Opere de artă din chiștocuri aruncate pe plajă, licitate la mall, pentru plantarea de copaci în Ovidius Park

0
474

Peste 9.500 de mucuri de țigară colectate de pe plaja Zoom Beach au fost transformate în opere de artă, în cadrul proiectului de responsabilizare ecologică „Tu ce vrei să simți pe plajă?“, demarat de City Park Mall, Zoom Beach și Asociația Constanța ReStart. Lucrările realizate de Maria Teodorescu sunt scoase la licitație publică la mall, iar sumele obținute vor fi folosite pentru plantare de arbori în Ovidius Park.

În perioada 1 – 31 august 2020, City Park Mall, împreună cu Asociația Constanța ReStart au desfășurat o campanie de conștientizare a cauzelor poluării plajelor de pe malul Mării Negre, în urma căreia s-au adunat peste 9.500 de chiștocuri de țigări de pe plaja Zoom Beach Constanța, o foarte mică parte din cele 2,9 miliarde de mucuri aruncate anual în natură, în România. O parte dintre chiștocuri au fost transformate, de artista Maria Teodorescu, în două opere de artă statement, ce sunt expuse în City Park Mall până pe 31 octombrie, în piațeta liftului panoramic de la nivelul -1. Ca parte a campaniei de conștientizare, tablourile expuse publicului larg reprezintă încă un semnal de alarmă cu privire la consecințele indiferenței față de mediul înconjurător.

Alături de tablouri, în City Park Mall este expusă și o urnă cu nisip, în care vizitatorii vor putea vedea concret cantitatea de mucuri de țigară strânse într-o singură săptămână pe o fâșie de o jumătate de metru de nisip și care pune într-o nouă perspectivă amprenta negativă uriașă lăsată de comportamentul iresponsabil asupra litoralului Mării Negre.

Cu fondurile obținute de pe urma licitării celor două tablouri se vor planta peste 50 de copaci

În urma licitației celor două tablouri, în perioada 12 – 31 octombrie, fondurile strânse vor fi donate Asociației Constanța ReStart, pentru organizarea unei noi acțiuni de plantare de arbori în Ovidius Park, din fața Campusului Universității „Ovidius“ din Constanța. Astfel, pe 7 noiembrie, se vor planta încă 54 de copaci, care vor contribui la diversificarea și îmbogățirea celui mai nou parc din oraș.

În martie 2019, City Park Mall a sprijinit prima acțiune de plantare a Asociației Constanța ReStart, în spațiul parcului, cu o donație de fonduri pentru achiziționarea a 173 de copaci. În total, 200 de copaci au fost plantaţi pe 23 martie 2019, în faţa Campusului Universităţii „Ovidius“ din Constanta, cu ajutorul a 1.000 de voluntari, și astfel s-a creat cel mai nou parc al oraşului, Ovidius Park sau „Parcul cu tei“, cu o suprafață de 1,2ha.

Inaugurat în 2008, City Park Mall este principalul centru comercial din Constanța, cu un mix complet de branduri de shopping, peste 100 dintre ele fiind aduse în premieră pentru constănțeni, și opțiuni de petrecere a timpului liber.

„City Park Mall se adaptează în permanență nevoilor clienților săi, oferindu-le cea mai avansată experiență de shopping și divertisment din Constanța. Vizitatorii pot viziona filmele preferate în singurul cinematograf cu tehnologie 4Dx din oraș și pot face sport într-o sală ultramodernă World Class, dotată cu piscină semiolimpică și echipamente de ultimă oră.

Față de momentul deschiderii, galeria City Park Mall și-a dublat capacitatea închiriabilă la 51.700 de mp, găzduind în prezent peste 200 de branduri pentru toate categoriile de vârstă și interese. City Park Mall a încheiat, recent, proce sul de reconfigurare și oferă acum o zonă de food-court extinsă, un spațiu de relaxare (seating area) dublat, precum și peste 250 de noi locuri de parcare, dispuse pe două etaje“, precizează reprezentanții City Park Mall.

Puteți urmări toate evenimentele și campanilie City Park Mall pe https://city-park.ro/  și pe paginile de Facebook și Instagram.

Maria Teodorescu, cunoscută pentru materialele și tehnicile neconvenționale

Doctorand la Universitatea de Arte din Iași, Maria Teodorescu s-a remarcat prin utilizarea unor materiale și tehnici neconvenționale, astfel că, la doar 18 ani, a expus primele sale opere, create din pietre și bucăți de lemn găsite în pădure. Ulterior, și-a completat portofoliul cu lucrări din materiale specifice construcțiilor, precum bucăți de parchet, carton gipsat sau resturi de material. Maria Teodorescu nu este la primele tablouri alcătuite din mucuri de țigară, pe care le consideră o provocare în realizarea unor lucrări și mai complexe.

Mucurile de țigări se descompun și în doisprezece ani

Mucurile provenite de la țigări reprezintă 30-40% din totalul articolelor colectate în timpul curățeniei de pe coaste și din medii urbane, la nivel global. În România, mucul de țigară este cel mai răspândit tip de deșeu de pe plaje. Potrivit O.N.G.-ului Mare Nostrum, doar în sesiunea septembrie 2019 au fost strânse aproape 18.000 de chiștoace de țigară de pe plajele litoralului românesc.

Mucurile de țigară sunt toxice, însă acest lucru este puțin cunoscut chiar și de către fumători. Fiind fabricate din fibre de acetat de celuloză, acestea au un termen de descompunere foarte mare  (intre 1 si 12 ani) și conțin substanțe chimice care dăunează mediului înconjurător.

V.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.