Primarul din Eforie a pierdut definitiv procesul în favoarea romilor cărora le-au fost demolate barăcile: are de plătit retroactiv câte 900 de lei pe zi, pe ultimi 4 ani

0
3949
Robert Şerban

Primarul orașului Eforie și Primăria Eforie implicit sunt buni de plată. Romii cărora le-au fost demolate locuințele improvizate, au câștigat definitiv procesul prin care au solicitat sancționarea celor din administrația publică pentru neexecutarea hotărârii judecătorești prin care erau obligați să le asigure locuințe sociale decente.

Așa cum am arătat recent, într-un articol publicat pe aceeași temă, denumit: “Romii din Eforie cer sancționarea primăriei și a Consiliului Local, pe motiv că le-au demolat barăcile și nu le-au oferit în schimb locuințe decente,  mai multe familii au obținut în instanță dreptul de a primi locuințe din partea administrației publice, ai cărei reprezentanți însă nu s-au conformat. De fapt, le-au fost atribuite niște containere de locuit, care nu întruneau condițiile impuse de Legea locuințelor.

Prin urmare, cele câteva familii reprezentate de reclamanții: Suliman Mihai Georgian, Suliman Menderis Georgian, Enache Vasile, Ahmed Altîna, Ahmed Edie, Ahmed Melisa, Ahmed Denis Gabriel, Ahmed Ana Maria și Memet Geanser au chemat în instanță, din nou, primarul, primăria și consiliul local, solicitând daune de întîrziere. Și au câștigat și pe fond, și în recurs.

Pe fondul cauzei, pe data de 11 martie a.c., instanța a dispus: ”Admite în parte cererea. Obliga paratul Primarul Orașului Eforie la plata unei amenzi de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, care se face venit la bugetul de stat, începând cu data de 11.04.2017, pana la executarea efectivă a obligației de atribuire a unor locuințe care să respecte dispozițiile anexei I din legea 114/1996, potrivit Sentinței civile 744/CA/ 01.06.2016 pronunțată de Tribunalul Constanța în dosar 6104/118/2015. Obligă pârâții Primarul Orașului Eforie şi UAT Oraş Eforie la plata unei penalități in cuantum de 100 lei/zi întârziere, pentru fiecare reclamant, începând cu data de 11.04.2017,pana la executarea efectivă a obligației de atribuire a unor locuințe care să respecte dispozițiile anexei I din legea 114/1996. Respinge cererea formulată în contradictoriu cu Consiliul Local al Orașului Eforie şi restul pretențiilor cuprinse în cererea principală ca nefondate. Cu recurs in termen de 5 zile de la comunicare. Pronunțata in data de 11.03.2020”, potrivit încheierii de ședință. 

Mai departe, reprezentanții administrației publice din Eforie au atacat sentința civilă cu recurs, însă fără succes.

Pe data de 5 iulie, instanța de recurs a decis: ”Respinge ca nefondată excepția insuficientei timbrări recursului. Respinge ca nefondat recursul. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 05.07.2021”. 

Prin urmare, dacă recursul a fost respins, rămâne executorie sentința civilă de pe fond, iar suma pe care o are de plătit primarul până în acest moment depășește 1.300.000 de lei.

Rămâne de văzut dacă și aceasta va fi ignorată de autoritățile locale.

Precizăm că primarul Robert Șerban nu a putut fi contactat telefonic, motiv pentru care i s-a cerut un punct de vedere într-un mesaj. Până la publicarea acestui articol, nu am primit niciun punct de vedere oficial.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.