Deși au fost montate peste aproximativ 300 de piloți pentru susținerea malului stâng al Canalului Dunăre – Marea Neagră, acesta continuă să se prăbușească. Iar lucrările încă nu au reînceput, deși Guvernul a prevăzut fondurile necesare în acest sens. Și deocamdată nu se știe clar când se reia, deși alte 27 de familii sunt în pericol.
În vara anului 2019, în urma precipitațiilor, malul stâng al Canalului Dunăre – Marea Neagră s-a surpat în comuna Cumpăna, punând în pericol viețile a opt familii. Acestea au fost evacutate și locuiesc și acum în apartamente din blocurile ANL, dar și într-un imobil ce aparține Consiliului Local, la intrare în localitate.
Aproximativ abia un an mai târziu, au început lucrările de consolidare a malului, de către C.N. Administrația Canalelor Navigabile S.A., dar nu s-au finalizat nici acum. În prezent, se efectuează o expertiză în cadrul perimetrului de siguranță stabilit, pentru a se afla cum au afectat alunecările de pământ, care continua, alte 27 de case și ce soluții tehnice există pentru rezolvarea problemei.
„Consolidarea malului stâng al Canalului Dunăre – Marea Neagră este dureros de necesară, pentru consolidarea siguranței caselor, în primul rând ale celor opt familii care au fost evacuate din august 2019, dar și a celorlalte case care se află în perimetrul de 380m lungime și 50m adâncime: 27 de case, așa cum au fost ele apreciate de expertul proiectant, care a făcut lucrarea.
În acest moment, ne aflăm în stadiul de expertiză a evoluției terenului de sub casele construite în acest perimetru. Așteptăm această lucrare să vedem ce soluție se găsește, însă specialiștii spun că dacă nu se creeză acele canale de absorbție a apelor, a izvoarelor de sub casele oamenilor, construite pe loess argilos, dacă acestea nu sunt captate de lucrările făcute de specialiști și dirijate spre Canalul Dunăre – Marea Neagră, pot să facă dumnealor piloți câți or vrea la marginea Canalului că, până la urmă, și aceia vor fi doborâți de pământul care pleacă falii falii înspre albia Canalului Dunăre – Marea Neagră.
Am avut, săptămâna trecută, întâlnire cu președintele Consiliului Județean, pe care l-am rugat să intervină la nivel de ministere, la nivel de Guvern, cum de altfel l-am rugat și pe prefectul județului Constanța să urgenteze lucrările și să nu mai așteptăm eliberarea filei de buget către A.C.N. pentru reluarea unor proceduri de achiziție publică, ci să fie realizate în regim de urgență, pentru situație de calamitate
Expertiza trebuie finalizată în următoarea lună“, ne-a declarat primarul comunei Cumpăna, Mariana Gîju.
Va mai curge multă apă pe Dunăre…
În prezent, nu se mai lucrează la consolidarea malului, deși fondurile necesare pentru continuarea lucrărilor au fost incluse de Guvern în bugetul pentru 2021. Se așteaptă, însă, fila de buget, apoi vor avea loc licitații, pentru aplicarea soluțiilor tehnice propuse în urma realizării expertizei. Mai ales pentru că alunecările de teren încă se petrec, nu s-a reușit stabilizarea zonei, iar celelalte 27 de familii sunt în continuare în pericol. Însă nu au unde să fie evacuate.
„Acum se lucrează la întreținerea zonei de la marginea Canalului, unde au fost plantați cei 282 de piloți. Nimic altceva, care să plece de la cota +34 la cota +46 în sus, prin turnarea altor piloți.
A mai căzut teren, în lungimea Canalului, acolo unde a dus la aria de protecție de la 250m la 380m liniari.
Au fost alocate din bugetul de stat sumele necesare. Erau deja aprobate din noiembrie 2020, prin Hotărâre de Guvern, 90 de milioane de lei, pentru lucrarea de la A.C.N.
Însuși ministrul Drulă mi-a spus despre alocarea și cuprindea în bugetul Ministerului a sumei de 50 de milioane de lei pentru această lucrare. Este necesară această sumă și ar ajunge pentru atingerea nivelului cotei +46, ce duce la siguranța străzii și a caselor.
Au fost glasuri care au și spus evacuați casele, repartizați alte terenuri, construiți alte case oamenilor. Nici nu am vrut în visele cele mai negre să gândesc acest lucru. Cumpăna nu are zonă în care să aloce în acest moment, decât tot pe malul Canalului, dincolo de Șoseaua Constanței, care este adevărat, nu ar fi în perimetrul apropiat zonei de protecție, însă nu există niciun fel de infrastructură. Durează ani să aduci infrastructura de bază: apă, alimentare cu gaze, canalizare, electricitate. Așadar, oamenii nu știu ce vorbesc.
Cum să dispară casele ca să salvezi viețile oamenilor? Cum salvezi când tu iei munca de o viață, cum salvezi când îi nenorocești, mor oamenii numai gândindu-se că trebuie să părăsească casa la care au muncit ani de zile? Dacă vin, le construiesc alte case, le dotează cu tot ce trebuie, foarte bine“, a mai declarat Mariana Gîju.
Contactat telefonic, președintele Consiliului Județean Constanța a confirmat întâlnirea cu primarul comunei Cumpăna, dar și cu alți locuitori din zona afectată, arătându-și suportul și promițând sprijinul pentru ca lucrările să continue cât mai repede posibil.
„I-am promis doamnei primar că voi face toate demersurile la Ministerul Dezvoltării, la Ministerul Transporturilor, vom face front comun pentru rezolvarea problemei. Am discutat și cu cei de la Inspectoratul de Stat în Construcții și cu cei de la Administrația Canalelor Navigabile, și cu locuitori din zonă, știu că pânza freatică creează în continuare probleme, trebuie stabilite clar ce lucrări sunt necesare, iar apoi demarate imediat. Trebuie să acționăm pentru siguranța familiilor“, ne-a declarat Mihai Lupu, președintele C.J.C.
Valentin ISPAS