Primăria Constanța vrea să cheltuie peste 700.000 de euro pentru iluminatul festiv, după ce, inițial, voia să achite peste 1,2 milioane de euro

0
604
Iluminat festiv decembrie 2022. FOTO: Primăria Constanţa

Primăria Constanța intenționează să achite peste 3,5 milioane de lei pentru iluminatul festiv din municipiul Constanța, în perioada sărbătorilor de iarnă. Este vorba despre suma de 2.972.979.86 de lei, fără TVA, adică 3.537.845 de lei cu TVA (730.158 de euro). Recent, procedura de achiziție prin care Primăria Constanța intenționa să achite peste 1,2 milioane de euro pentru iluminatul festiv a fost anulată.

Astfel, în prezent, municipalitatea își dorește închirierea și montarea unor instalații de iluminat festiv pe trei loturi. Vezi achiziția aici.

Lotul I, privind iluminatul festiv al străzilor din municipiul Constanța are o valoare estimată de 1.781.574,95 de lei, fără TVA.  pe Este vorba despre șoseaua Mangaliei, bulevardul 1 Mai, bulevardul 1 Decembrie, bulevardul Alexandru Lapușneanu, bulevardul I.C.Brătianu, strada Dezrobirii, strada Soveja, bulevardul Tomis, bulevardul Ferdinand, bulevardul Mamaia, strada Termele Romane, bulevardul Aurel Vlaicu, strada Brizei, strada Dumbrăveni, și intersecțiile aferente, precum și intrările în oraș. Lotul II, privind iluminatul festiv în zona Peninsulară, Piața Ovidiu este estimat la 277.890 de lei, fără TVA, în timp ce lotul III, din parcuri, are o valoare estimată de 913.514,91 de lei, fără TVA.

Context:

Recent, Primăria Constanța a renunțat la ideea de a mai cheltui peste 1,2 milioane de euro pentru iluminatul festiv, în acest an. Declanșarea crizei energetice pe fondul incertitudinilor legate de livrarea gazului rusesc, actualul context al scumpirii energiei electrice precum şi deciziile similare luate de marile oraşe europene (stingerea iluminatului arhitectural, eliminarea sau reducerea iluminatului festiv, reducerea numărului de ore de funcţionare a iluminatului public) au dus la anularea procedurii, potrivit reprezentanților Primăriei Constanța.

Iată motivul integral transmis de Primăria Constanța, prin intermediul Biroului de Presă:

„Având în vedere faptul că documentația de atribuire, respectiv caietele de sarcini pentru fiecare lot in parte au fost elaborate în luna mai, cu un număr mare de elemente și implicit cu o valoare crescută a acestora și ținând cont de declanşarea crizei energetice pe fondul incertitudinilor legate de livrarea gazului rusesc şi de actualul context al scumpirii energiei electrice precum şi de deciziile similare luate de marile oraşe europene (stingerea iluminatului arcitectural, eliminarea sau reducerea iluminatului festiv, reducerea numărului de ore de funcţionare a iluminatului public), autoritatea contractantă a luat decizia anularii procedurii mai sus mentionate, respectiv nu poate încheia contractul de achiziție publică la valorile estimate din luna mai.  Totodată, autoritatea contractantă nu poate adopta măsuri corective legate de documentația de atribuire în timpul evaluării intrucât ar implica modificări substanțiale ale ofertelor tehnice și financiare depuse de ofertanți și implicit ar îngrădi participarea și altor ofertanți la procedura de achiziție”.

Citește mai multe aici:Primăria Constanța s-a răzgândit. Nu mai vrea să cheltuie peste 1,2 milioane de euro pentru iluminatul festiv – focuspress.ro

Primarul Constanței, Vergil Chițac, a anunțat la începutul acestui an că va fi cheltuită o similară cu cea de anul trecut pentru iluminatul festiv.

Citește mai multe aici: Iluminatul festiv va costa, şi în 2022, 1 milion de euro

Municipalitatea a cheltuit peste 4,5 milioane de euro în ultimii cinci ani pentru iluminatul festiv. În anul 2020, primarul Vergil Chițac a decis să nu cheltuie niciun ban din cauza pandemiei de coronavirus.

Banii alocați pentru iluminatul festiv în municipiul Constanța:


2021 – 1 milion de Euro
2020 – 0 Euro
2019 – 1,15 milioane de Euro
2018 – 1,22 milioane de Euro
2017 – 1,18 milioane de Euro

Petruț IACOB

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.