Preparatele culinare din Delta Dunării, unice și reprezentative în lume

0
2452

Faima Deltei Dunării a trecut demult granițele țării noastre, an de an turiștii venind aici, în această oază de relaxare, pentru a petrece câteva clipe în natură și pentru a se detașa complet de agitația marilor orașe. Cazarea în Deltă nu mai este de mult o problema, căci raiul păsărilor și al peștilor oferă orice soluție de cazare -de la cort, pensiuni, camere în casele tradiționale, hoteluri sau resorturi de lux. Pe lângă ospitalitatea oamenilor de aici, gastronomia zonei este una care atrage din ce în ce mai mulți oameni.

Dacă îți place cu adevărat peștele, Delta Dunării este locul unde trebuie să mergi pentru a-l consuma în fel și chip. O ciorbă adevărată, tradițională 100%, se face numai cu oțet și cu apă direct din Dunăre, iar mujdeiul de usturoi pe care știu să-l prepare lipovenii te va determina să-l consumi direct pe pâine. Cele mai întâlnite feluri de mâncare sunt: carasul prăjit cu mămăligă, supa de storceag, tocănița de rapan, borșul de pește și nu în ultimul rând saramura de pește. Pe lângă preparate delicioase, vei întâlni oameni primitori și foarte descurcăreți în bucătărie.

Unul dintre ei este Radu Manolache, care chiar dacă este proprietar de pensiune, același care a construit recent și bungalow-uri, nu se sfiește să intre în bucătărie. De curând și-a deschis și o terasă afară, iar lângă ea a improvizat o bucătărie unde practică conceptul de live-cooking. În mai puțin de 10 minute a pregătit două feluri de tocăniță, una de rapane și una de sturion. Spune că îi place să gătească și nu se dă înlături nici de la munca de jos.

Aici la noi este o zonă mai rustică, așa am considerat eu că este mai bine să stai în natură acum pe perioada pandemiei. De aceea am făcut această terasă afară și am lăsat și bucătăria în aer deschis. Pregătesc zeci de porții pe zi de tocăniță de rapane și de sturion. Ele se fac cam la fel. Se pune sturionul prefiert pe plită, se călește timp de aproximativ cinci minute și trebuie avut grijă să nu se ardă. După aceea se pune sosul de tomate, sos care este făcut cu roșii coapte. Apoi adăugăm mujdeiul de usturoi și amestecăm bine. Deci se poate face tocăniță și pe plită”, a explicat Radu Maolache în timp ce gătea.

Live cooking din Delta Dunării

Publicată de Focuspress pe Marţi, 4 august 2020

În anul 2019 UNESCO a ales rețeta saramurii de pește din Delta Dunării ca fiind reprezentativă în lume. O străveche rețetă de pește din Delta Dunării a aprins imaginația și simțurile gustative ale oamenilor aflați în cele mai îndepărtate locuri ale lumii. Vorbim despre Saramura de pește din Delta Dunării, coaptă la foc viu cu ardei iute din belșug și sare grunjoasă, servită cu un vin agreabil dar ferm. Această rețetă a fost aleasă în acest an de UNESCO să prezinte cele mai delicioase preparate tradiționale din zonele protejate/rezervațiile lumii.

Pentru a vedea cum se prepare tocănița de sturion puteți accesa materialul VIDEO

Mihaela GIUGLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.