Obiecții în procesul dintre Primăria Cogealac și Curtea de Conturi, privind amenda aplicată pentru neregulile descoperite

1
521
sursa foto: Strugaru Mariana, Facebook

Încă un termen de judecată a avut loc, marți, 9 ianuarie, în procesul dintre Primăria comunei Cogealac și Curtea de Conturi. Și de această dată s-a dat un nou termen, pentru unele clarificări.

”Scandalurile” dintre Primăria Cogealac și Curtea de Conturi a României au început în urmă cu câțiva ani, iar în urma controalelor făcute de inspectori în teren au ieșit la iveală multe nereguli legate de fosta administrație locală.

Curtea de Conturi a aplicat sancțiuni ca urmare a acestor nereguli, care au fost contestate în instanță. De precizat că, în acest dosar, aflat pe rolul secției de contencios administrativ și fiscal, Comuna Cogealac, Primăria și Consiliul Local Cogealac, împreună cu primarul comunei figurează ca reclamanți, împotriva Curții de Conturi a României.

În dosarul 2229/118/2020, înregistrat pe data de 30 aprilie 2020 și care are ca obiect ”anulare act administrativ DECIZIA NR 3/29.01.2020, ÎNCHEIERII NR 2/10.04.2020”, începând din data de 31 august 2020, când a avut loc primul termen, până în prezent, s-au dat termene peste termene din diferite motive, fără a se întâmpla ceva concret.

Pe data de 9 februarie, Tribunalul Constanța a dispus, pe fondul cauzei, o nouă amânare, pentru data de 9 martie, ” pentru a da posibilitatea reclamantelor să ia la cunoştinţă despre obiecţiunile formulate de către pârâţi la raportul de expertiză, pentru a face dovada suplimentării onorariului de expertiză cu suma de 1000 lei, precum şi pentru a depune la dosar înscrisuri aferente proiectului tehnic”, după cum se arată în încheierea de ședință.

Proces lăsat ”moștenire” de fostul primar Alexa

Așa cum precizam,în raportul contestat de administraţia locală se face referire la modul defectuos de elaborare a bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2018, cât şi deficiențe la înregistrarea în contabilitate a operațiunilor economico-financiareConform inspectorilor Curţii de Conturi, în contabilitate figurează stornări efectuate fără a avea la bază documente justificative; neinventarierea și neclarificarea soldurilor prezentate în balanța de verificare de la 31.12.2018; creanțe prescrise și nescăzute din evidență în valoare de 169.044 lei; garanție de bună execuție de 10.500 lei neînregistrată în contabilitate; prezentarea în bilanțul contabil de date eronate cu privire la creanțele curente și necurente în valoare de 55.624 lei; încadrarea eronată în contul de execuție-cheltuieli a unor cheltuieli cu dobânzile ca fiind cheltuieli de capital, amortizarea mijloace fixe necalculată.

Neregulile constatate de Curtea de Conturi nu se opresc aici. Facem însă precizarea că, în cazul multor nereguli constatate la capitolul contabilitate, administraţia locală a efectuat corecţiile stabilite de Curtea de Conturi. Au rămas însă neremediate alte încălcări ale legislaţiei în vigoare, însă Primăria Cogealac a considerat injust raportul, prin urmare s-a adresat instanţei de judecată.

Daniel ALBU

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.