Primăria se pregătește să înceapă demolarea demisolului blocului lui Babu, din Tomis Plus, și a stâlpilor parterului

0
14778

După un an de la decizia definitivă a instanței, Primăria Constanța se pregătește să o pună în aplicare, de vreme ce Elena Babu, Nicu Babu și Tanța Stere nu au desființat lucrările realizate fără autorizație de construire.

Fostul finanțator al defunctului club de fotbal Săgeata Năvodari, Nicu Babu, Elena Babu și Tanța Stere au construit în Tomis Plus, pe Bulevardul Tomis nr. 425, parcela 287, Lot 23/2/2, un bloc cu șapte etaje fără autorizație de construire, după cum ne-a precizat primarul Vergil Chițac la începutul acestui an.

În februarie 2016, Poliția Locală a emis o amendă deoarece s-au început lucrările de edificare a blocului fără autorizație de construire. O lună mai târziu s-a constatat că șantierul nu a fost închis, așa că în aprilie 2016 a fost înaintată o plângere penală din această cauză, dar în 2017 Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța a clasat dosarul.

Ulterior, polițiștii locali au sancționat iar investitorii, în 2018, pentru lucrările de construcții nelegal executate, iar Judecătoria și, apoi, Tribunalul Constanța au menținut amenda, respingând, definitiv, plângerea contravenţională a Elenei Babu, în iunie 2020.

Iar în mai 2019, primarul municipiului Constanța a cerut instanței autorizarea desființării lucrărilor neautorizate de pe Bulevardul Tomis nr. 425, parcela 287, Lot 23/2/2, menționate în procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravențiilor nr. 26.894 din data de 22.02.2016, emis de Poliția Locală.

În martie 2021, Judecătoria a admis cererea de chemare în judecată formulată în contradictoriu cu Elena Babu, Nicu Babu și Tanța Stere, și i-a obligat pe cei trei să desființeze lucrările realizate fără autorizație de construire, în termen de 90 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii sale. De asemenea, Primăria a fost autorizată să le desființeze, în caz de neexecutare a obligației în termenul acordat, pe cheltuiala pârâţilor.

Cei trei investitori au atacat hotărârea instanței, în mai 2021, dar Tribunalul le-a respins cererea, definitiv, în decembrie 2021.

Până în prezent, Nicu Babu, Elena Babu și Tanța Stere nu au pus în aplicare decizia magistraților și nu au demolat nimic. Iar la un an de la această hotărâre a instanței, Primăria Constanța abia se află în procedura de pregătire de începere a desființării lucrărilor neautorizate. Potrivit unor surse, ar fi vorba de lucrări ilegale realizate la demisolul blocului din Tomis Plus.

Oficial, nu știm, pentru că administrația locală ascunde și nu vrea să dezvăluie ce au constatat și scris polițiștii locali în procesul-verbal din 2016, deși vorbim de un document emis de angajați plătiți din banii constănțenilor și de un proces finalizat, câștigat de Primărie. Administrația Chițac nu oferă decât ce informații vrea și când vrea.

Primăria Constanța poate să demoleze, deocamdată, demisolul și stâlpii parterului

Potrivit Rolii (Fundația Institutul Român pentru Informații Juridice), în instanță avocatul primarului Vergil Chițac a arătat că, în urma controlului efectuat la data de 16.02.2016, agenții constatatori din cadrul Poliției Localăe Constanța au constatat că s-au executat fără a deține autorizație de construire lucrări de construcții constând în: realizare demisol pe o suprafață de aproximativ 400 mp și stâlpi peste demisol în vederea executării parterului.

A fost aplicată o amendă de 10.000 de lei și s-a dispus oprirea lucrărilor de construcții de la primirea procesului-verbal și obținerea autorizației de construire pentru lucrările constatate pe teren, în termen de 90 de zile de la comunicarea procesului-verbal. Sau desființarea lucrărilor nelegal realizate și aducerea imobilului în starea inițială în termen de 30 de zile de la data expirării termenului anterior.

Procesul-verbal de constatare și sancționare a contravențiilor nr. 26.894/22.02.2016 a fost comunicat contravenientului printr-o adresă a Poliției Locale, care a fost returnată, iar ulterior, printr-un proces-verbal de afișare.

Deoarece contravenientul nu s-a conformat măsurii de oprire a lucrărilor de construcții nelegal realizate, s-a formulat o sesizare, constituindu-se dosarul penal nr. 6527/P/2016, în care a fost emisă Ordonanța de clasare din data de 20.07.2017.

Ulterior acesteia, Poliția Locală a mai aplicat o sancțiune contravențională în 28.09.2018, împotriva căruia a fost înregistrată plângere contravențională la Judecătoria Constanța. După cum am arătat mai sus, instanța a menținut amenda.

Avocatul primarului a mai învederat că stadiul fizic de la momentul procesului este diferit de cel din 2016, precum și că, potrivit verificărilor efectuate de către inspectorii Poliției Locale în data de 04.03.2019, nu a fost obținută autorizație de construire pentru lucrările nelegal executate.

De asemenea, procesul-verbal de contravenție din 2016 nu a fost contestat prin formularea unei plângeri contravenționale.

Astfel, Primăria Constanța poate demola, deocamdată, demisolul blocului din Tomis Plus și stâlpii parterului. Dar pe rolul instanțelor se mai află alte procese, potrivit administrației locale, pentru demolarea altor lucrări realizate fără autorizație de construire la acest bloc.

O situație complicată de vreme ce imobilul este finalizat, construit în totalitate și poate fi demolat acum doar demisolul.

Valentin ISPAS

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.