„Plaja ta îți mulțumește!“ Corina Martin, voluntariat pentru Constanța: “Trebuie să dăm un exemplu și să fim un model pentru a învăța constănțenii să fie mai responsabili”

0
453

 

Asociația ReStart, înființată de avocatul Cătălin Filișan, reprezentanții Zoom Beach și City Park Mall, sub deviza “Plaja ta îți mulțumește”, au reușit să mobilizeze pe o vreme friguroasă zeci de constănțeni într-o acțiune veselă de ecologizare a plajei Modern.

Printre cei care s-au alăturat inițiativei lăudabile s-a numărat și Corina Martin, președintele de onoare al Asociației Patronale RESTO Constanța. “Protejăm plaja. Curățăm plaja și nu ar trebui să facem asta doar într-o acțiune așa ca acum, o dată sau de două ori pe an. Trebuie să dăm un exemplu și să fim un model, cei care putem să ne alăturăm oricărei astfel de inițiative, pentru a învăța constănțenii să fie mai responsabili. Suntem o destinație care primește turiști. Asta înseamnă industria ospitalității într-un oraș precum orașul Constanța, care ar trebui să fie un oraș turistic 12 luni pe an, un oraș care are plajă, un oraș de care și noi trebuie să ne îngrijim, pentru a învăța și autoritățile locale să facă asta. Sunt aici cu drag, cu bucurie, cu mai multe prietene. Am făcut un grup de prieteni pe care i-am aliat imediat când am auzit îndemnul Asociației ReStart și bineînțeles că suntem întotdeauna alături de aceste inițiative, voluntariat pentru Constanța“, a declarat, pentru Focus Press, Corina Martin.

Campania continuă demersul de conștientizare a unui comportament responsabil față de mediu Tu ce vrei să simți pe plajă?, prin care, în august 2020, au fost colectate 9.500 de chiștocuri de țigară de pe plaja ZOOM Beach. Resturile de tutun colectate au fost transformate de artista Maria Teodorescu în opere de artă și scoase la licitație de City Park Mall, sumele obținute fiind donate Asociației Constanța ReStart pentru o acțiune de plantare de arbori în Ovidius Park. 

Potrivit raportului de monitorizare a deșeurilor de pe plajele litoralului românesc din 2021, realizat de ONG-ul Mare Nostrum, cel mai murdar sector a fost Năvodari, cu 1397 deșeuri, urmat fiind de Mamaia Nord, cu 1125 deșeuri. La polul opus, cea mai curată porțiune de plajă este Tuzla, unde au fost găsite 78 de deșeuri. Și în acest an, deșeurile din plastic au însumat 76% din totalul deșeurilor înregistrate. În continuare, mucul de țigară rămâne cel mai întâlnit deșeu existent pe porțiunile de plajă ale litoralului românesc.   

Alexandra VASILE

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.