O nouă contestație în anulare a pedepsei, formulată de Radu Mazăre

0
440

Fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, încearcă, din nou, să scape de pedeapsa de 9 ani de detenție, primită în dosarul retrocedărilor. El a formulat o nouă contestație în anulare, înregistrată la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Dosarul 5767/2/2020, a fost înregistrat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție în toamna anului trecut. S-ar părea că fostul primar al Constanței a invocat un nou motiv pentru a contesta pedeapsa primită în celebrul dosar care i-a adus o pedeapsă de 9 ani de detenție.

Contestația în anulare – o cale extraordinară de atac – a fost programată pentru data de 14 ianuarie, la instanța supremă. Numai că judecătorii acesteia au stabilit, joi, că nu au competență materială pentru judecarea căii de atac, motiv pentru care au declinat dosarul către o altă instanță competentă.

Trimite contestaţia la executare formulată de condamnatul Mazăre Radu Ștefan, spre competentă soluţionare, la Curtea de Apel Bucureşti. Onorariul parțial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru contestatorul condamnat, până la prezentarea apărătorilor aleşi, în sumă de 80 lei, rămâne în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 14 ianuarie 2021”, se arată în încheierea de ședință.

Astfel, dosarul a luat drumul instanței bucureștene, urmând a se stabili termenul de judecată.

De remarcat că aceasta nu este singura contestație în anulare formulată de Radu Mazăre. Fix în urmă cu un an, judecătorii au mai analizat o astfel de cerere, pe care au respins-o ulterior.

Radu Mazăre a fost condamnat la începutul anului trecut, la nouă ani de închisoare  pentru retrocedarea ilegală a unor terenuri în staţiunea Mamaia. În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi foştii acţionari al clubului de fotbal Dinamo Bucureşti, Cristian Borcea şi Dragoş Săvulescu,  fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu.

În total, peste 30 de persoane au fost condamnate în dosar, unele cu suspendare, altele cu executare.

Fostul primar Radu Mazăre a fost trimis în judecată de DNA în 28 octombrie 2008, alături de 36 de persoane, între care foşti şi actuali funcţionari din Primăria Constanţa şi Oficiul de Cadastru, mandatari şi notari publici, în dosarul privind atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză.

Prejudiciul în această cauză a fost estimat de DNA la aproximativ 114 milioane de euro, din care 77,77 milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.