Prima strategie culturală a Constanței propune construirea Palatului Culturii și preluarea Grădinii de Vară din centrul orașului

0
1336
Grădina de vară „Tomis“. FOTO Primăria Constanța

Prima Strategie culturală a municipiului Constanța, aflată în consultare publică, propune mai multe axe prioritare pentru dezvoltarea vieții culturale a orașului. Printre ele se numără și dezvoltarea infrastructurii culturale și conexe, insuficientă în prezent pentru atingerea obiectivelor strategiei.

Dezvoltarea infrastructurii culturale reprezintă o prioritate și o urgență a acțiunii administrației locale în domeniul cultural, conform strategiei lansate în dezbatere publică. Iar potrivit reprezentanților acestora, prioritatea zero trebuie să o reprezinte construirea unui spațiu multifuncțional, modern, care să poată găzdui evenimente de mari dimensiuni , un Palat local al culturii – în varianta moderată, doar un ateneu.

Municipalitatea ar avea nevoie de un spațiu multifuncțional de tip monumental, care să reflecte vitalitatea culturală a orașului și care să confirme interesul prioritar pentru cultură al administrației și comunității locale. Totodată, comunitatea culturală locală ar putea să se exprime în acest spațiu de referință în domeniul culturii.

Astfel, obiectivul maximal îl reprezintă construirea unui Palat al Culturii la Constanța, cu multiple funcționalități: săli de concerte, săli de conferință, ateliere, săli de creație etc. Obiectivul moderat îl reprezintă construirea unui spațiu adecvat destinat concertelor și spectacolelor de amplitudine: un Ateneu Tomitan.

Locul necesar acestei construcții va fi identificat de către Primăria Municipiului Constanța, cu luarea în calcul a criteriilor specifice funcționării acestui obiectiv: dimensiuni, așezare centrală, asigurarea facilităților de acces etc. Iar realizarea construcției noului imobil cultural revine tot Municipalității.

Construirea Palatului cultural al Dobrogei poate reprezenta chiar o prioritate națională, se arată în Strategia culturală, bugetată multiplu: prin atragerea de fonduri europene și centrale, prin sprijinul populației etc. Dar sursa bugetară optimă ar fi Compania Națională de Investiții ori o axă de finanțare europenă.

Înființarea Muzeului Municipal și preluarea Grădinii de Vară din centrul Constanței, alte măsuri recomandate

Diversificarea rețelei de case memoriale și muzee în orașul Constanța reprezintă o altă măsură recomandată pentru îmbunătățirea infrastructurii culturale din municipiu. În acest sens, conform strategiei, se pot construi noi obiective culturale autonome. Iar primele ar fi Casa lui Ovidius (în Peninsulă)și Casa lui Anatole Magrin (renovarea și punerea în valoare a fostei reședinte a acestuia de pe strada 22 Decembrie). Pentru diversificarea rețelei muzeale, se propun, ca măsuri și acțiuni separate, Muzeul Municipal, Muzeul Minorităților Dobrogene și Muzeul Sportului Constănțean.

Reprezentanții Primăriei Constanța consideră necesară și punerea în valoare a unui obiectiv cultural și de recreere-divertisment în zona centrală a municipiului, care ar contribui la dezvoltarea infrastructurii culturale. Acest spațiu ar permite desfășurarea permanentă (atât în timpul sezonului, cât și în afara acestuia) de activități culturale și de divertisment destinate tuturor categoriilor de public (de toate vârstele, cu nevoi culturale și de divertisment eterogene), într-o structură diversificată tematic: spectacole, expoziții, concerte, vizionări de filme, activități culturale în aer liber, lansări și prezentări de carte, teatru stradal etc.

Astfel, acest obiectiv trebuie să permită desfășurarea de activități culturale și de divertisment eterogene, multiple, atât pe durata sezonului, cât și în afara acestuia, în regim permanent, de tip outdoor, indoor sau hibrid, să aibă o poziție centrală, să asigure accesul larg al publicului și să fie apt pentru desfășurarea de activități de o anumită amploare: cu public numeros. Pe cât posibil, imobilul trebuie să recupereze și să valorifice mărci și branduri culturale de impact și cu relevanță în istoria culturală a orașului Constanța și în mentalul public al populației.

Dar având în vedere situația actuală (stadiul precar de dezvoltare a infrastructurii de profil în Zona Peninsulară și centrală), este nevoie de identificarea, preluarea în patrimoniu, reabilitarea, modernizarea şi/sau reconversia funcţională a unui astfel de obiectiv, în vederea utilizării acestuia ca element-pivot de infrastructură culturală și de recreere/divertisment.

De aceea, în Strategia culturală se propun Grădina de Vară sau Casa d’Italia. Cel mai fezabil obiectiv, potrivit strategiei, ar fi Grădina de Vară, obiectiv care corespunde acestor criterii și care ar putea fi preluat în domeniul public, de către Primărie, prin expropriere pentru cauză de utilitate publică.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.