VIDEO. Noul primar al Constanţei, preocupat de rezolvarea urgentă a problemelor privind curăţenia oraşului, încălzirea constănţenilor şi protejarea spaţiilor verzi

1
1703

După 20 de ani în care orașul Constanţa a fost condus de o administrație social-democrată, de vineri, 30.10.2020, urbea va fi administrată de către un primar liberal, cu o majoritate și în Consiliul Local Municipal. Noul primar al municipiului Constanța, Vergil Chițac, a depus joi, 29 octombrie a.c., jurământul de învestire în funcție, în prezenţa premierului Ludovic Orban.

În discursul pe care l-a ţinut, Chiţac a precizat că cetăţenii au înţeles efectele nefaste ale unei conduceri proaste şi că acestea vor fi îndepărtate. Într-un interviu acordat Focus Press, noul edil-șef a specificat că are deja o agendă plină de lucru, încă din prima zi de muncă, şi că sunt foarte multe probleme care trebuie rezolvate. Printre acestea se numără și reţeaua de termoficare şi Registrul Spaţiilor Verzi.

„Mâine, (vineri, 30 octombrie a.c. – n.r.) trebuie să fiu prezent la o conferinţă 5G, unde va fi prezent şi Ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman, o conferinţă extrem de importantă în contextul a tot ceea ce înseamnă oraşe inteligente şi securitatea națională, dar şi pe alte teme. Apoi, am stabilit o întâlnire cu Liviu Popa, directorul RADET Constanţa, pentru că urmează să dăm drumul la căldură. Ne-am uitat pe prognoza meteo şi trei zile consecutive vom avea temperaturi sub 10 grade Celsius şi, conform legii, trebuie să dăm drumul la căldură, cel mai probabil în noaptea de duminică spre luni. Pentru asta trebuie să vorbim cu cei de la CET, să pornească sistemul. (…) Sistemul de termoficare din Constanţa, din punctul meu de vedere, trebuie să rămână centralizat, cu CET-ul furnizor de agent termic, dar modernizat. Să producă şi energie electrică şi să o vândă, iar apa supraîncălzită să fie produsul secundar, pe care îl transportăm pe nişte tubulaturi, ajunge în punctele termice şi de aici se duce la consumatori. Pe partea aceasta de ieşire de la CET până la punctele termice, avem o reţea de tubulaturi unde pierderile sunt foarte mari, de aceea şi gigacaloria e foarte scumpă, de aceea dăm bani de la bugetul municipiului, pentru că noi subvenţionăm. Directorul RADET se plânge pe bună dreptate, trebuie modernizată această porţiune. Am înţeles că e semnat un proiect de modernizare a acestui transport termic, voi vedea“.

În al doilea rând, noul primar al Constanței urmărește să rezolve problema curățeniei din oraș, urmând a purtat discuții cu firma de salubritate, pentru oferirea unui serviciu de calitate.

„Totodată, voi face o analiză pe buget, pentru că trebuie să vedem cum stăm cu banii. Trebuie verificate veniturile pe fiecare capitol de buget, dar atenţie, venituri realizate versus prognozate, cât şi cheltuielile. De asemenea, trebuie să mă întâlnesc şi cu cei care ne furnizează servicii, în special salubritatea. Nu înţeleg ca Municipalitatea să plătească nişte bani unei companii care face un serviciu public, în contextul în care cei mai mulţi oameni sunt nemulţumiţi. Eu nu vreau să reziliez contractul, vreau să discut această problemă. Primăria Constanţa primeşte bani de la toţi cetăţenii ca să producă servicii publice. Că înseamnă transport, că înseamnă curăţenie, că înseamnă toaletare spaţii verzi, toate tipurile de servicii. Serviciile publice trebuie produse la standarde de calitate şi eu am întrebarea asta: «Cum să plătim noi, Primăria Constanţa, către un furnizor care ne oferă servicii publice, dacă majoritatea constănţenilor spune că acele servicii sunt de proastă calitate?» Ca să înţeleg trebuie să discut cu ei“.

Nu în ultimul rând, Vergil Chițac va urmări îndeaproape realizarea Registrului Spațiilor Verzi și procesul de eliberare a autorizațiilor de construcție, pentru a se respecta în totalitate legea.

„De pe 28 septembrie până acum s-au emis aproape 200 de autorizaţii de construire, fantastic. Acestea au fost emise legal, din păcate. De acum încolo vom face un control mai riguros. În primul rând, trebuie să rezolvăm problema  Registrului de Spaţii Verzi. Nu s-a colaborat cu cei de la OCPI, care sunt singurii care deţin situaţia juridică a terenurilor. Nu poţi să faci registrul spaţiilor verzi  fără să colaborezi cu OCPI-ul, pentru că fişa spaţiul verde are trei canale: numărul cadastral, cartea funciară şi situaţia juridică. Numai OCPI-ul ştie situaţia juridică, adică dacă e domeniu public sau domeniu privat. Dacă finalizăm Registrul Spaţiilor Verz îi introducem în PUG şi am individualizat spaţiile verzi şi evident că nu mai pot fi emise autorizaţii de construcţii“.

Mihaela GIUGLEA, Valentin ISPAS

Citeşte şi:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.