Pentru consilierii locali constănțeni nu contează legea? Niciunul nu și-a depus raportul de activitate pentru 2020, până la sesizarea Focus Press

0
227

Consilierii locali constănțeni cu mai multe mandate la activ nu și-au depus raportul de activitate pentru anul 2020 (după sesizarea Focus Press a apărut primul!). Iar majoritatea aleșilor locali aflați la primul mandat susțin că nu trebuiau să-l depună la începutul anului 2021, ci după un an de la ocuparea funcției, adică până pe 29 octombrie a.c. Codul Administrativ menționează ca obligație pentru consilierii locali depunerea unui raport anual, iar cel puțin cutuma este transmiterea acestuia la puțin timp după sfârșitul fiecărui an calendaristic.

Până la data de 21 octombrie a.c., niciun consilier local constănțean nu și-a depus raportul de activitate pentru anul 2020. Și primul, respectiv Mihaela Andrei, a făcut-o doar după sesizarea Focus Press cu privire la această încălcare a Codului Administrativ și chestionarea secretarului general al municipiului în funcție la sfârșitul lui 2020 și începutul lui 2021, dar și a Mihaelei Andrei despre această problemă.

Consilier local PNL nu își mai aducea aminte dacă și-a depus sau nu raportul de activitate pentru 2020, urma să verifice și să ne transmită acest lucru, dar nu ne-a mai contactat pentru a ne oferi informația. L-a depus, însă, la câteva săptămâni după convorbire. Subliniem, însă, că Mihaela Andrei este printre puținii, foarte puținii aleși locali care își depun anual raportul și, de obicei, printre primii, acesta fiind și motivul pentru care am contactat-o chiar prima cu privire la această problemă.

Oricum, după sesizarea Focus Press, toți consilierii locali au fost atenționați de către secretarul general al municipiului cu privire la obligația de a-și depune raportul de activitate și au început să îl elaboreze.

Inclusiv aleșii locali aflați la primul mandat. Unii dintre ei, însă, consideră că nu au încălcat Codul Administrativ deoarece, în 2020, au fost consilieri locali doar două luni și era normal să prezinte un raport după un an de la ocuparea funcției, adică până la 29 octombrie a.c.

Rămâne de văzut câți o vor face, însă, de vreme ce ne mai desparte doar o săptămână până la acest termen-limită pe care îl susțin ca legal.

Despre foștii consilieri locali, în funcție până la sfârșitul lunii octombrie 2020, nici nu are rost să mai vorbim. Și-au terminat mandatul, și-au încasat banii în cei patru ani și și-au văzut de viață: au uitat să dea măcar o socoteală scriptică cu privire la activitatea lor din 2020, pentru indemnizațiile pe care le-au primit.

Reamintim că, la Constanța, aceasta este un defect al majorității aleșilor locali: de exemplu, în mandatul 2016 – 2020, nu a existat an în care toți să își depună rapoartele de activitate. Pentru ei Codul Administrativ este obligatoriu doar când vine vorba să fie plătiți, în rest e opțional. Și nimeni nu îi trage la răspundere, deși ar putea să o facă, de vreme ce încalcă inclusiv Regulamentul de Organizare și Funcționare al Consiliului Local al Municipiului Constanța.

Atât respect au consilierii locali pentru alegători!

Valentin ISPAS

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.