Primarul Chițac nu renunță la ideea de a supraimpozita spațiile comerciale neînchiriate și terenurile intravilane fără construcții de pe anumite străzi sau bulevarde

0
441

Ca și anul trecut, primarul Vergil Chițac propune consilierilor locali să aprobe supraimpozitarea spațiilor comerciale neînchiriate, dar și a terenurilor intravilane fără construcții, deși suntem încă într-o perioadă dificilă, atât sanitară, cât și economică. Și multe firme și constănțeni se descurcă foarte greu.

Și în 2022 edilul-șef constănțean vrea ca spațiile comerciale neînchiriate să fie supraimpozitate. Și nu cu puțin, ci tot cu 50%.

Adică, în cazul clădirilor nerezidențiale utilizate în scop comercial (spații comerciale), amplasate în zona și la frontul mai multor străzi și bulevarde, în care nu se desfășoară activități economice, fiind neutilizate/închise pe o perioadă mai mare de 30 de zile consecutive în cursul unui an calendaristic, impozitul se majorează cu o cotă adițională de 50%.

Și nu vorbim doar de spațiile din centrul orașului – din Zona Peninsulară, de pe strada Traian, Bulevardul Ferdinand, strada Ștefan cel Mare –, ci și cele de pe Bulevardul Aurel Vlaicu, Bulevardul Alexandru Lăpușneanu, strada I.G. Duca, Bulevardul 1 Decembrie 1918, Bulevardul Tomis, între Bulevardul Aurel Vlaicu și str. Traian, și Bulevardul Mamaia, tronsonul cuprins între str. I.G Duca și intrarea în stațiunea Mamaia.

Majorarea impozitului pe aceste clădiri se aprobă prin hotărâre a Consiliului Local. Proiectul de hotărâre se inițiază de către primar, în baza documentației transmise de către Direcția Generală Poliția Locală.

Această supraimpozitare a fost valabilă și în 2021, rămâne de văzut dacă aleșii locali o vor menține pentru 2022, dată fiind situația dificilă sanitară, economică, dar și politică a României. Sau dacă această prevedere nu va fi scoasă din proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor și taxelor la nivelul municipiului Constanța în anul 2022, care se află încă în dezbatere publică, până la data de 6 decembrie a.c.

Culmea, primarul Vergil Chițac vrea să mențină și obligația supraimpozitării cu 50% a terenurilor intravilane de pe străzile și bulevardele de mai sus, fără construcții. Care a fost valabilă și în 2021, la propunerea edilului-șef, care a fost aprobată de către consilierii locali.

Adică impozitul pe terenul amplasat în zona sau la frontul arterelor de mai sus, înregistrat în Registrul agricol la categoria de folosinţă terenuri cu construcţii, fără construcții edificate, dar construibile conform documentațiilor de amenajare a teritoriului și de urbanism aprobate, să fie majorat și anul viitor cu o cotă adițională de 50%.

Rămâne și supraimpozitarea pentru deținerea mai multor mașini

În rest, dacă proiectul de hotărâre va rămâne neschimbat și va fi adoptat în forma actuală, constănțenii vor plăti pentru o locuință din zona A un impozit de 1.354 de lei/mp. În zonele B, C și D, impozitul este de 1.129 de lei/mp.

Iar pentru terenul intravilan construibil din zona A, impozitul este de 19.404 lei/ha. Pentru cel din zona B, de 14.668 lei/ha, din zona C – 10.037 lei/ha, iar din zona D – 4.769 lei/ha.

În cazul autoturismelor înmatriculate, proprietarii persoane fizice trebuie să plătească 10 lei/200cm cubi (sau fracțiune din aceasta) pentru autoturismele cu capacitate cilindrică de până la 1.600cm cubi inclusiv, 22 de lei/200cm cubi (sau fracțiune) pentru cele cu capacitate cilindrică cuprinsă între 1.601 și 2.000cm cubi inclusiv, și 82 de lei/200cm cubi (sau fracțiune) pentru cele cu capacitate între 2001 și 2.600cm cubi inclusiv.

Pentru autoturismele înmatriculate cu capacitate cilindrică ce este cuprinsă între 2.601 și 3.000cm cubi inclusiv, impozitul este de 163 de lei/200cm cubi (sau fracțiune din aceasta), iar pentru cele de peste 3.001cm cubi persoanele fizice trebuie să plătească 328 de lei/200cm cubi (sau fracțiune).

Dar dacă dețin în proprietate sau folosință două sau mai multe astfel de vehicule, constănțenii plătesc o altă majorare a sumelor de mai sus:

  • 10,4% în plus pentru primul mijloc de transport
  • 20% în plus pentru cel de-al doilea autovehicul
  • 50% în plus pentru cel de-al treilea autoturism și următoarele.

Majorarea se aplică fiecărui autoturism corespunzător ordinii de dobândire a dreptului de proprietate sau de folosire asupra bunului mobil.

Valentin ISPAS

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.