Prefectura Constanța încă analizează sesizarea Inspectoratului Județean în Construcții cu privire la proiectul imobiliar din zona Lupoaică

0
736

Inspectoratul Județean în Construcții Constanța a sesizat Instituția Prefectului – Județul Constanța cu privire la neregulile descoperite în cazul lucrărilor demarate pentru ridicarea unei clădiri cu patru etaje în zona Lupoiacă. Până acum, Prefectura Constanța nu a reacționat, fiind singura care mai poate opri acest proiect imobiliar de la intrarea în Peninsulă. Deputatul U.S.R. de Constanța Stelian Ion speră ca reprezentantul Guvernului în teritoriu să intervină.

În șantierul din zona Lupoaică au reînceput, ieri, lucrările, pentru construirea unei clădiri de birouri pentru organizații neguvernamentale și alimentație publică în suprafață de maxim 5% din aria construită desfășurată – imobil S+P+3E-4E retras. Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța a revocat măsura de oprire temporară a lucrărilor desfășurate pe B-dul Tomis nr. 49A, așa că investitorii Enache și Stelian Bucovală, prin Bueno Comp S.R.L., s-au reapucat de treabă.

Însă, în urma controalelor demarate de la începutul scandalului iscat de acest proiect imobiliar, Inspectoratul de Stat în Construcții a depus o sesizare la Instituția Prefectului – Județul Constanța, cu privire la neregulile descoperite. Până acum, reprezentantul Guvernului în teritoriu nu a luat nicio decizie, putând, însă, solicita în instanță anularea autorizației de construire emise de Primăria Municipiului Constanța în septembrie 2019 pentru acest imobil și chiar a Planului Urbanistic Zonal inițiat de Bueno Comp și aprobat de către consilierii locali, pentru ca firma să poată ridica la intrarea în Peninsulă o clădire de patru etaje.

Sesizarea Inspectoratului de Stat în Construcții este încă în analiză la Prefectura Constanța, care a solicitat instituțiilor abilitate mai multe puncte de vedere și urmează să ia o decizie. Va mai dura, însă, pentru că pe 14.10.2020 a fost învestit un nou prefect, Silviu Coșa, iar acesta este acum ocupat până peste cap cu ședințele de constituire ale Consiliilor Locale în unitățile administrativ-teritoriale din tot județul și trebuie să gestioneze și pandemia de COVID-19 în teritoriu.

Stelian Ion speră ca Prefectura Constanța să intervină

Reamintim că, la începutul anului, s-a iscat un scandal de proporții din cauza șantierului din zona Lupoaică, comunitatea locală sesizându-se din cauza zidurilor antice descoperite pe acest teren, a excavărilor de pe timpul nopții și a transportării în câmp (în afara orașului) pământului în care s-ar fi găsit și fragmente de obiecte arheologice.

Membrii U.S.R. Constanța chiar au depus plângeri pentru distrugerea vestigiilor arheologice de către firma lui Enache și Stelian Bucovală, și s-a deschis un dosar penal. Acum, după reluarea lucrărilor de construcție, deputatul Stelian Ion, președintele Organizației Municipale a U.S.R. Constanța, face un apel la implicarea tuturor instituțiilor care pot stopa acest proiect imobiliar și la o bună colaborare a acestora, pentru anularea actelor administrative care permit ridicarea acestui imobil în zona Lupoaică.

„Pentru oprirea unor astfel de orori urbanistice este nevoie de multe ori de efortul concertat al mai multor persoane și autorități. În cazul de față au contat și contează în continuare demersurile O.N.G.-urilor, ale unor constănțeni cu simț civic, ale unor instituții precum Inspectoratul de Stat în Construcții, Prefectul Constanței, Primarul Constanței etc. De altfel, eu am trimis o petiție pe această temă și la Ministerul Culturii, deci situația de la Lupoaică este cunoscută și la nivel guvernamental.

Din păcate, mafia pesedistă a lăsat în urma sa un oraș mutilat, cu sute de astfel de probleme, unele mai grave decât altele. De aceea, toți cei care pot contribui câtuși de puțin la ameliorarea situației trebuie să se implice, lăsând la o parte interesele mărunte și orgoliile păguboase“, a transmis Stelian Ion.

Deputatul U.S.R. de Constanța susține că noul primar al municipiului, Vergil Chițac, nu poate opri acest proiect imobiliar: „Primarul Făgădau a emis această mizerabilă autorizație de construire și a girat adoptarea planului urbanistic zonal care a mutilat încă o parte de istorie a Constanței. Omul e trimis deja în judecată de D.N.A. pentru alte matrapazlâcuri și, probabil, va plăti pentru ele. Noul primar nu poate revoca autorizația de construire nici dacă ar vrea. Cel mult poate dispune o verificare cu privire la modul de eliberare a unor autorizații de construire dubioase, iar în cazul acesta particular poate insista, la rândul său, către Instituția Prefectului pentru a o determina să atace în contencios-administrativ autorizația de construire și P.U.Z.-ul“.

Astfel, singura care ar putea suspenda, iar, lucrările în zona Lupoaică este Instituția Prefectului – Județul Constanța, dacă reprezentantul Guvernului în teritoriu va considera că această clădire nu poate fi construită aici.

„Construirea unei clădiri peste vestigiile de lângă Lupoaică reprezintă un act de batjocură a istoriei Constanței și un gest de sfidare a constănțenilor, a societății civile și a comunității științifice.

După ce, în urma unei plângeri penale, procurorul a dispus sistarea lucrărilor, acum acestea au fost reluate. Se pare că încă din luna august procurorul de caz revocase măsura sistării lucrărilor.

Ce e de făcut? Potrivit Codului de procedură penală, orice persoană căreia i s-au vătămat interese legitime poate formula plângere împotriva masurilor și actelor de urmărire penală. Sunt convins că o astfel de plângere împotriva revocării sistării lucrărilor va fi formulată în zilele următoare. Pe de altă parte, în urma demersurilor Asociației Verde Urban, Inspectoratul de Stat în Construcții a constatat niște nereguli la acea lucrare, sesizând instituția prefectului. Prefectul este cel care are, din punct de vedere legal, obligația de a veghea la respectarea legalității actelor administrative și poate cere în instanță anularea lor, acțiunea sa conducând automat la suspendarea actului administrativ“, a mai spus Stelian Ion.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.