Pentru 2022, Vergil Chițac propune parcare în Tomis III, exproprierea Grădinii de Vară, studiu de circulație în tot orașul, îmbunătățirea eficienței energetice a blocurilor și altele

4
15136

Primăria Constanța aduce la cunoștința publică Proiectul bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2022.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 273/2006, privind finanțele publice locale, Primăria Constanța a lansat în consultare publică Proiectul bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2022.

Constănțenii pot transmite propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare până la data de 27 ianuarie a.c., prin:

  • e-mail, pe adresa dirfin@primaria-constanta.ro,
  • poștă, pe adresa Primăriei Municipiului Constanța, Bulevardul Tomis nr. 51,
  • depuse la Centrul de informare pentru cetățeni – Primăria Municipiului Constanța, Bulevardul Alexandru Lăpușneanu nr. 116C, incinta City Park Mall.

Potrivit proiectului, Primăria Constanța va avea în 2022 venituri totale de 1.245.574.000 de lei și cheltuieli de 1.442.288.000 de lei, deficitul finanțându-se din excedentele anilor precendenți. Astfel, veniturile ar crește cu 320.900.000 de lei față de 2021.

Din analiza cheltuielilor, Executivul își propune să aloce mai mulți bani către dezvoltare: dacă în anul 2021 cheltuielile de dezvoltare au fost 75.008.000 de lei și au reprezentat 8,7% din totalul cheltuielilor, în anul 2022 își propune ca aceste cheltuieli de dezvoltare să fie de 556.910.000 de lei, respectiv 38,61% din totalul cheltuielilor. Asta dacă va fi respectat acest buget și nu va fi rectificat în fiecare lună, cum s-a întâmplat anul trecut.

Pentru Învățământ, sunt alocați 172.363.000 de lei (11,95%) din total cheltuieli, pentru asigurarea finanțării pentru 47.205 elevi din: 34 de grădinițe, 29 de școli generale, 21 de licee, cinci colegii și un seminar teologic. În plus, se vor acorda, în continuare, burse de performanță, sociale, de merit și de studiu elevilor constănțeni și sunt alocate fonduri pentru lucrări de reabilitare, modernizare și dotare unități de învățământ, și creșterea eficienței energetice a imobilelor unde funcționează unităţi de învăţământ. Majoritatea acestor investiții este finanțată din fonduri europene nerambursabile, la care se adagă cofinanțarea din bugetul de stat și cofinanțarea din bugetul local. Pentru următoarea perioadă de finanțări europene, au fost prevăzute sume pentru realizarea documentațiilor tehnico-economice aferente altor proiecte de reabilitare și creșterea eficienței energetice a altori unități de învățământ: Liceele Teoretice „Traian“ și „Decebal“, Școala Gimnazială nr. 8 etc.

Pentru Sănătate au fost alocați 89.009.000 de lei (6,17% din total cheltuieli), pentru salariile cadrelor medicale ale Spitalului de Boli Infecțioase, medicamente și materiale sanitare pentru cabinetele medicale din școli; dotarea și funcționarea Centrului de vaccinare de la Pavilionul Expozițional Constanța, reparații și reabilitare Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, lucrări pentru realizarea hidroizolației fundației acestuia, creare spital modular și elaborarea documentației tehnico-economică pentru construire și dotare Spital Municipal Policlinic.

Pentru Cultură, recreere și religie au fost alocați 101.091.000 de lei (7,01% din total cheltuieli), pentru finanțarea Muzeului de Artă Populară, înființarea Revistei Tomis, acţiuni artistice, culturale, sportive și de tineret, organizare și amenajare carusel și patinoar, alte evenimente culturale conform strategiei culturale, finanţarea sportului de performanţă etc. Tot la acest capitol sunt alocate fonduri pentru întreținerea parcurilor și zonelor verzi.

Ca investiții sunt incluse creșterea eficienței energetice a Teatrului de Stat, a Casei Ion Bănescu, restaurarea Muzeului de Artă Populară, reabilitarea și dotarea Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“, proiectare și execuție Galerii de artă, realizare studiu de fezabilitate, proiectare și expropriere Grădina de vară, elaborare documentație tehnico-economică pentru amenajare parcuri noi de mari dimensiuni, lucrări pentru racordarea la utilități și lucrări tehnico-edilitare „Sală Sport Polivalentă 5000 locuri – zona Badea Cârțan“, dar și pentru elaborare documentație tehnico-economică pentru demolarea construcțiilor existente pe amplasamentul complexului Stadion Gheorghe Hagi, lucrare condiționată de obținerea Hotărârii de Guvern de aprobare a indicatorilor tehnico economici pentru noul Complex sportiv, documentație inițiată de Compania Națională de Investiții, care va realiza investiția.

