VIDEO. Prefectura Constanța a fost pichetată de sindicaliștii din cadrul PUBLISIND

0
206
Protest al sindicaliștilor PUBLISIND în fața Prefecturii Constanța. FOTO Focus Press

Federația PUBLISIND afiliată la Blocul Național Sindical, totalizând 35.000 de membri din domeniile administrație publică centrală și locală, asistență socială, poliție și poliție de frontieră, grefă judiciară, penitenciare și probațiune, sport și tineret, finanțe și control financiar, mediu și RA-APPS, a declanșat proteste începând cu data de 31 decembrie 2020, în reacție la adoptarea OUG nr. 226/2020, prin care este suspendată aplicarea Legii 153/2017. În dimineața de 20 ianuarie a.c., reprezentanții PUBLISIND au pichetat Prefectura Constanța.

PUBLISIND include în structură să sindicate reprezentative din familia ocupaționala “justiție” sau din instituții subordonate Ministerului Justiției, totalizând 16.000 de membri de sindicat din penitenciare, grefa judiciară și probațiune. Revendicările principale ale personalului din aceste domenii sunt:
• tratament egal în materie de drepturi salariale între polițiști și polițiștii de penitenciare (acordarea titlului de specialist de clasă în Poliția Penitenciară);
• modificarea legii-cadru pentru eliminarea inechităților salariale din grefa judiciară și probațiune, precum și o salarizare corectă a personalului.

Protestele PUBLISIND se află în derulare și vor continuă pe termen nedeterminat. Conform Calendarului aprobat în cadrul Biroului executiv al PUBLISIND, a două acțiune care se organizează în anul 2021 este planificată pe data de 20 ianuarie 2021, începând cu oră 10,00 la sediul Ministerului Justiției dar și în față Prefecturilor din județele Constanța, Prahova și Mureș. PUBLISIND protestează contra înghețării salariilor și sporurilor, împotrivă neindexării pensiilor cu valoarea inflației, precum și pentru o creștere a salariului minim corelată cu creșterea prețurilor. Nu cerem majorări salariale! Guvernul României trebuie să respecte propriile acte normative asumate la nivel de executiv și aprobate în Parlamentul României.

Suntem bugetari iar acesta nu trebuie să fie un stigmat! Noi nu ne putem negocia salariile așa cum nu putem refuză restricțiile, interdicțiile și incompatibilitățile impuse de lege. Pentru o salarizare decentă și echitabilă ne așteptăm rândul încă din anul 2010, an în care o mare parte dintre drepturile noastre au fost eradicate, inclusiv plată muncii suplimentare. Avem o nouă lege-cadru din anul 2017 care nu a fost aplicată decât pentru anumite familii ocupaționale. Însă sectorul public nu este împărțit în șmecheri și fraieri. Nu putem înghiți la nesfârșit tergiversările. Sporurile sunt înghețate din anul 2010. Din anul 2021 îngheață din nou și salariile după doar doi ani de aplicare a legii-cadru, însă îngheață exact acele salarii aflate mult sub nivelul prevăzut de lege și care ar fi trebuit aduse la un nivel corespunzător până în anul 2022. Apreciem că măsurile de austeritate impuse de Guvernul Câțu reprezintă ultima soluție la problemele economice pe care le traversează țara noastră. Creșterea deficitului bugetar este un pretext la îndemână pentru toate guvernele dispuse în primul rând să tăie“, au transmis sindicaliștii.

Pe întreaga durată a Calendarului detaliat mai sus, mitingurile anunțate vor fi completate și cu alte acțiuni organizate pe domenii, cum sunt: excesul de zel în efectuarea unor misiuni sau activități, refuzul de prestare a muncii suplimentare, acțiuni de tipul grevei japoneze, suspendarea sau blocarea activității în anumite domenii de activitate (având prioritate strict intervențiile in cazurile de urgență) etc.

C.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.