Primăria Constanța reia demersurile pentru modificarea regulilor urbanistice pentru zona Atelierelor

1
1646

În anul 2020, administrația locală și-a anunțat intenția de elaborare a Planului Urbanistic Zonal Atelierelor, delimitat de străzile Ion Gheorghe Duca și Avram Iancu, și Bulevardele I.C. Brătianu și Ferdinand. PUZ-ul a fost lansat în consultare publică, însă din aprilie 2020 și până acum nu s-a mai făcut nimic. Recent, Primăria a solicitat avizul de mediu pentru elaborarea PUZ-ului, iar Agenția pentru Protecția Mediului din Constanța a decis că nu este nevoie de evaluare de mediu, conform Hotărârii de Guvern nr. 1076/2004, urmând ca proiectul să fie supus procedurii de adoptare fără aviz de mediu.

Obiectul Planului Urbanistic Zonal îl constituie zonificarea funcțională a terenurilor, organizarea rețelei stradale corelată cu străzile existente, dezvoltarea infrastructurii edilitare, statutul juridic și circulația terenurilor, condiții de construire: regim de înălțime, regim de aliniere, procent de ocupare a terenului, coeficient de utilizare a terenului etc. Terenul care a generat PUZ-ul are o suprafață de 188.000 mp și are destinația și categoria de folosință a terenurilor existente: curți construcții, căi de comunicații rutiere. Zona studiată are o suprafață de 2.036.441,92 mp.

Obiectivul de investiții „Elaborare documentație de urbanism PUZ (plan urbanistic zonal)“ are următoarele direcții generale: uniformizarea abordării urbanistice prin corelarea prevederilor Planului Urbanistic General al Constanței cu documentațiile de urbanism aprobate anterior pentru terenuri situate în zona de studiu; stabilirea reglementărilor urbanistice pentru terenurile proprietate privată ale persoanelor fizice și juridice situate în zona de studiu, actualizarea reglementărilor urbanistice în acord cu situația juridică a terenurilor; îmbunătățirea imaginii urbane prin creșterea calității spațiilor verzi amenajate compact, a calității spațiilor publice; ameliorarea aspectului arhitectural al construcțiilor și protejarea locuințelor situate la parterul imobilelor cu spații verzi de aliniament; detalierea noțiunii de echipament public; reglementarea zonelor ce asigură dotările de proximitate aflate în cadrul unităților teritoriale de referință; reglementarea prospectelor stradale pentru fiecare arteră studiată; actualizarea reglementărilor urbanistice în acord cu situația juridică a terenurilor; regenerarea urbană a zonei studiate; fluidizarea traficului și îmbunătățirea accesibilității privind mobilitatea populației în cadrul municipiului Constanța; aplicarea principiilor dezvoltării durabile privind incluziunea socială, demografia și migrația.

Mihaela GIUGLEA

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.