Primarul Chițac nu acceptă ca o instanță să îl învinovățească de exces de putere

1
2851

Primarul municipiului Constanța a depus recurs în dosarul în care firma Arpine Mode cere anularea notificării emise de administrația locală cu privire la posibila închidere a magazinului alimentar din Mamaia pe care îl administrează.

În luna iulie a.c., Arpine Mode SRL a cerut anularea Notificării nr. 104.799/27.05.2021, emise de Primăria Municipiului Constanța – Direcția Autorizare şi Sprijin Operatori Economici – Serviciul Autorizare Operatori Economici, cu privire la posibila închidere a magazinului alimentar din Mamaia pe care îl administrează. Adică în plin scandal cauzat de dorința administrației locale de a nu mai permite funcționarea acestor tipuri de magazine în stațiunea de pe litoral.

Iar firma constănțeană a avut câștig de cauză, în primă instanță, în luna octombrie a.c. magistrații Tribunalului admițând cererea acesteia și anulând notificarea.

Arpine Mode SRL avea, deja, în aprilie a.c., o altă decizie favorabilă a instanței, care constatase îndeplinirea condițiilor privind aprobarea tacită a vizării pentru anul 2021 a „Avizului program de funcționare“ pentru magazinul de 75 mp, din Mamaia, ce desfășura activitatea Cod CAEN 4711 (Comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun), și obligase Primăria să elibereze documentul oficial valabil pentru acest an. Pentru că firma depusese cererea pentru vizarea anuală la începutul lunii februarie și nu primise răspuns în termenul legal de 30 de zile.

Cu toate acestea, ulterior vizării pe anul 2021 a autorizației și emiterii documentului oficial valabil pentru anul în curs, în luna iunie a.c. firma a fost notificată că documentația depusă inițial a fost reanalizată, în baza observațiilor Comandamentului Litoral 2021 (înființat de primarul Vergil Chițac), că spațiul supus autorizării nu respectă prevederile Ordinul nr. 976/16.12.1998, pentru aprobarea Normelor de igienă privind producția, prelucrarea, depozitarea, transportul și desfacerea alimentelor, că activitatea sa nu respectă stipulările Hotărârii Guvernului nr. 559/2001, privind unele măsuri de comercializare a produselor alimentare și nealimentare în stațiunile turistice, și că spațiul trebuie să respecte prevederile Regulamentului privind organizarea si desfășurarea activităților comerciale și a serviciilor de piață în municipiul Constanța, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 427/2017. În plus, Arpine Mode a fost notificată să prezinte planul de amplasament și releveele imobilului, înregistrate la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară, din care să reiasă respectarea prevederilor Ordinul nr. 976/16.12.1998.

Exces de putere al primarului Vergil Chițac

Din cauza acestei notificări, magistrații Tribunalului au motivat că transmiterea unui astfel de act administrativ reprezintă, neîndoielnic și explicit, refuzul de punere în executare a hotărârii instanței din luna aprilie, de eliberare a avizului, precum și intenția anulării acestuia, ca urmare a neîndeplinirii unor condiții prevăzute în Ordinul nr. 976/16.12.1998, pentru aprobarea Normelor de igiena privind producția, prelucrarea, depozitarea, transportul și desfacerea alimentelor, și de HG nr. 559/2001 privind unele măsuri de comercializare a produselor alimentare și nealimentare în stațiunile turistice. În plus, Tribunalul a susținut că manifestarea de voință a primarului municipiului Constanța a fost exprimată cu exces de putere.

În primul rând, deoarece constatarea neîncadrării spațiului comercial în prevederile Ordinul nr. 976/1998 și impunerea unor condiții suplimentare necesare desfășurării activității excede competența autorității publice locale, aparținând medicului inspector de specialitate.

Și, în al doilea rând, deoarece HG nr. 559/2001 nu constituie motiv de neautorizare, ci doar o limitare a gamei de produse alimentare ce pot fi comercializate.

Așadar, excesul de putere al autorității este evident, aprecierea neîndeplinirii condițiilor de autorizare fiind făcută cu depășirea limitelor a ceea ce este adecvat și necesar, și cu încălcarea dreptului de a desfășura activitatea comercială autorizată, respectiv cea reglementată prin COD CAEN 4711 – comerțul cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun.

Trimiterea din cuprinsul notificării la sancțiunea anulării autorizației (conform dispozițiilor art. 16 alin.1 din OUG nr. 27/2003 privind procedura aprobării tacite) constituie, de asemenea, un exces de putere și o încercare de subminare a puterii autorității judecătorești. (…)

De asemenea, pretinsa nerespectare a dispozițiilor Regulamentului privind organizarea și desfășurarea activităților comerciale și a serviciilor de piață în municipiul Constanta, aprobat prin HCL nr.427/2017, reprezintă un exces de putere a autorității, în condițiile în care reclamantul a făcut dovada că imobilul în care este amplasat magazinul are funcțiunea de «spații comerciale și alimentație publică la parter», astfel cum rezultă din cuprinsul autorizației de construire nr. 353/26.03.2018, eliberată de Primăria Constanța“, se arată în motivarea magistraților Tribunalului Constanța, potrivit platformei Institutului Român pentru Informații Juridice, www.rolii.ro.

Din aceste motive, instanța a concluzionat că, raportat la conținutul notificării și condițiile impuse pentru emiterea vizei anuale pentru programul de funcționare, deși se afla sub efectul unei hotărâri judecătorești definitive, care a constatat îndeplinite condițiile de aprobare și, implicit, a obligat administrația locală la emiterea acesteia, îndatorarea firmei cu îndeplinirea altor obligații reprezintă un refuz nejustificat, fiind exprimarea explicită, cu exces de putere, a voinței de a nu rezolva cererea acesteia.

Primarul Vergil Chițac nu este, însă, de acord cu decizia Tribunalului Constanța, așa că a atacat hotărârea cu recurs. Cererea sa a fost înregistrată pe rolul Curții de Apel vineri, 3 decembrie a.c. Deocamdată nu s-a stabilit primul termen de judecată.

Arpine Mode SRL are ca unic asociat și administrator pe Marin Arpine. În 2020, a realizat o cifră de afaceri de peste 850.000 de lei și un profit net de aproximativ 180.000 de lei, având un număr mediu de doi salariați.

Valentin ISPAS

Citește și:

Patru alimentare din Mamaia, în pericol de a fi închise definitiv de Primărie – focuspress.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.