Proprietarii de magazine din Mamaia sunt revoltaţi: au primit înştiinţări că nu mai pot vinde alimente: “Ni se interzice dreptul la muncă, avem investiţii, credite la bancă…”

0
7666

Primarul Constanței, Vergil Chițac, anunţa, în cadul unui interviu acordat Focus Press, că vrea să readucă staţiunea Mamaia în rândul staţiunilor civilizate, fără magazine alimentare la colţul hotelurilor sau restaurantelor.

Ne obligă legea, este o hotărâre de guvern care spune că în stațiuni nu se pot comercializa anumite tipuri de alimente. Nu se poate, pentru că acolo fac business operatori în turism care au hoteluri și restaurante și mi se pare o concurență neloială. Pe de altă parte, se umple Mamaia de gunoaie, ori asta este stațiune turistică. Acesta este doar un exemplu, dar sunt mult mai multe exemple. Încet-încet o să facem ca turismul să fie civilizat. Trebuie să facem ceva, chiar nu mai putem rămâne așa”, motivează primarul Vergil Chițac.

De remarcat că în Mamaia există, într-adevăr, câteva magazine alimentare de unde turiștii, dar şi constănţenii care locuiesc în zonă își mai puteau cumpăra câte ceva. Toţi patronii acestor unităţi alimentare au primit, la sfârşitul săptămânii trecute, înştiinţări conform cărora trebuie să se pună în legalitate, mai exact să închidă activitatea de comerţ cu mezeluri şi alte asemenea produse alimentare care fac concurenţă restaurantelor din staţiune.

Evident, anunţul primarului şi înştiinţările la care facem referire au scandalizat proprietarii de magazine, care susţin că le este încălcat dreptul muncă. “Noi, micii întreprinzători și proprietari de spații comerciale din stațiunea Mamaia, ne confruntăm cu autoritățile locale care invocă un HG 559/2001 potrivit căreia ni se interzic mai multe drepturi câștigate prin Constituție, respectiv art.44 și 45, interzicându-ne dreptul la muncă, dreptul de proprietate trimitându-ne instiințări prin care ni se aduce la cunoștință interzicerea activităților reglementate prin codurile CAEN 4711, 4719, motiv pentru care solicităm un sprijin legal din partea dumneavoastră pentru a ne putea desfășura activitățile mai sus mentionate, deoarece considerăm că acest HG 559/ 2001 de care se folosesc în mod abuziv autoritățile locale nu mai este de actualitate pentru stațiunea Mamaia (acest lucru se întâmplă doar în stațiunea Mamaia, nu în întreaga țară) deoarece din anul 2007 stațiunea Mamaia a suferit o transformare continuă construindu-se un număr mare de locuințe individuale, practic devenind un cartier al orașului Constanța. Această acțiune a fost pornită în urmă cu un an de zile de către fostul șef al OPC Constanța, dl. Horia Constantinescu, actual director în administrația publică locală în funcția de director servicii publice, respectiv serviciul de autorizări agenti economici. Dorim o cale de mijloc legală pentru a putea desfășura activitate economică și a putea susține angajații prin simplul fapt că noi suntem cei care susținem bugetul local și bugetul consolidat al statului plătind taxe și impozite, creând locuri de muncă și nu dorim ca de fiecare dată când se va schimba administrația publică locală să ne schimbăm obiectul de activitate în funcție de culoarea politică”, au transmis proprietarii de magazine din Mamaia. “Avem investiții făcute în spațiile comerciale și proprietățile pe care le deținem în stațiunea Mamaia, avem credite în derulare și venim, ca toată lumea, din pandemie, împrumutându-ne de la bănci pentru a susține și a plăti angajații, impozitele și taxele către stat”, au mai precizat aceştia.

Analizând declaraţiile proprietarilor de magazine, sesizăm că apare în discuţie, din nou, Horia Constantinescu. Dacă derulăm timpul înapoi, într-adevăr, Horia Constantinescu declara că astfel de magazine nu au ce căuta în Mamaia. Afirmaţiile au fost făcute în timp ce îşi exercita funcţia de comisar la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Constanţa, după o întâlnire cu Mohammad Murad, proprietarul complexului hotelier Phoenicia din Mamaia Nord (Năvodari). Mohammad Murad era dernajat de aceste magazine, în condiţiile în care, la doi paşi de hotelurile sale, se deschidea un cort Kaufland.

Vom reveni.

A.C.

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.