Oare cine minte? Vor fi sau nu disponibilizări la Damen?

0
672
Foto: Damen

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat, în exclusivitate pentru Focus Press, că nu vor exista concedieri din rândul angajaților de la şantierul Mangalia. Totuși, Sindicatul Liber Navalistul a primit o adresă din partea Ministerului Economiei, potrivit căreia vor fi disponibilizați 228 de salariați.

Prezent la Mangalia joi, 17.09.2020, pentru lansarea candidaților P.N.L. la primăriile din județul Constanța, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a transmis un mesaj de calmare pentru angajații șantierelor DAMEN (Galați și Mangalia). Ministrul a declarat, în exclusivitate pentru Focus Press, că nu vor exista concedieri din rândul angajaților de la şantierul Mangalia.

Însă, în adresa transmisă de Ministerul Economiei către Sindicatul Liber Navalistul (S.L.N.) se specifică altceva: vor fi disponibilizați 228 de salariați, iar 90 de salariați se vor pensiona.

„Conducerea executivă a societății a convocat Adunarea Generală a acționarilor în vederea aprobării măsurilor de restructurare a societății, inclusiv prin disponibilizarea unui număr de 228 salariați. În plus, față de aceștia, un număr de 90 de salariați se vor pensiona“, a transmis Daniela Nicolescu, secretar de stat, în adresa către S.L.N. din 14.09.2020.

Din acest motiv, George Conțescu, membru în Consiliul Director al S.L.N. Damen Mangalia, solicită ministrului un act oficial clar în care să se specifice că nu vor exista disponibilizări în șantierul naval din sudul litoralului. „Am primit cifrele exacte de muncitori care vor fi disponibilizați, cu semnătură, într-un un act oficial de la Ministerul Economiei. (…) Vă rog să vă hotărâți și să trimiteți în scris contrascrisoare asumată. Oamenii în această perioadă chiar nu au timp și dispoziție de jocul de-a una scriem și alta spunem. Din experiența mea, ce este scris rămâne“, a transmis George Conțescu.

Reamintim că Ministerul Economiei este acționar majoritar la Șantierul Naval 2 Mai S.A., care deține o participație de 51% din capitalul social al Damen Shipyards Mangalia S.A., alături de B.V. Holding Maatschappij Damen.

În urma disponibilizărilor, la Damen Shipyards Mangalia S.A. vor rămâne 1.880 de salariați, acesta fiind motivul pentru care Ministerul Economiei consideră că firma olandeză (căreia i s-a încredințat conducerea operativă a societății mixte) nu își încalcă angajamentul de a nu reduce numărul de angajați – la data preluării societății erau angajate 1.690 de persoane, deci mai puține decât numărul persoanelor care vor rămâne angajate după disponibilizări.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.