Pereții de plexiglas ce ar trebui montați la fiecare bancă, prea scumpi pentru școlile constănțene

0
767
Foto arhivă

În sălile de curs din Constanța unde nu se poate respecta distanţa de un metru între elevi, se vor monta separatoare de plexiglas, a anunțat miercuri prefectul Constanței, George Niculescu. O veste nefericită pentru primarii din județul Constanța, deoarece asamblarea acestora în toate sălile de clasă neîncăpătoare ar implica sume exagerate, așa că edilii aplică alte soluții pentru protejarea școlarilor și împiedicarea răspândirii noului coronavirus. Cel mai probabil acesta este și motivul pentru care cele mai multe școli din județul Constanța aplică scenariul galben, nu pe cel verde, cum ar fi posibil. 

Într-o conferință de presă, miercuri, prefectul Constanței, George Niculescu anunța că „Există discuţii referitoare la oportunitatea montării separatoarelor de plexiglas în clasele de învăţământ unde nu se poate respecta distanţa de un metru între elevi. Aici, alături de D.S.P. (Direcția de Sănătate Publică Constanța – n.r.), am clarificat faptul că rolul acestui perete de plexiglas, practic adăugat la faptul că elevii vor purta şi mască de protecţie, va face ca transmiterea acestui virus să fie mai puţină probabilă, dacă ne luăm mai multe măsuri de protecţie. Peretele de plexiglas trebuie montat în sălile de curs unde nu se poate respecta distanţa de un metru între elevi”.

O veste nefastă pentru primarii din județul Constanța, deoarece aceștia nu ar putea monta pereți de plexiglas în fiecare clasă, pentru fiecare elev din școlile pe care le administrează și unde nu se poate respecta distanța de un metru între bănci. De ce? Pentru că pereții de plexiglas implică sume exagerate pentru bugetele locale, și așa afectate din cauza pandemiei de COVID-19 și care trebuie să suporte costuri suplimentare pentru respectarea tuturor regulilor prevăzute de lege pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus, atât îm școli, cât și în alte clădiri aflate în administrarea edililor.

La Cernavodă, de exemplu, montarea pereților de plexiglas în toate unitățile de învățământ ar presupune o cheltuială de un milion de lei, potrivit primarului Liviu-Cristian Negoiță. De ce? Pentru că pentru fiecare bancă sunt necesari doi astfel de pereți, unul în fața acesteia, altul în laterală. Astfel că ei vor fi asamblați într-o singură școală, unde nu se poate respecta distanța de un metru. „Oricum, în școlile din Cernavodă vom aplica și scenariul verde și scenariul galben. Bineînțeles, acolo unde se pot aplica toate regulile de distanțare socială, vom aplica scenariul verde“, ne-a declarat primarul Liviu-Cristian Negoiță. În orașul de lângă Canalul Dunăre – Marea Neagră funcționează opt școli gimnaziale și trei licee teoretice.

Reamintim că scenariul 1 (scenariul verde) prevede ca toți elevii să meargă la școală, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.

Scenariul 2 (scenariul galben) prevede participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, pe de o parte, și revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.

În școlile din Valu lui Traian și Cumpăna s-au aplicat alte metode pentru respectarea distanțării între bănci

Din fericire, în școlile din comuna Valu lui Traian nu vor fi necesari acești pereți de plexiglas. Aici, în ambele școli gimnaziale va fi aplicat scenariul verde, dar pentru respectarea regulilor impuse pentru împiedicarea răspândirii noului coronavirus, două clase de a VIII-a vor funcționa în căminele culturale. „Acestea au fost amenajate pentru susținerea cursurilor în siguranță. A fost necesar acest lucru tocmai pentru protejarea elevilor în cele două școli, respectarea regulilor de distanțare socială, inclusiv a distanței dintre bănci. Ar fi fost dificil să montăm doi pereți de plexiglas pentru fiecare bancă: într-una din școli învață, de exemplu, 1.700 de elevi“, ne-a declarat Ionel Zota, purtător de cuvânt al Primăriei Valu lui Traian.

Și primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, consideră că amplasarea pereților de plexiglas în școli ar însemna costuri foarte mari. „Pereții de plexiglas ne dau bătaie de cap, este foarte scump ca să putem monta în toate sălile de la liceul din localitate. Avem 1.393 de elevi, de la pregătitoare la a XII-a. Dar vom asigura distanțarea socială, am mai amenajat câteva clase și ne-am îndeplinit obiectivele. Am dat în folosință o nouă grădiniță, vom deschide curând și o creșă, după ce facem angajările“, a declarat Mariana Gâju.

Cele mai multe școli din județul Constanța aplică scenariul galben, deși puteau funcționa conform scenariului verde

Ieri, Inspectoratul Școlar Județean (I.Ș.J.) Constanța a primit propunerile privind scenariul de organizare și desfășurare a cursurilor în unitățile de învățământ din județul Constanța, începând cu 14 septembrie 2020. Acestea au fost aprobate în Consiliul de Administrație al fiecărei instituții școlare, fiind avizate de I.Ș.J. și Direcția de Sănătate Publică Constanța.

Iar în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență de ieri s-a stabilit că majoritatea unităților de învățământ (285 la număr) vor aplica scenariul galben, hibrid: atât participare directă, cât și on-line, alternativ, a elevilor la ore. Doar 223 de școli vor aplica scenariul verde, adică participarea directă, „față în față“ a elevilor la cursuri.

În șapte unități de învățământ, din Medgidia și Cuza Vodă, se aplică scenariul 3 (participarea numai on-line a elevilor la cursuri), din cauza COVID-19 și a lucrărilor de reabilitare.

Reamintim că în județul Constanța se putea aplica doar scenariul verde, deoarece incidența este mai mică de un caz la mia de locuitori în ultimele 14 zile (în afară de comuna Cuza Vodă) și totuși cele mai multe școli vor funcționa conform scenariului galben. Probabil, tocmai de cauza acestei obligații de a monta pereți de plexiglas acolo unde nu se poate asigura distanța de un metru între bănci. Aplicând scenariul galben, însă, mai puțini elevi vin la cursuri față în față cu profesorul, deci se poate respecta această regulă a distanțării, fără să mai fie nevoie de pereții despărțitori.

Valentin ISPAS  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.