Palaz a inițiat patru proiecte de hotărâre pentru acordarea de facilități elevilor la transportul interjudețean

0
570

De-a lungul timpului, reprezentanţii Asociației Elevilor din Constanța au fost prezenți la mai multe şedinţe ale Consiliului Județean, în care au avut lungi intervenții în ceea ce privește transportul gratuit județean pentru şcolari.

Aceștia au protestat în mai multe rânduri, cerându-şo dreptul de a beneficia de gratuitate în ceea ce privește transportul public în comun.

Anul acesta, la data de 31 martie a.c, președintele României, Klaus Werner Iohannis, a promulgat legea de respingere în  a Ordonanței de Urgență nr. 51/2019, ordonanța care „a blocat, timp de aproape de un an, transportul elevilor, creând premisele creșterii ratei de abandon școlar”.

Această „ordonanță a abandonului școlar” a scos transportul județean din sfera serviciilor publice, făcând imposibilă acordarea de reduceri elevilor și accentuând problema decontării navetei, care la momentul de față este doar parțială, diferențele dintre costurile reale ale abonamentului pe care copiii îl plătesc pentru a putea ajunge la școală și banii ce li se decontează ajungând la peste 300 de lei. De asemenea, începând cu intrarea în vigoare a acestei ordonanțe, la data de 25 iunie 2019 a dispărut obligația operatorilor de transport de a mai practica acele trasee considerate ca fiind nerentabile sau de a avea curse la intervale regulate. Acest lucru „a lăsat mii de sate izolate de civilizație și zeci de mii de copii fără acces la servicii de transport, autostopul rămânând a fi unica soluție pentru a putea ajunge la școală a unor elevi care, din pricina guvernanților, și-au pus zi de zi viața în pericol”.

Astfel, după o lungă așteptare din partea acestora, elevii vor putea beneficia, în sfârșit, de reducerea preţului la transportul public în comun.

În ședința din data de 24 septembrie a.c., pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Județean Constanța figurează patru proiecte inițiate de către vicepreședintele CJC, Claudiu Palaz, în ceea ce privește transportul public în comun, după cum urmează:

  • Proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentului pentru efectuarea transportului public de persoane prin curse regulate la nivelul judeţului Constanţa, a Caietului de sarcini aferent serviciului de transport public judeţean de persoane prin curse regulate în judeţul Constanţa, a Studiului de oportunitate şi a modalităţii de gestiune delegată pentru efectuarea serviciului public de transport judeţean de persoane prin curse regulate, în judeţul Constanţa.
  • Proiect de hotărâre privind aprobarea tarifelor de călătorie pentru serviciul de transport public judeţean de persoane prin curse regulate, în judeţul Constanţa.
  • Proiect de hotărâre privind  aprobarea Contractului– cadru de delegare a gestiunii serviciului de transport public judeţean de persoane prin curse regulate, în judeţul Constanţa.
  • Proiect de hotărâre privind actualizarea Programului de transport public de persoane prin curse regulate, la nivel judeţean.

Contactat de Focus Press, Claudiu Palaz a declarat că acesta este un prim pas către transportul gratuit pentru elevii constănțeni, decontarea abonamentului din localitățile limitrofe.

”Dacă nu facem pașii aceștia nu putea acorda gratuitate pentru elevi. Este vorba de un lucru tehnic, va trece de votul consilierilor județeni, nu are de ce să nu treacă. Este vorba de ceea ce am vorbit și în campanie, contracte delegare de gestiuni, până acum nu am avut la nivelul județului Constanța așa ceva, fiecare a făcut după cum a vrut. Nu am putut să le reziliem contractele firmelor de transport public în comun din județene pentru că aveau o valabilitate de patru ani. Fac niște lucruri care sunt normale. Prin încheierea procedurii le legare de gestiuni eu pot avea o relație cu contractorii și în felul acesta pot avea o evidență pentru a putea deconta transportul gratuit, 50% din transportul pentru elevi”, a declarat Palaz.

– Comandat de Partidul Mișcarea Populară-Organizația Județeană Constanța

– Executat de FOCUSPRESS ONLINE SRL – portal: www.focuspress.ro

– CUI mandatar financiar coordonator: 21200020

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.