Prefectura Constanța nu va mai organiza Comandamentul Litoral?

0
287

Prefectura Constanța, alături de mai multe deconcentrate, organiza în fiecare an Comandamentul Litoral. În cadrul acestui comandament echipe mixte compuse din reprezentanți ai ANPC, DSV, ITM, ISU, IPJ, ș.a. mergeau în control pentru a verifica dacă agenții economici respectă legea. Mulți dintre aceștia s-au plâns că sunt aplicate foarte multe amenzi în perioada sezonului estival, lucru ce îi nemulțumește și astfel au cerut desfințarea acestui comandament ori măcar schimbarea metodei de funcționare, adică să se pună accentul pe partea de prevenție și informare.

În fiecare an în cadrul acestui comandament au fost descoperite mai multe nereguli pe litoral. Angajați la negru, condiţii necorespunzătoare de igienă în spaţiile de producţie, depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare, nerespectarea programului de lucru, etc. Însă, mai mulți agenți economici s-au plâns de aceste controale.

Asociația Patronală RESTO, recent înființată, a avut saptămâna trecută o întâlnire cu Prefectul Constanței, dar și cu instituțiile subordonate pentru a discuta punctual probleme din sectorul HoReCa. În cadrul acestei întâlniri, reprezentanții HoReCa au adus în discuție și problema Comandamentului Litoral, care, din punctul lor de vedere, nu face altceva decât să amendeze excesiv agenții economici.

Prezent la întâlnire, directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanța, Eugen Bola, a precizat că înființarea Comandamentului Litoral este una necesară, dar că se poate merge mai mult pe partea de prevenire.

Comandamentul va fi instituit în preajma sezonului. Noi am avut o întâlnire săptămâna trecută cu Asociația RESTO care a avut o anume critică la acest comandament care nu s-ar mai institui într-un alt județ decât la noi. După părerea mea nu este nimic rău în a se coordona aceste echipe, bine nici să rupem poarta omului și să îl amendăm cu toții, dar eu cred că nu se pune problema desființării acestui comandament”, a specificat Eugen Bola.

Întrebat dacă se pune problema desființării acestui comandament, Prefectul Județului Constanța, Silviu Coșa a menționat că se va discuta dacă acest comandament este o metodă optimă.

Siguranță cetățenilor care se află pe litoral este la fel de importantă pentru noi precum este și siguranța locuitorilor Constanței. Rămâne de văzut, în urma analizării tuturor informațiilor, dacă acest comandament este metoda optimă de realizare a acestui deziderat sau se impune altă formă. În momentul de față suntem în etapa de dialog cu toți factorii implicați, urmând ca săptămâna viitoare să elaborăm un material, care va fi adus și la cunoștința publicului, a declarat prefectul Constanței.

Dacă Instituția Prefectului încă nu are un răspuns concret încă cu privire la înființarea Comandamentului Litoral, Primăria Constanța s-a apucat deja de treabă

Reprezentanții Primăriei Constanța au constatat că stațiunea Mamaia, „perla litoralului românesc” asa cum era cunoscută odinioară, te întâmpină cu peisaje dezolante: gunoaie, clădiri insalubre și fațade scorojite și degradate.

„Pentru a întâmpina așa cum se cuvine sezonul estival și pentru ca ordinea să guverneze în stațiune, primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, a înființat în luna februarie Comandamentul Litoral 2021“, transmite centrul de presă al Primăriei, pe pagina de facebook a instituției.

Echipele Primăriei Constanța și ale Poliției Locale au luat la pas străzile din Mamaia, au constatat neregulile și au discutat cu operatorii economici pentru a stabili împreună măsurile ce trebuie luate.

Mihaela GIUGLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.