Pasarela din Poarta 6, proiectul pe care “se bat” toate partidele. Când se va face?

0
797
Proiectul Pro Romania pentru Poarta 6

În toamna acestui an vor avea loc alegerile locale, iar partidele politice ”și-au făcut deja temele” cu diversele probele cu care se confruntă unitățile administrativ teritoriale. Făcând referire la municipiul Constanța, lupta pentru primărie este una foarte dură.

Spațiile verzi par a fi principala problemă de care se „agaţă” toţi contracandidații actualului edil. Aceştia reclamă că în Constanța se construiește de zor, în loc să se amenajeze oaze de oxigen. Între timp, edilul Decebal Făgădău a anunţat un proiect ce vizează un nou spațiu verde la periferia orașului, mai exact la intrarea dinspre Ovidiu, aproape de intersecția bulevardelor Tomis și Aurel Vlaicu.

Revenind, filiala județeană constănțeană Pro România are în vizor un cartier important al orașului, cartierul Poarta 6. Locuitorii din zonă s-au plâns de nenumărate ori de faptul că singura modalitate de a traversa calea ferată ce trece prin acea zonă este o pasarelă, în drept cu zona unde este amplasat Doraly Mall. Pentru a ajunge în zona cartierului kilometru 4-5, oamenii mai spun că sunt nevoiți să traverseze calea ferată, expunându-se astfel unui pericol enorm.

Astfel, reprezentanții Pro România au prezentat în cursul zilei de vineri, 26 iunie a.c., în cadrul unei conferințe de presă un proiect ce va schimba înfățișarea zonei respective. Mai precis, este vorba de amenajarea a trei parcări supraterane, însumând 316 de locuri.

– Parcarea 1 – imobil  D+P+3E+Terasă circulabilă având suprafața construită la sol 1200mp  – ce asigură un total de 214 locuri de parcare;

 – Parcarea 2 – imobil  Demisol cu spațiu verde pe acoperiș  având suprafața construită la sol 950 mp  – ce asigură un total de 40 locuri de parcare;

 – Parcarea 3 – imobil Subsol+Terasă circulabilă  având suprafața construită la sol 925 mp  – ce asigură  un total de 62 locuri de parcare.

Reprezentanții filialei județene Pro România au mărturisit că principalele probleme pe care le-au semnalat locuitorii din cartierul Poarta 6 sunt:

-Trotuarele destinate pietonilor sunt ocupate de mașini, împiedicând circulația în condiții de siguranță a oamenilor

– Este o aglomerație de mașini și cartierul duce lipsa de locuri de parcare

– Spațiile verzi din apropierea blocurilor de locuințe au fost distruse abuziv pentru realizarea de locuri de parcare improvizate

– Legătura rutieră și pietonală a cartierului Poarta 6 cu restul orașului se face printr-o singura zonă, locuitorii fiind nevoiți să ocolească foarte mult

– De asemenea, oamenii se v[d nevoiți să traverseze zona de cale ferată pentru a scurta traseul către locurile din restul orașului unde sunt obligați să se deplaseze, punându-și des viața în pericol. Acest lucru a condus de-a lungul timpului la accidente neplăcute.

– Spațiile verzi existente nu sunt întreținute.

– Zonele de ghene pentru pubelele de gunoi sunt insalubre și inestetice

Un alt proiect al celor de la Pro România vizează realizarea unui pasaj subteran ce se va numi Pasajul Faleză Sud, menit sa conecteze mai bine cartierul Poarta 6 cu restul orașului și să asigure circulația în condiții de siguranță a oamenilor din cartier spre oraș sau invers.

Acesta va fi amenajat, conform proiectului, în dreptul Liceului Teoretic ”Lucian Blaga”.

Însă, de precizat, inițiativa consilierilor locali liberali, încă din anul 2019, de a amenaja o pasarelă în Poarta 6.

În acest sens a fost depus un proiect de hotărâre privind construirea unei pasarele pietonale peste calea ferată între cartierele Faleză Sud și Km 4-5 în dreptul Liceului teoretic „Lucian Blaga”. Ei invocă această necesitate deoarece, doar de la începutul acestui an, două persoane și-au pierdut viața în această zonă, lovite de tren. 

„Zi de zi, sute de constănțeni care locuiesc, învață sau muncesc în cartierul Poarta 6 își pun în pericol viața, fiind nevoiți să traverseze calea ferată care practic îi izolează de restul orașului. De-a lungul timpului, cetățenii au făcut numeroase sesizări către Primăria Constanța pentru a amenaja zona astfel încât traversarea liniilor de cale ferată să se poată face în siguranță. Oamenii spun însă că nimeni nu-i ascultă, iar problemele lor trec neobservate, în timp ce zona se transformă în cimitir. De la începutul anului și până acum, două persoane au decedat în timp ce traversau calea ferată, fiind lovite de tren. Însă șirul real al tragediilor l-au uitat chiar și autoritățile“, au transmis consilierii liberali constănțeni.

Dar iată că la sfârșitul lunii mai a anului curent, în cadrul ședinței de consiliu local a fost votat un proiect ce pare că va rezolva, parțial, una dintre problemele cu care se confruntă locuitorii din Poarta 6: pasarela pietonală.

Un amendament, votat de către consilier a fost inițiat de consilierul independent Andrei Popescu: ”În ultima ședință a Consiliului Municipal am formulat un amendament cu privire la rectificarea bugetului pe anul în curs și am propus alocarea sumei de 130.000 de lei în vederea elaborării Studiului de Fezabilitate în vederea realizării obiectivului de investiții “Pasarela pietonală peste liniile de cale ferata între cartierele Km 4/5 și cartierul Faleza Sud – Poarta 6, în zona liceului Lucian Blaga”, a scris acesta în mediul online.

Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.