Prefectul Constanței consideră ilegală hotărârea iniţiată de viceprimarul din Năvodari, privind clădirile noi şi spaţiile verzi din oraş

0
2152
Costel Aurelian Dumitrașcu

În luna mai a.c., a izbucnit un război între viceprimarul și consilierii locali USR din Năvodari, din cauza unui proiect de hotărâre, care până la urmă a fost adoptat. Prefectul Constanței consideră, însă, că este ilegală și a atacat hotărârea în instanță.

Prefectura Constanța a înregistrat un nou dosar pe rolul Tribunalului Constanța, din cauza unei hotărâri a Consiliului Local pe care o consideră ilegală. De această dată este vorba de Năvodari, unde respectivul proiect de hotărâre a iscat scandal încă din luna mai a.c.

Viceprimarul PMP Năvodari, Costel-Aurelian Dumitrașcu, a propus atunci ca investitorii imobiliari – care sunt obligați să amenajeze și spații verzi pe terenurile lor, odată cu noile clădiri – să fie obligați să le amenajeze pe domeniul public al orașului, nu pe terenul lor, susținând că astfel se vor majora numărul spațiilor verzi din Năvodari. În opinia sa, majoritatea investitorilor amenajează spațiile verzi obligatorii pe terase sau pe fațade (foarte puțini la sol), acestea nu sunt întreținute și se usucă, așa că nimeni nu beneficiază de ele.

Așa că Dumitrașcu a propus ca investitorii să amenajeze spațiile verzi obligatorii pe diferite suprafețe de teren pe care le va pune Primăria Năvodari la dispoziție.

Consilierii locali USR au susținut, însă, că respectivul proiect de hotărâre încalcă hotărârea Consiliului Județean Constanța nr. 152/2013, prin care s-au stabilit suprafețele minime de spații verzi aferente noilor construcții de pe teritoriului județului. Potrivit acesteia, investitorii care realizează un nou imobil trebuie să amenajeze și spații verzi, într-un anumit procent din suprafața terenului (în funcție de destinația noului imobil), fie la sol, pe fațadele noii clădiri sau pe terase/acoperiș, dar pe proprietatea lor.

Astfel, consilierii locali USR Năvodari au votat împotrivă, dar proiectul de hotărâre a fost adoptat cu zece voturi „pentru“. Iar aleșii locali USR au sesizat Instituţia Prefectului.

Prefectul Constanței consideră că este ilegală respectiva hotărâre a Consiliului Local Năvodari, 130/27.05.2021, așa că a cerut anularea sa, apelând la dreptul de tutelă administrativă pe care îl deține. Reamintim că reprezentatul Guvernului în teritoriu are dreptul constituţional de a sesiza instanţa de contencios administrativ competentă, în vederea verificării legalităţii actelor administrative emise de către autorităţile administraţiei publice locale. 

HCL Năvodari nr. 130/27.05.2021 completează o altă hotărâre a Consiliului Local Năvodari, din 2017, adoptată tot la initiativa viceprimarului Dumitrașcu, cu privire la „Reconstrucția ecologică a orașului“. Aceasta obligă investitorii imobiliari să planteze câte un copac pe domeniul public pentru fiecare unitate locativă pe care o construiesc.

Valentin ISPAS

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.