Primăria a capitulat: revin salamul și celelalte mezeluri în Mamaia!

0
4043

Primarul și city managerul Constanței și alți reprezentanți ai administrației locale s-au întâlnit, miercuri, cu o parte din membri Asociației Comercianților din Dobrogea. Aceștia erau nemulțumiți că s-a interzis vânzarea de alimente în magazinele din Mamaia, dar potrivit unor surse Municipalitatea a renunțat la această interdicție.

Încă de la începutul anului, reprezentanții Primăriei Constanța anunțau că se gândesc ca în stațiunea Mamaia să nu mai poată fi vândute alimente în magazine, așa cum prevede Hotărârea de Guvern nr. 559/2001. Interdicția a apărut chiar și în propunerea noului Regulament privind organizarea și desfășurarea activităților comerciale în municipiu, iscând, bineînțeles, multe critici din partea comercianților.

Eliberarea avizelor de funcționare pentru magazinele alimentare din stațiune a fost blocată, așa că cele cu activitate sezonieră nu s-au mai deschis la 1 mai, ca de obicei. Iar Asociația Comercianților din Dobrogea a transmis că agenții economici din Mamaia sunt hărțuiți psihic, presați, chiar șantajați de directorul executiv adjunct al Direcției Servicii Publice din cadrul Primăriei Constanța, Horia Constantinescu, ca să își schimbe obiectul de activitate, din comerț în unități de alimentație publică.

„Această Hotărâre de Guvern trebuie revocată, deoarece a devenit anacronică și generează erori și confuzii legate de interpretare și punerea sa în aplicare, atât în rândul mediului de afaceri, cât și al instituțiilor și administrației publice locale. Această hotărâre nu a fost pusă în aplicare niciodată de la emitere, în nicio stațiune din România, doar în stațiunea Mamaia se face presiune pe acest H.G. de către Horia Constantinescu.

Trebuie să înțelegem că suntem investitori în stațiunea Mamaia și avem reglementări urbanistice cu funcțiuni de comerț, avize eliberate de Ministerul Turismului, la momentul întocmirii PUZ Stațiunea Mamaia anul 2013, suntem proprietari de spatii avem angajați permanenți contribuim la bugetul Local și bugetul consolidat al statului plătitori de taxe și impozite“, transmitea Asociația Comercianților din Dobrogea.

Miercuri, 19 mai a.c., primarul Vergil Chițac, city managerul Felicia Ovanesian și alți reprezentanți ai administrației locale s-au întâlnit cu o parte din membrii asociației, pentru a discuta problemele apărute și găsirea unei soluții, mai ales că aceștia au sesizat Guvernul, ministerele, Consiliul Concurenței etc. și au atacat în instanță H.G. nr. 559/2001.

„Au fost o parte din agenții economici din Mamaia, cei care desfășoară comerț alimentație publică. Concluziile au fost bune, în sensul în care noi am descoperit deficiențe de organizare la noi: ei au depus cereri mai demult și deși trebuiau să fie avizați, nu s-a întâmplat lucrul acesta pentru că direcția de specialitate trimitea către Urbanism o hârtie prin care îi cerea să se pronunțe ce tipuri de funcțiuni economice sunt aprobate în zonă, prin P.U.Z., ceea ce nu e normal. Și asta e treaba noastră se ne facem temele și am dispus măsuri în sensul ăsta: în două-trei zile cei care au toate documentele vor primi autorizație“, a declarat primarul Vergil Chițac după întâlnire.

Potrivit unor surse, până vineri, 21 mai a.c., operatorii economici care au magazine alimentare în Mamaia și care au depus toate actele necesare, vor primi aviz de funcționare, iar ceilalți vor trebui să completeze dosarele.

Rămâne de văzut dacă se va întâmpla acest lucru, dacă nu vor apărea alte conflicte, mai ales că edilul-șef a declarat miercuri, 19 mai a.c., și faptul că „noi am vrut prin acțiunea asta să facem o sanizare, în sensul în care absolut toată lumea să aibă dosarul complet, cu toate documentele. Ca exemplu, nu e suficient un atestat de la O.C.P.I. care să ateste că ești proprietarul acelei clădiri. Legea spune că trebuie să arăți autorizația de construcție, pentru că ea arată exact funcțiunea economică pe care tu ai voie să o exerciți acolo. Dacă eu stau la casă și lângă mine este un hotel, dacă P.U.Z.-ul în zonă prevede acțiuni de cazare, asta nu înseamnă că pot să fac și eu lucrul ăsta. Deci e vorba de autorizație de construcție a mea, nu P.U.Z.-ul. Chiar dacă el prevede funcțiunea asta economică, trebuie să fie și în autorizația de construcție a mea această funcțiune economică. Acesta este un exemplu catastrofic, dar trebuie să ne imaginăm: dacă în exercitarea unei astfel de funcțiuni economice se întâmplă ca un om să moară, din momentul ăla toți care am dat autorizațiile alea avem mari probleme. Și poate să moară de la un scurtcircuit“.

Cu siguranță, nimeni nu își dorește așa ceva, dar declarația primarului Vergil Chițac este cel puțin ciudată: sigur cunoaștem fiecare dintre noi, de exemplu, cum diferite apartamente de la parterele blocurilor au devenit magazine sau în alte locuințe s-au deschis sedii de firme. În plus, au fost emise atâtea documentații de urbanism, de Primăria Constanța, pentru schimbarea funcțiunii unui imobil.

Valentin ISPAS

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.