Peștera Movile din Mangalia, unică în lume, a ajuns loc de depozitare a gunoaielor

0
3295
Intrarea în peșteră a ajuns groapă de gunoi. FOTO Facebook

Aflată pe raza Unității Administrativ Teritoriale Mangalia, Peștera Movile cum este cunoscută în rândul specialiștilor, deși este unică în lume pentru ecositemul său și este arie protejată 2.371, a ajuns o groapă de gunoi pentru locuitorii din zonă.

Intrarea în peșteră a fost „asaltată“ de gunoaie, de la cele menajere până la cele din construcții, persoanele iresponsabile depozitând sau aruncând la întâmplare deșeurile. Doar grija din trecut a autorităților de a betona intrarea și să se restricționeze accesul a făcut ca ecosistemul unic în lume din Peștera Movile să nu fie poluat.

„Teoretic are două porți și important este să nu fie deschisă cea de a doua. Peștera are o atmosferă proprie, diferită de cea existentă la suprafața pământului și asta a făcut posibilă existența unor specii de animale care au dispărut de pe planetă în urmă cu mai multe zeci de milioane de ani. Este un ecosistem unicat Mondial de interes inclusiv pentru divizia de exobiologie NASA“, a declarat pentru Focus Press, dr. Răzvan Popescu – Mirceni, biolog marin.

Acesta este de părere că:

„Autoritățile ar trebui interzică accesul în zonă, să monitorizeze video intrarea și în caz de tentativă de violare a interdicției să intervină. De asemenea ar trebui interzise forajele și construcțiile pe suprafața corespunzătoare peșterii“.

Peștera Movile este o peșteră descoperită în 1986 în România, lângă Mangalia în urma unor foraje. Aceasta este unică în lume, ecosistemul descoperit în interiorul ei nemaifiind întâlnit nicăieri. În mediul științific este considerata un „tezaur speologic”.Pentru restul este doar o groapă de gunoi.

Reprezentanții Primăriei Mangalia spun că se cunoaște situația și că igienizează periodic zona, însă locuitorii continuă să arunce deșeuri.

Cătălin SCHIPOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.