Primăria Constanța a publicat raportul prin care motivează majorarea taxei de salubrizare în anul 2024

4
1283

Primăria Constanța a publicat, pe 17 noiembrie 2023, Referatul de aprobare a taxei de salubrizare pentru anul 2024. În document sunt prezentate date despre cantitatea de deșeuri colectate de către operatorul de salubritate, raportată la populația municipiului Constanța.

În document se arată că, potrivit unui adrese a Direcției Județene de Statistică Constanța, populația municipiului este de 301.361 de locuitori. Totodată, cantitatea medie lunară de deșeuri municipale (menajere și reciclabile) colectată de operatorul de salubritate este de 14.758,55 tone/lună, iar cea medie lunară de deșeuri (menajere și reciclabile) colectată de operatorul de salubritate de la utilizatorii casnici (populația municipiului Constanța) este de 10.083,04 tone/lună, potrivit referatului. 

Citește mai multe în document. 

Pe 17 noiembrie 2023, a fost organizată o dezbatere publică la Primăria Constanța, pentru modificarea proiectului de hotărâre privind taxele și impozitele de anul viitor. În cadrul întâlnirii cu cetățenii, primarul Vergil Chițac a precizat, ferm, că nu vrea să mai acorde subvenții pentru taxa de salubrizare deoarece, în acest fel, nu îi va putea determina pe cetățeni să colecteze selectiv. „Propunerea mea, la acest moment, este să nu acord subvenții, pentru că altfel nu vom putea să îi determinăm pe oameni să facă colectare selectivă“, a spus edilul-șef.

Dezbaterea de la Primăria Constanța a venit în contextul în care printre modificările din cadrul proiectului se numără și cuantumul taxei de salubrizare, care ar urma să fie de 17 lei/lună/persoană. În prezent, taxa este de 8 lei/lună/persoană.

Primarul Constanței a argumentat faptul că taxa, până în prezent, a fost de 14 lei/lună/persoană, la care se acordă subvenție, iar acum a crescut doar cu 3 lei. „Nu mai acordăm subvenții. Până acum a fost 14 lei/persoană și noi acordam subvenții. Acum a devenit 17 lei. A crescut cu 3 lei“, a adăugat edilul-șef. Acesta a prezentat și prețurile pentru taxa de salubrizare din alte municipii din țară. „Vi se par prețurile mari? Iași 33 de lei. Craiova 18 lei. Brașov 19 lei. Oradea 31,15 lei“, a arătat primarul Constanței.

Petruț IACOB

Citește și: 

4 COMENTARII

  1. cUIE Mhitac!
    Calculele sunt simple: a mutat colectarea noaptea, gunoierii trebuie sa primeasca spor de noapte, conform codului muncii. Deci noi suntem deranjati si treziti noaptea, noi platim ,,placerea”! Plus ca o parte din mariire vine in buzunarului primarului wc pt campania electorala

  2. Gunoiul trebuie platit in functie de cat gunoi menajer se colecteaza pe apartament/casa!
    Ce vina au cei care stau la case si colecteaza selectiv de ani de zile ca municipalitatea nu gaseste o solutie de inregistrare a cantitatilor de gunoi colectate de la toata populatia(inclusiv zonele de blocuri)?
    In plus, daca se colecteaza mai mult si se valorifica mai mult, banii suplimentari obtinuti de Polaris nu ar trebui introdusi in veniturile lor si scazuti din costuri sau trec direct in profitul familiei Martin?

  3. Păi au pus colectarea gunoiul noaptea ca să nu se vadă că încarcă în aceeași mașină, gunoiul menajer, cu plasticul și hîrtia.

  4. cantareste gunoiul colectat, cat se castiga din recuperarea si reciclarea deseurilor, cine monitorizeaza cursele, cine stie numarul de angajati, cine stie cat costa studiile si proiectele alandala, cine urmareste consumurile de motorina si piese, cine ne poate spune ce salarii au patronii si cei din conducere, cine justifica organigrama, care este profitul firmei, cine don premar?
    Ca in tara noastra este o vorba, semneaza ca primarul…
    Si apoi matale tii cu firma ce detine monopolul de pe timpul lui Mazare sau cu cei care te-au ales?
    Nu poti invata nimic de la Clotilde Armand ca si acolo se platea cca 60% din bugetul primariei pe gunoaie!
    Te-am ales crezand ca esti militar dar acum incep sa am indoieli serioase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.