Prim-ministrul Orban promite noi măsuri de sprijin pentru fermieri, afectați de secetă

0
180
Sursa foto: Banatul Azi

Fermierii dobrogeni cer sprijinul autorităților pentru a putea depăși criza provocată de seceta pedologică ce s-a instalat în luna noiembrie 2019. Premierul Ludovic Orban a declarat, în această seară (29.10.2020), că aceștia au primit deja 82% din despăgubirile planificate, vor primi și restul banilor și deja se analizează alte forme de sprijin.

Grupul de Inițiativă al Producătorilor Agricoli din Dobrogea cere ca Guvernul României să adopte în regim de urgență mai multe măsuri, pentru a se putea depăși situația excepțională cauzată de seceta pedologică care s-a instalat începând cu luna noiembrie 2019. Potrivit Ministerul Agriculturii, din suprafața totală calamitată de 1,2 – 1,4 milioane de hectare la nivelul țării, 416.000 hectare sunt doar în județul Constanța, deci mai bine de o treime din totalul suprafețelor afectate la nivel național.    

„În această situație specială, starea producătorilor agricoli afectați de secetă se agravează pe zi ce trece, mare parte din aceștia confruntându-se cu o lipsă acută de lichidități din cauza nerecoltării culturilor însămânțate în toamna anului 2019. Pentru a putea depăși această criză, pentru a putea înființa noile culturi de toamnă, dar în special pentru a evita o criză alimentară la nivelul întregii țări, noi agricultorii avem nevoie să fim susținuți de către autoritățile statului“, a transmis Grupul de Inițiativă al Producătorilor Agricoli din Dobrogea, format din: Theodor Ichim, Răzvan Filipescu, Mircea Chipaila, Cornel Zamfir, Jean Marc Lacrouts, Mihai Ciobanu și Daniel Gheordunescu.

Prezent la Constanța în această seară (29.10.2020), premierul Ludovic Orban a declarat că toți fermierii au primit deja 82% din despăgubirile care au fost planificate, iar la rectificarea bugetară vor fi alocați și restul banilor. De asemenea, Ministerul Agriculturii a pregătit evaluarea despăgubirilor generate de secetă și pentru culturile de primăvară, urmând să fie emisă ordonanță de urgență pentru a se stabili aceste despăgubiri care vor fi alocate către fermieri. De asemenea, sunt analizate și alte forme de sprijin.

„Noi am generat, deja, foarte multe măsuri de sprijin, măsuri de ajutor de stat, fie că este vorba de credite garantate de stat, de granturi acordate către companii, de amânarea plății ratelor la bănci până la 31 decembrie, de amânare până la 25 octombrie și după 25 octombrie, de asemenea posibilitatea de a solicita reeșalonări de plăți în ceea ce privește datoriile către bugetul de stat. Am adoptat zeci de măsuri de sprijin în susținerea companiilor și în susținerea angajaților“, a mai completat prim-ministrul Orban.

V.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.