Primăria trebuie să o despăgubească cu 240 de mii de euro pe Zoea Rădulescu, femeia care a retrocedat terenul de pe malul lacului Siutghiol, zona Carrefour

2
13849
Foto cu rol ilustrativ

Zoea Rădulescu, femeia din Mihail Kogălniceanu căreia i-a fost retrocedat un teren de 19 hectare din zona Carrefour cere instanței să oblige Primăria Municipiului Constanța să o despăgubească cu peste un milion de lei. Interesant este faptul că a și câștigat, în primă instanță, deși asupra retrocedării în sine sunt unele suspiciuni de ilegalitate.

Zoea Rădulescu, o femeie trecută de 60 de ani, a retrocedat un teren aflat pe malul lacului Siutghiol, în zona Carrefour, imobil evaluat la 6.460.000 de euro. Pe rolul instanțelor există mai multe procese pe rol, printre care și unul penal, îndreptat împotriva fostului Prefect Adrian Eugen Nicolaescu, care este acuzat că nu a eliberat titlul de proprietate către Zoea Rădulescu, care obținuse, anterior, recunoașterea judecătorească a drepturilor sale, pentru o suprafață de 19 hectare de teren.

Un alt dosar, civil de această dată, a fost deschis în vara anului 2020, având ca obiect „obligația de a face”, dosar în care Zoea Rădulescu a cerut obligarea Primăriei Constanța să-și asume plata unei sume mari de bani, de 1.023.611,42 lei (echivalentul a 240.465 euro) cu titlu de despăgubiri, în baza legii 255 din 2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, județean și local. Mai exact, pentru realizarea pasajului subteran din zona hypermarketurilor.

Astfel, pe data de 19 mai a.c., Tribunalul Constanța – instanța de fond –  a admis acțiunea, urmând ca Primăria Constanța să îşi dea consimţământul în vederea eliberării, de către CEC Bank – Sucursala Constanţa, a sumei de 1.023.611,42 lei, reprezentând despăgubirile respective.

Doar că sentința civilă nu a fost definitivă și a fost atacată cu apel, care a fost judecat marți, 23 noiembrie, urmând ca pronunțarea să fie dată abia pe data de 7 decembrie.

Cine este Zoea Rădulescu

Această femeie a mai fost subiect al articolelor de presă, fiind cunoscută, înainte de toate, ca fiind fiica lui Gogu Puiu, liderul mișcării de rezistență din Dobrogea împotriva comuniștilor, o grupare de legionari din anii 50, cunoscuți și ca „Haiducii Dobrogeni”.

Revenind la problema terenului de 19 hectare, la un moment dat s-a constatat că acesta figura ca având doi prorietari, din cauza unei erori. Un expert judiciar a reușit performanța să confunde două terenuri, unul din Constanța, altul din Mihail Kogălniceanu.

Potrivit site-ului luju.ro,  pe data de 17 mai 2002, un cetățean, Gheorghe Alexa, a cumparat mai multe parcele de teren în intravilanul municipiului Constanța, fiind întocmite în acest sens cinci contracte de vânzare-cumpărare, prin care Alexa a dobândit dreptul de proprietate asupra a circa 19 hectare de teren intravilan (Solele A510/1, A510/2, A510/3, A510/4, A510/5 și A498/2/3 -Constanța).

Separat, în localitatea Mihail Kogălniceanu, Zoea Rădulescu a făcut demersuri privind restituire a dreptului de proprietate funciară și a dobândit, prin moștenire de la defunctul Puiu Aristide, dar fără a deține documente, dreptul de proprietate asupra unui teren extravilan de 19 hectare (sola A510-Mihail Kogălniceanu). Înainte de asta, Puiu Aristide solicitase Comisiei Locale de Fond Funciar a comunei Mihail Kogălniceanu reconstituirea dreptului de proprietate de la Puiu Steliana, susținandu-și cererea prin declarațiile a doi martori, respectiv, George Cușa și Ecaterina Coitu, care au confirmat dreptul de aproprietate al acestora.

