Primăria Constanța a mințit în 2020? Managerul Spitalului de Boli Infecțioase, Stela Halichidis, susține că Raed Arafat e prost informat

0
3371

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat Raed Arafat, susține că Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța nu are autorizație de securitate la incendiu, dar managerul Stela Halichidis continuă să declare că există toate avizele și autorizațiile necesare. Iar la sfârșitul anului 2020, Primăria preciza că spitalul nu are nevoie de această autorizație.

„Spitalul a fost supus la două controale de ISU Dobrogea. Unul în 2020 și unul în februarie anul curent. S-au constatat nereguli la instalațiile electrice, improvizații, siguranțe dezechilibrate și nefuncționalitatea instalației de semnalizare a incendiilor. Existau senzori de oxigen în saloane, dar instalația de detectare a incendiilor nu există“, a spus Raed Arafat vineri, 1 octombrie a.c.

Acesta a fost completat de col. Cristian Bradu, care a susținut că „din documentele pe care le-am consultat până acum, obiectivul conține mai multe clădiri care sunt vechi, iar la momentul edificării nu se supuneau, potrivit legislației, procesului de avizare/autorizare. De la acel moment, au fost edificate diferite lucrări care, de asemenea, până în anul 2004, nu s-au supus procesului de avizare/autorizare, nu atrăgeau această obligație.

În perioada 2004 – 2007, s-au edificat o serie de lucrări, printre care și parte din acea instalație de detecție și semnalizare la incendii, dar și alte lucrări, de practicarea unor goluri sau lucrări structurale, care atrăgeau această obligație. Am identificat că, în anul 2007, există un proces-verbal de recepție la terminarea lucrărilor care, din punctul de vedere al specificului acelor lucrări puse în operă, atrăgeau această obligație.

În 2017, în timpul unui control al ISU Dobrogea, s-a comunicat în scris conducerii spitalului nașterea acestei obligații, nefiind depuse, de la acel moment, documentanția și proiectul prin care se puneau în operă acele lucrări. Deci, la acest moment, concluzionăm că nu există o solicitare și o depunere de acte sau documente prin care să se solicite obținerea autorizației de securitate la incendiu, deși această obligație s-a născut în 2007, când au fost recepționate lucrări care se supun acestei prevederi legale“.

Cu toate aceste declarații, contactat telefonic, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase, medicul primar dr. Stela Halichidis, a susținut că nu este adevărat ce a precizat secretarul de stat Raed Arafat: „Nu este adevărat. Avem toate avizele și autorizațiile, am verificat acum și cu avocatul. Am vorbit și eu cu domnul Arafat“.

Faptul că Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ar avea toate avizele legale necesare și că toate defecțiunile descoperite în februarie a.c. au fost remediate, că totul este în regulă, mai ales că s-ar fi desfășurat verificări în fiecare zi, a fost precizat de către managerul unității medicale și după stingerea incendiului.

Asta deși col.dr.ing. Mihail-Cristian Amarandei, șeful ISU Dobrogea, susținea că spitalul funcționează conform normelor la data dării în exploatare, nu conform celor actuale. Iar vineri după-amiază a reiterat, pentru Focus Press, că nu există decât corespondență transmisă de unitatea medicală către ISU, prin care conducerea unității medicale a solicitat diferite puncte de vedere, unele pentru anumite lucrări punctuale, dar în niciun caz nu a fost depusă documentația necesară pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu.

Culmea, în noiembrie 2020, în urma unui control al ISU Dobrogea la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, reprezentanții Primăriei Constanța susțineau că unitatea medicală deține toate avizele de securitate la incendiu și nu are nevoie de autorizație în acest sens, funcționând într-o clădire prea veche. Și că Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dobrogea a stabilit că unitatea medicală este pregătită, conform legii, pentru prevenirea și stingerea incendiilor.

Valentin ISPAS

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.