Pandemia de COVID-19 și tuberculoza, impact și implicații. Dr. Loti Popescu: “Ambele sunt boli infecțioase care atacă în primul rând plămânii și au simptome similare”

0
678
Foto cu rol ilustrativ, sursa: formaremedicala.ro

V-ați întrebat vreodată ce impact și ce implică pandemia de COVID-19 și tuberculoza asupra noastră? Ambele sunt boli infecțioase care atacă în primul rând plămânii și au simptome similare, cum ar fi tuse, febră și dificultăți de respirație, susține dr. Loti Popescu, Master European Promovarea Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate, coordonator judeţean al Biroului de Programe şi Promovare a Sănătăţii şi Educaţiei pentru Sănătate din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Constanţa. Medicul susține că tuberculoza (TB) are o perioadă mai lungă de incubație, cu debut mai lent al bolii.

Experiența privind infecția cu COVID-19 la pacienții cu TB rămâne limitată, se anticipează că persoanele bolnave atât cu TB cât și cu COVID-19 pot avea rezultate mai slabe ale tratamentului, mai ales dacă tratamentul TB este întrerupt. Pacienții cu tuberculoză trebuie să ia măsuri de precauție, conform recomandărilor autorităților sanitare, pentru a fi protejați de COVID-19 și pentru a continua tratamentul împotriva tuberculozei conform prescripției“, a explicat, pentru Focus Press, medicul Loti Popescu.

Tuberculoza este o boală infecțioasă cauzată de un grup de bacterii denumite complexul Mycobacterium tuberculosis. Deși TB afectează de obicei plămânii (TB pulmonară), pot fi infectate și alte organe și poate duce la TB extrapulmonară. TB se transmite de la persoană la persoană, pe cale respiratorie (95%), subliniează dr. Loti Poescu.

O pătrime din populația mondială este infectată cu Mycobacterium tuberculosis fără simptome (adică are o infecție TB latentă), însă doar un procent mic de persoane infectate cu M. tuberculosis (~10%) vor dezvolta în cursul vieții o boală TB activă; totuși, acest procent este mult mai mare la persoanele cu sistem imun mai slab, cum sunt persoanele care trăiesc cu  HIV, precum și în rândul persoanelor cu subnutriție și diabet zaharat, al fumătorilor și al celor care consumă alcool în exces“, conform medicului.

Tratamentul standard pentru TB non-rezistentă constă într-un regim de șase luni de patru medicamente TB de prima linie (izoniazidă, rifampicină, etambutol și pirazinamidă); ratele de succes sunt de obicei peste 85%. “TB multirezistentă (TB-MR) și TB extensiv-rezistentă presupun tratamente de durată mai mare, cu mai multe medicamente; aceste forme de boală sunt  asociate cu rate de succes a tratamentului semnificativ mai scăzute și cu rate de mortalitate mai mari. Deși are printre cele mai mici incidențe TB din lume, Regiunea OMS Europa are povara cea mai mare a cazurilor de TB multirezistentă. TB-MR este unul din punctele cheie ale epidemiei TB în Europa“, mai explică medicul.

TB poate afecta pe oricine, deși este observat mai frecvent la adulții tineri din partea estică a Regiunii și la populațiile migrante și vârstnice în țările din vestul Europei. “TB este corelat în special cu determinanții sociali ai sănătății cum sunt  migrația, încarcerarea, lipsa adăpostului și marginalizarea socială, dar și alte probleme de sănătate. La nivelul judetului Constanta, la sfarsitul anului 2019, datele erau urmatoarele: 28 de bolnavi noi la categoria de varsta 0-14 ani și 444 categoria 15 ani+“, susține dr. Loti Popescu.

Facem precizarea că Direcţia de Sănătate Publică Judeteana Constanta derulează, în luna decembrie 2020, Campania ”Luna Națională a informării despre Bolile transmisibile: Tuberculoza (TB), HIV și HEPATITA”, în contextul pandemiei COVID-19. Biroul Organizației Mondiale a Sănătății Europa a lansat în anul 2018 documentul Natiunilor Unite referitor la Programul “STOP TB, HIV si Hepatită virală”.

Campania dedicată informării și conștientizării despre impactul acestor boli transmisibile  este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi este implementată local de Direcţiile de Sănătate Publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti. Pe teritoriul național, sub sloganul „Solidaritate și reponsabilitate comună”, se deruleaza activităţi de informare a populației. La nivel judeţean, coordonarea este asigurată de Direcția de Sănătate Publică Județeană Constanța.

Normele minime de PROFILAXIA TBC sunt generale și specifice:

  • Vaccinarea BCG la naștere
  • Alimentație sănătoasă
  • Mișcare, zilnic
  • Aerisirea frecventă a încăperilor
  • Respectarea normelor de igienă personală și colectivă (spălatul pe mâini, strănutul, tușitul în batista personală sau la pliul cotului)
  • Prezentarea la medic în cazul în care a existat un contact cunoscut cu persoana infectată cu bacilul Koch
  • Prezentarea la medic în cazul în care persoana prezintă o tuse rezistentă la tratamentul obișnuit prescris (tuse care nu cedează mai mult de 3 săptămâni), transpirații nocturne, scădere în greutate).

Alexandra VASILE

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.