6, 20 de autobuze electrice cu lungimea de 12 metri, 21 de autobuze electrice cu lungimea de 10 metri), reabilitarea marilor bulevarde și crearea benzilor dedicate transportului public, îmbunătățirea sistemului de informare călători (instalarea de panouri informative în stații, crearea unei aplicații pentru planificarea în timp real a călătoriei), extinderea unor trasee și crearea unor noi stații de autobuz în zone mai puțin accesate de transportul public etc.
Petruț IACOB