Primăria Constanța a pierdut definitiv procesul cu fostul consul al României la Toronto, Antonella Marinescu

0
1800
Antonella Marinescu, foto: Facebook

Primăria și SPIT Constanța au pierdut, definitiv, procesul cu Antonella și Marin Marinescu. Obiectul dosarului: radierea mențiunilor despre Dosarul Retrocedărilor în cazul a două terenuri cumpărate de cei doi la Nitalexil SRL, firmă apropiată lui Radu Mazăre.

Antonella și Marin Marinescu au dat în judecată Primăria și Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța, nemulțumiți că în evidențele acestora, în cazul a două terenuri pe care le dețin, apar mențiuni cu privire la decizia penală pronunțată de Curtea Supremă în Dosarul Retrocedărilor. Cei doi recunosc că Înalta Curte de Casație și Justiție a desființat și dispoziția emisă de către fostul primar Radu Mazăre, în 2002, cu privire la retrocedarea unor terenuri, printre care se află și cel deținut, în prezent, de ei. Dar nu s-a dispus si desființarea actelor translative de proprietate subsecvente acestora, prin care terenurile care au format obiect al dispozițiilor desființate au fost înstrăinate succesiv, către terți.

Antonella și Marin Marinescu dețin două terenuri în suprafață indiviză de 18,59mp și 2,39mp, aferente unui apartament de la etajul IV al unui bloc construit de Nitalexil, cumpărat în 2011, iar în evidențele SPIT și ale Primăriei apăreau mențiuni cu privire la Dosarul Retrocedărilor.

„O astfel de măsură este de natură a genera — necorespunzător realitătii faptice — aparenţa unei situaţii litigioase referitoare la acestea și, prin urmare, a îngrădi nepermis exerciţiul liber si nestingherit al dreptului de proprietate asupra acestor bunuri imobile. (…)

Soluția de condamnare dispusă de instanța penală, ca și măsurile dispuse, prin aceeași hotărâre, privitoare la desființarea unor înscrisuri, la restabilirea situației anterioare săvârșirii infracțiunilor, în sensul revenirii unor terenuri – expres indicate în dispozitivul hotărârii – în domeniul public al statului sau, după caz, în domeniul public sau privat al unității administrativ teritoriale Municipiul Constanța (…), nu justifică însă, sub nicio formă, efectuarea mențiunilor privitoare la existența acestei hotărâri penale și la soluția de desființare a dispoziției primarului municipiului Constanța nr. 3570/12.11.2002 în cuprinsul situației juridice a terenului aflat, în prezent, în patrimoniul reclamanților“, a susținut familia Marinescu în instanță, potrivit rolii.ro, aplicația Institutului Român pentru Informații Juridice.

Cei doi au precizat și că nu a știut istoricul terenurilor și nu au cunoscut și nici nu puteau cunoaște existența acestui litigiu, care nu a fost notat în evidențele de carte funciară ale bunului și nici în alte evidențe publice.

La rândul său, Primăria Constanța a arătat că respectivele consecințe ale activității infracționale din Dosarul Retrocedărilor au constat, în esență, în trecerea unor terenuri din proprietatea statului în patrimoniul unor persoane fizice, astfel că acele imobile trebuie să se întoarcă în patrimoniul statului. În plus, pentru a ocroti principiul securității juridice, ar avea obligația de a reflecta în documentele emise situația juridică reală, precum și de a preîntâmpina situația în care terții subdobânditori s-ar putea apăra că nu au cunoscut efectele juridice ale deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție. Iar familia Marinescu poate înstrăina bunul, dar subdobânditorii trebuie să fie informați cu privire la decizia penală.

Judecătoria Constanța a reținut că cele două suprafețe de teren indivize nu se află printre cele cu privire la care s-a dispus restabilirea situației anterioare săvârșirii infracțiunilor, de către Curtea Supremă, astfel că a dat câștig de cauză familiei Marinescu, în martie a.c.

Primăria a înaintat, însă, apel, dar Tribunalul Constanța a hotărât, miercuri, 29 septembrie a.c., să mențină decizia Judecătoriei și a respins apelul ca nefondat.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.