Patru alimentare din Mamaia, în pericol de a fi închise definitiv de Primărie

0
1762

Trei operatori economici care dețin avize program de funcționare pentru patru alimentare din Mamaia au fost notificați, de către Serviciul autorizare operatori economici din cadrul Primăriei Municipiului Constanța, că aceste acte administrative nu le-au fost vizate pentru acest an.

În luna februarie a.c., primarul Vergil Chițac anunța că își dorește ca în magazinele din stațiunea Mamaia să nu se mai poată comercializa anumite tipuri de alimente, mai ales că există o Hotărâre de Guvern în acest sens, nr. 559/14.06.2001, privind unele măsuri de comercializare a produselor alimentare şi nealimentare în staţiunile turistice.

Astfel, o lună mai târziu, patronii magazinelor alimentare din Mamaia au primit înştiinţări că trebuie să respecte acest H.G. și nu mai au voie să comercializeze mezeluri şi alte asemenea produse alimentare, care fac concurenţă restaurantelor din staţiune. Interdicția a apărut chiar și în propunerea noului Regulament privind organizarea și desfășurarea activităților comerciale în municipiu.

Bineînțeles, Asociația Comercianților din Dobrogea a reacționat și a precizat că membrii săi sunt hărțuiți psihic, presați, chiar șantajați de către directorul executiv adjunct al Direcției Servicii Publice din cadrul Primăriei Constanța, Horia Constantinescu, ca să își schimbe obiectul de activitate, din comerț în unități de alimentație publică. După care, asociația și-a cerut scuze public pentru acuzația de șantaj. Doar pentru aceasta.

Așa că, în luna mai a.c., primarul Vergil Chițac, city managerul Felicia Ovanesian și alți reprezentanți ai administrației locale s-au întâlnit cu o parte din membrii asociației, pentru a discuta problemele apărute și găsirea unei soluții, mai ales că aceștia au sesizat Guvernul, ministerele, Consiliul Concurenței etc. și au atacat în instanță H.G. nr. 559/2001. La final, edilul-șef a declarant mass-mediei că „în două-trei zile cei care au toate documentele vor primi autorizație“.

La începutul lunii iulie a.c., trei agenți economici ce dețin alimentare în Mamaia au fost notificați public, deoarece înștiințările trimise la sediile sociale nu au fost primite de nimeni și s-au întors la Primărie. Aceștia sunt Five Only S.R.L., Regal Aliment S.R.L. (două spații comerciale) și Întreprinderea Individuală Pelican Elena.

Astfel, avizele pentru programul de funcționare ale acestora nu au fost vizate pentru 2021 deoarece, în primul rând deoarece cele patru magazine nu se încadrează în prevederile art.48 alin.1 și alin.2 din Ordinul 976/16.12.1998, pentru aprobarea Normelor de igienă privind producția, prelucrarea, depozitarea, transportul și desfacerea alimentelor, conform cărora trebuie îndeplinite următoarele condiții: „magazinele alimentare trebuie să aibă din construcție următoarele spații: sală de desfacere, magazie de alimente, magazie de ambalaje, grup social-sanitar (vestiar și WC)“.

De asemenea, spațiul supus autorizării trebuie să respecte prevederile art.6 alin.3 lit.f) din Regulamentul privind organizarea și desfășurarea activităților economice și a serviciilor de piață în municipiul Constanța, aprobat prin H.C.L. nr.427/2017, cu modificările și completările ulterioare, potrivit cărora „desfășurarea activităților comerciale și de prestări servicii se face în spații de vânzare edificate în baza autorizației de construire și a Legii nr. 50/1991, privind autorizarea lucrărilor de construcții și/sau reglementate conform prevederilor P.U.Z./P.U.G.“

Culmea, în notificări, Primăria menționează și că activitatea desfășurată de către cei patru operatori economici nu respectă prevederile art.1 alin.1 din H.G. nr. 559/2001, privind unele măsuri de comercializare a produselor alimentare și nealimentare în stațiunile turistice, conform cărora „comercializarea în stațiunile turistice a alimentelor, respectiv a preparatelor și semipreparatelor din carne, lapte, ouă, a produselor de panificație de patiserie și de cofetărie, precum și a băuturilor alcoolice, băuturilor nealcoolice, calde și reci, este permisă numai în structurile de primire turistice cu funcțiuni de alimentație publică clasificate și în unitățile specializate“.

Reprezentanții Primăriei Constanța susțin că cererile celor trei operatorilor economici pentru vizarea actelor administrative (avize program de funcționare) vor putea fi reanalizate după prezentarea planului de amplasament și delimitarea imobilului (inclusiv releveele imobilului) înregistrat, verificat și recepționat  la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța, din care să reiasă că magazinele au și sală de desfacere, magazie de alimente, magazie de ambalaje și grup social-sanitar. Aceștia au obligația ca, până la data de 11 august a.c., să prezinte înscrisurile solicitate, în  caz contrar se vor aplica prevederile legale.

Five Only S.R.L. deține un aviz din 2015 pentru alimentara sa din zona Casino Mamaia și are ca unic asociat și administrator pe Daniel Magdalena Belu. În 2020, firma a realizat o cifră de afaceri de aproximativ 500.000 de lei și o pierdere de 8.410 lei.

Regal Aliment S.R.L. are avize pentru program de funcționare din 2018 și 2019 pentru cele două alimentare din stațiune. Unicul său asociat și administrator este Gheorghe Pintilie. Anul trecut, a reușit o cifră de afaceri de peste 3,8 milioane de lei și un profit de peste 150.000 de lei.

Întreprinderea Individuală Pelican Elena are o alimentară în Satul de Vacanță, pentru care are aviz din 2018.

Valentin ISPAS

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.