Peste 60 de copii din Constanța luați din familii, în 2020, și plasați la asistenți maternali sau în centre

0
184

În 2020, 68 de copii au fost luați din familiile lor, de echipele Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța. Principalul motiv pentru care s-au impus măsurile de protecție a fost faptul că aceștia erau neglijați de către părinți.

Anul trecut, 68 de minori au fost luați din familii din Constanța, deoarece erau neglijați de acestea. Pentru 48 dintre ei s-a instituit, ca măsură de protecție specială, plasamentul în centrele Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (D.G.A.S.P.C.) Constanța, iar pentru ceilalți 20, plasamentul la asistenți maternali profesioniști.

Printre cei 68 se numără și patru frați din satul Siminoc. Un angajat al Primăriei Orașului Murfatlar a sunat la 983 – Telefonul Copilului și a sesizat D.G.A.S.P.C. Constanța, în data de 26.05.2020. Acesta a spus la telefon că trei copii, cu vârste de 7, 11 și 12 ani, se află la sediul administrației locale și reclamă că au fugit de acasă, cu o seară înainte, deoarece tatăl lor i-ar fi bătut. De teamă, ei dormiseră într-o mașină de pe stradă.

Echipa Mobilă din cadrul direcției (un asistent social și un psiholog) s-a deplasat la Primăria Murfatlar și, împreună cu Poliția Locală, a mers la domiciliul minorilor, unde l-au găsit și pe fratele acestora, în vârstă de doar 3 ani.

Discuțiile cu tatăl celor patru copii au fost anevoioase, deoarece acesta se afla în stare de ebrietate și nu știa unde au dormit minorii. El nu avea serviciu, iar mama părăsise domiciliul conjugal și anunțase că nu se va întoarce, lăsându-i pe cei patru minori în grija soțului.

Copiii erau îmbrăcați foarte sumar, desculți, flămânzi și extenuați, așa că au fost preluați imediat și transportați la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei“ Constanța, unde au fost examinați și au primit îngrijiri medicale.

Deoarece era clar că tatăl nu se putea ocupa de aceștia, D.G.A.S.P.C. Constanța a solicitat Tribunalului instituirea de măsuri de protecție specială pentru toți patru. Doi dintre minori au fost plasați la un asistent maternal profesionist, iar pentru ceilalți doi s-a decis instituirea plasamentului de urgență într-un centru rezidențial.

„Ulterior, părinții copiilor au solicitat, în luna august 2020, vizitarea celor doi minori aflați în plasament la asistentul maternal profesionist. Însă, tatăl s-a prezentat în stare de ebrietate, a avut o atitudine agresivă faţă de angajaţii instituţiei şi de mama copiilor. Cei doi minori nu au mai dorit să se apropie de tată şi au declarat verbal că le este teamă că vor fi loviţi de acesta.

Apoi, tatăl copiilor a solicitat reintegrarea în familia naturală a celorlalți doi minori, motiv pentru care s-a emis o adresă către Primăria Oraşului Murfatlar, pentru a efectua o anchetă socială şi a ne transmite opinia cu privire la efectuarea demersurilor în acest sens. În urma anchetei, reprezentanții Primăriei au informat D.G.A.S.P.C. Constanța că tatăl doreşte reintegrarea în familie a copiilor, că acesta le-a spus că a igienizat locuinţa, dar nu este o transformare vizibilă. A spus, de asemenea, că nu mai consumă alcool, dar se simţea mirosul, și că s-a angajat, dar se afla la domiciliu, deoarece era rănit la picior. Reprezentanții Primăriei Murfatlar au propus menţinerea măsurii de plasament în centru pentru cei doi minori,  până în momentul în care tatăl va îndeplini condiţiile socio-economice şi morale corespunzătoare“, ne-a declarat Oana Manoilă, purtător de cuvânt al D.G.A.S.P.C. Constanța.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.