Orban, despre criza medicamentelor pentru diabetici: „Am găsit o soluţie”

1
291
Ludovic Orban

Diabetul zaharat reprezintă o afecţiune cronică, cu o incidenţă foarte crescută alături de obezitate, cu risc important în apariţia complicaţiilor, în special boala cardiovasculară. Potrivit Federaţiei Internaţionale a Diabetului, 1 din 11 adulţi are diabet, iar la nivelul judeţului Constanţa sunt aproximativ 40.000 de bolnavi de diabet în evidenţele cadrelor medicale. Aceşti bolnavi sunt mai vulnerabili în faţa coronavirusului.

Pe lângă acest aspect, diabeticii din Constanţa se confruntă şi cu lipsa medicamentelor, pentru că farmaciile au rămas fără stocuri. Cel mai căutat medicament este Siofor, care din punct de vedere al compoziţiei o substanţa chimica denumită Metformin. Pe lângă acest medicament, pacienţii mai au şi alte alternative, însă mai toţi doresc să îl ia pe acesta.

Aflat la Constanţa, premierul României, Ludovic Orban, a precizat că această criză a fost cauzată de faptul că oamenii şi-au achiziţionat cantităţi mai mari, asta şi pentru că acum reţetele se eliberează pe o perioadă de trei luni. Acesta a mai menţionat că soluţia este creşterea cantităţii de medicamente care ajung în ţară.

„Am discutat în mai multe rânduri cu conducerea Ministerului Sănătăţii. Există o tendinţă pentru a reduce numărul de deplasări la farmacie; reţetele nu se mai dau pe o lună, ci pe trei luni. Există din păcate pacienţi care îşi achiziţionează în cantităţi mai mari şi din cauza asta s-au creat neajunsuri. Soluţia pe care am stabilit împreună cu Ministerul Sănătăţii că o luăm este să creştem cantitatea de astfel de medicamente sau medicamente echivalente astfel încât să putem oferi tuturor celor care suferă de diabet aceste medicamente”, a precizat Ludovic Orban.

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a afirmat acum câteva zile că a primit asigurări că până la sfârşitul acestui an producătorul medicamentului Siofor va livra cantităţi mai mari către piaţa românească.

Sioforul, ca şi medicament, deşi avem alternative la el în acest moment, încă cinci alternative, dar pacientul s-a obişnuit cu Sioforul, nu are efecte secundare. Noi am făcut o informare vis-a-vis de acest medicament şi alternativele la acest medicament, dar în acelaşi timp am vorbit şi cu firmele producătoare să aducem acel medicament, Siofor, cu care pacientul este obişnuit şi nu are, poate, efectele secundare pe care, poate, le are la alternative. Am fost asiguraţi că în luna noiembrie şi în luna decembrie firma producătoare ne va aduce cantităţi crescute”, a declarat Tătaru, într-o emisiune televizată.

Mihaela GIUGLEA

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.