Mergând mai departe, în luna octombrie 1999, Comisia Județeană de Stabilire a Dreptului de Proprietate asupra Pământurilor a validat propunerea Comisiei Locale și a dispus înscrierea lui Zoea Rădulescu, ca locator CERES SA-Mihail Kogălniceanu, asupra terenurilor agricole extravilane din aceeași localitate.

Doi ani mai târziu, în  octombrie 2001, printr-o nouă hotărâre, Comisia Județeană a revalidat propunerile față de aceleași terenuri agricole extravilane din Mihail Kogălniceanu.

În 2003, Zoea Rădulescu a promovat o acțiune judecătoarească care i-a dat câștig de cauză, în 2003, și a obligat, astfel, Comisia Județeană  Constanta de aplicare a Legii fondului funciar să elibereze titlul de proprietate ca urmare a reconstituirii dreptului de proprietate, conform propunerii Comisiei Locale. Astfel, s-a dispus ca sola A510 (extravilan), în suprafață de 19 hectare, de pe raza UAT Mihail Kogălniceanu, sa îi revină Zoei Rădulescu.

Numai că, Alexa Gheorghe deținea, la rândul său, sola A510,  cea aflată pe raza UAT Constanța, pe malul lacului Siutghiol, în zona centrelor comerciale Tom-Carrefour, la aproximativ 25 de kilometri distanță de localitatea Mihail Kogălniceanu.

Pentru a simplifica puțin ”tabloul”, pe înțelesul tuturor,  Zoea Rădulescu deținea 18 hectare din sola A510 – Mihail Kogălniceanu (învecinată cu drumul de exploatare DE498, în apropiere de comuna Cogealac), iar Alexa Gheorghe detinea circa 16 hectare din sola A510 Constanța și sola 498/2/3 Constanța (învecinata cu sola A510 Constanta).

S-a creat, astfel, o confuzie între cele două terenuri, iar în urma unei expertize extrajudiciare, făcute de expertul  Florin Dumitrescu ”din birou”, fără o deplasare în teren, s-a stabilit că ”lacul Siutghiol se află în Mihail Kogălniceanu și că terenurile lui Alexa Gheorghe sunt aceleași cu cele ale lui Zoea Rădulescu, deși între ele erau peste 25 kilometri distanță”, potrivit ordonanței emisă de procurorul Teodor Niță,citat de luju.ro, Niță fiind cel care a instrumentat, inițial, acest dosar, înainte de a fi preluat de DNA.

Trecând peste alte demersuri, în 2010, Judecătoria a decis anularea ambelor titluri de proprietate, și față de Zoea Rădulescu, și față de Alexa Gheorghe, decizie menționută și de Tribunalul Constanța, în 2011, decizie prin care s-a stabilit, definitiv și irevocabil, obligarea Comisiei Județene de Fond Funciar să elibereze titlul de proprietate pe amplasamentul din Constanța în favoarea Zoei Rădulescu, perimetru care, de fapt, aparținea, de drept, lui Alexa Gheorghe.

 Apoi a urmat partea în care fostul prefect, Adrian Nicolaescu,  ar fi împiedicat eliberarea unor titluri de proprietate către Zoea Rădulescu, care obținuse, anterior, prin confuzia făcută intenționat sau nu, recunoașterea judecătorească a dreptului de proprietate, pentru terenul de pe malul lacului Siutghiol.

Daniel ALBU

2 COMENTARII

  1. Cum i s-a retrocedat terenul? Daca era Nita baiat destept isi dadea seama. Ea cere un teren pe care practic a luat banii din Bulgaria.

  2. Arunca un expert extrajudiciar o piatra in apa si zeci de absolventi de drept se straduie s-o recupereze. Interesant de ce nu a apelat judecatorul din dosar la un expert judiciar – sunt 8 in Constanta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.