Poligonul din Capu Midia a găzduit partea finală de certificare a luptătorilor JTAC

0
130
Certificarea JTAC

Un detașament din cadrul Centrului de Perfecționare ISR ( Informații, Supraveghere, Recunoaștere), parașutiști și JTAC “general Grigore Baștan” a în perioada 12-15 octombrie la partea finală a Cursului de certificare a Controlorilor în Zona Finală de Atac Integrat / Joint Terminal Attak Controller (JTAC), care s-a desfășurat în Poligonul Complex de Trageri de la Capu Midia.

Militarii au executat modulul practic care a constat în dirijarea aeronavelor cu aripă fixă, aparținând Bazei 86 Aeriană “locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” și a elicopterelor aparținând Bazei 57 Aeriană  “Mihail Kogălniceanu” în misiuni de close-air suport. Au fost simulate atacuri pe timp de zi și pe timp de noapte, atât în mediu permisiv, cât și nonpermisiv din punct de vedere al amenințărilor aeriene.

Viitorii specialiști JTAC au învățat cum să ia decizii rapide în sprijinul comandantului de la sol, cu ajutorul aviației.  Militarii  au avut de evaluat situația din teren și au transmis piloților aparatelor de zbor coordonatele țintelor care urmau să fie distruse.

Concret, în aceste zile cursanții au parcurs diferite scenarii statice fiind puși în situația  de a ocupa, amenaja și camufla posturi de observare din care au raportat activitatea inamicului și au indicat ținte aeronavelor prin descriere și transmitere de coordonate,  precum și scenarii dinamice care simulau focul direct al inamicului asupra acestora. Aceste activități au presupus o deplasare continuă, timp în care cursanții controlau acțiunile aeronavelor pentru nimicirea inamicului. Potrivit instructorilor, aceștia și-au demonstrat abilitățile necesare specialității JTAC, specialitate care necesită complexe resurse fizice și  intelectuale.

Comandantul Centrului Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană, colonelul Viorel-Eugen Bitan, a spus că militarii au beneficiat de tot sprijinul, facilitățile poligonului, cele de cazare și masă fiind optime pentru  ca activitățile lor să se desfășoare în cele mai bune condiții.

C.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.