Pentru activități, proiecte și alte evenimente culturale, artistice sau din alte domenii de interes general, inițiat de administrația locală, Primăria și-a propus să aloce 6.250.000 de lei și 4.600.000 de lei finanțări nerambursabile pentru proiecte din domeniile cultural, sportiv, tineret, social.

Parcări supraterane, reamenajări piețe și locuri de joacă, creșterea eficienței energetice a blocurilor din oraș

Alți 196.684.000 de lei (13,64% din total cheltuieli) sunt alocați pentru finanțarea activității Serviciului Public de Impozite și Taxe, subvenționarea activităților încredințate Regiei Autonome de Exploatarea Domeniului Public și Privat (subvenții Țara Piticilor, Pistă Role, administrare cartier Henri Coandă, reabilitare imobile). Pentru serviciile publice s-au alocat sume pentru iluminat public, întreținere cimitire, asigurarea serviciului de dezinsecție și deratizare, achiziția și montarea de mobilier urban, asigurarea funcționalității serviciului de salvamar, serviciul de ecarisaj etc.

Partea de investiții a capitolului Servicii și dezvoltare publică, locuințe, mediu și ape cuprinde lucrări de reamenajare a locurilor de joacă existente, lucrări de amenajare teren aferent imobilului Cazino Constanța, execuție branșament electric, execuție rețele alimentare cu apă, canalizare menajeră și pluvială aferente imobilului Cazino Constanța, execuție și montare parcări supraterane, reabilitare și modernizare bază de supraveghere a animalelor fără stăpân, reamenajări piețe agroalimentare, reconfigurarea, modernizarea și încadrarea într-un nou concept urban pentru municipiul Constanța al Pieței Agroalimentare Grivița, reabilitare și modernizare fântâni arteziene, reamenajarea spațiului public din zona Parcului Gării, reabilitare și extindere sistem de irigații în municipiul Constanța, elaborare documentații tehnico-economice – studii de fezabilitate pentru creare sistem de canalizare pluvială în cartierele Palazu Mare și Universitate, Coiciu, Baba Novac și Compozitori, realizarea interconectării sistemelor video locale ale unităților școlare la dispeceratul Poliției locale, extinderea rețelei electrice Cartier Veterani, achiziție adăposturi modulare pentru stații de autobuze, achiziție insule ecologice pentru colectarea deșeurilor din municipiul Constanța, amenajare spații dotate cu echipamente pentru exerciții fizice, inclusiv de tip calisthenics, în parcurile din municipiul Constanța, amenajare complex de joaca tip corabie și tip cetate medievală în Țara Piticilor – Tăbăcariei, studiu de fezabilitate „Amenajare parcare cu flori – Stefăniță Vodă“.

Astfel, va fi cheltuit un milion de lei pentru „Amenajare piață urbană – zona Tomis III și construire parcare (SF, DALI, DTAC, PT și altele)“. Alți 160.000 de lei sunt necesari pentru elaborare Studiu de circulație la nivelul municipiului Constanța.

Se vor mai cheltui 470.000 de lei pentru documentațiile tehnico-economice aferente reabilitării și modernizării Casei Căsătoriilor și Perdelei Verzi anunțate. Și 600.000 de lei pentru documentațiile necesare creșterii eficienței energetice a tututor clădirilor rezidențiale din municipiul Constanța.

Alți 10.000 de lei sunt necesari pentru racordarea la rețeaua de gaze naturale a creselor și a sediului Primăriei, iar 500.000 de lei pentru întocmire planuri de situație de detaliu a cimitirelor umane creștin-ortodoxe.

Valentin ISPAS

4 COMENTARII

  1. Ma bucur dacă s-ar realiza aceste proiecte dar nu ați amintit de persoanele cu dizabilități nimic exista înainte de pandemie în piața Tomis 3 un club al persoanelor cu dizabilități acum este o brutărie ,sper să aveți în plan și aceste persoane defavorizate sa găsiți un loc unde se pot întâlni va spun eu ca mamă a unui băiat cu dezabilitati ca au mare nevoie…..Va mulțumesc

  2. Investitii, investitii si iar investitii. Dar in civilizatie puteti investi dle primar ?…Adica in WC-uri publice pe intreg litoralul romanesc. Modelul ideal este cel amplasat la Cluj Napoca, acolo da civilizatie care incepe chiar cu….WC-urile publice din inox model german. Nu am posibilitatea sa va pun poze aici cu acest model, dar daca dati cautare pe Google wc-uri publice in Cluj Napoca o sa le vedeti. Asta pentru ca civilizatia porneste de aici !

  3. La galeria Soveja cel mi indicat ar fi construirea unei piețe parcari sunt destule iar ca parc nu o sa avem loc de locatarii de la Hero Coandă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.