Primarul Vergil Chițac, supărat în legătură cu stadiul lucrărilor de pe strada Ștefan cel Mare

9
5747

Primarul Constanței, Vergil Chițac, a vorbit, vineri, 12 august a.c., în cadrul unei conferințe de presă, despre lucrările de pe strada Ștefan cel Mare, executate cu întârziere. Edilul-șef este supărat pe constructor.

„Pe strada Ștefan cel Mare înaintăm destul de greu. Sunt supărat pe operatorul economic, pe constructorul de acolo. Întârzierea a fost generată de faptul că dedesubt a fost toată infrastructura RAJA. RAJA a avut un contract cu un operator economic care trebuia să schimbe apa și canalizarea. Operatorul economic a părăsit contractul după ce și-a luat avansul. Da, o țeapă! Atunci, bineînțeles, RAJA a fost pusă în situația în care au pus <<domnule, ce facem, mai licităm încă o dată?>> Eu le-am spus că dacă mai stau să liciteze încă o dată, atunci eu ce fac cu proiectul meu? Pentru că nu putem șă așternem până nu vă rezolvați problemele în subteran. Peste o lună se surpă ce am pus noi”, a spus Chițac.

Primarul Constanței a vorbit și despre ce se va întâmpla în perioada următoare. Momentan se schimbă „infrastructura de termie”.

„Atunci, ei s-au angajat și apreciez asta. Au lucrat cu forțe proprii, dar a durat ceva timp. Pentru că abordarea legală, ce faci în momentul în care cineva se retrage din contract? Îl dai în judecată, nu îl dai, intri tu să faci. Au trebuit să se lămurească și am înțeles lucrul acesta. Acum este treaba noastră și mai este treaba noastră pentru că schimbăm, în zona magazinului Tomis, până în Mircea, infrastructura de termie. Se lucrează. Schimbăm tubulatura, după care venim deasupra. Am înțeles că astăzi (n.r. vineri, 12 august a.c.) au turnat tronsonul doi, care înseamnă de la fostul Antoniadis până pe strada Mihăileanu”, a mai punctat Vergil Chițac.

Contractul de execuție a lucrărilor pentru proiectul municipalității a fost semnat la începutul verii, însă lucrările au fost începute efectiv abia în 21 octombrie 2021. Pe 9 iunie 2021, Vergil Chițac a semnat contractul de execuție a lucrărilor aferente proiectului „Acces și mobilitate pietonală în zona centrală a municipiului Constanța”.

Ce prevede proiectul?

Proiectul de îmbunătățire a mobilității urbane durabile prevede reabilitarea și extinderea zonei pietonale multifuncționale de pe strada Ștefan cel Mare (15.780 mp), precum și reabilitarea trotuarelor străzilor adiacente (30.066 mp) și crearea de zone cu spațiu partajat (3.029 mp).
Potrivit proiectului, esplanada de pe strada Ștefan cel Mare va fi îmbogățită cu peste 5.000 mp de spațiu verde. Se vor amplasa fântâni arteziene și se va amenaja mobilier urban inteligent prevăzut cu bănci, spații de ședere, rasteluri de biciclete și cișmele, se vor monta sisteme de informare cu mesaje variabile și va fi instalat un sistem de supraveghere video.

Lucrările includ modernizarea rețelei de iluminat public și reabilitarea pasajului pietonal. Infrastructura de semnalizare rutieră din zona centrală o orașului va fi adaptată la nevoile persoanelor cu dizabilități și cu mobilitate redusă.
Pe zona adiacentă, reprezentând bulevardul Ferdinand și strada Mircea cel Bătrân, se vor reabilita traseele pietonale și vor fi introduse benzi unice de transport public (2,817 km) și piste pentru biciclete(5,304 km). Zona va beneficia de iluminat public pentru carosabil, trotuare, piste de biciclete și iluminat smart pentru trecerile de pietoni iar stațiile de autobuz vor fi modernizate.

Pe străzile străzile Mihai Viteazu, I. Gh. Duca, Atelierelor, Ștefan Mihăileanu, Cuza Vodă, General Manu, Răscoalei 1907, Miron Costin, Ion Lahovari și Jupiter vor fi reabilitate și extinse trotuarele și va fi modernizat iluminatul public.

Obiectivul general al proiectului este reprezentat de promovarea mobilității urbane durabile prin regenerarea urbană a zonei centrale printr-o serie de măsuri care să conducă la creșterea accesibilitătii și mobilității pietonale din această zonă a municipiului. Prin acest proiect se urmărește creșterea cotei modale a deplasărilor pietonale și cu bicicleta și se încurajează utilizarea mijloacelor de transport în comun.

Proiectul „Acces și mobilitate pietonală în zona centrală a municipiului Constanța”, Cod SMIS 129226 are o valoare totală de 89.854.757,70 lei, toate cheltuielile fiind eligibile în proporție de 100%. Contribuția financiară a Municipiului Constanța este 1.797.095,20 lei. Proiectul este finanțat prin Regio – Programul Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 4: “Sprijinirea Dezvoltării Urbane Durabile“, se arată într-un comunicat de presă.

Proiectul a fost iniţiat în mandatul fostului primar al Constanţei, Decebal Făgădău.

Petruț IACOB

9 COMENTARII

  1. Este vorba de mistoul facut de acest primar .Adica proiectul a fost initiat de fostul primar ,iar tu il accepti ca un papagal fara sa verifici nimic .Ai semnat contractul in iunie2021 si arunci mereu pastila cu cel care l-a initiat ,probabil sti tu ceva…Cert este ca se fac contracte cu c…ul si nimeni nu raspunde. Este incredibil sa spuna un primar ca s-a dat o teapa si nici vorba de plangere penala sau chiar de autosesizare a DNA ,de unde concluzia ca sunt legati toti cu matul porcului.Proiectul meu ,zice primarul ,si nu a avut timp sa-l studieze si sa realizeze ca in urma cu numai 8 ani se terminase modernizarea acestei strazi cu lucrari proiect Mazare ,stalpi iluminat(foarte buni si moderni) ,banci si mai ales dale executate la BricK. Ce se intampla cu eficienta acestor proiecte daca la fiecare 10 ani se vor schimba cu alti stalpi si alte dale,etc ,etc ….Curtea de conturi tace si ea .De fapt este vorba de mafia pusa pe jaful banului public ,ea face proiectele si tot ea face contractele….

    • Așa o să pățesti cu toate lucrarile incepute heirupist!O să treacă 20 de ani să terminați cea ați inceput! Incompetenți pană in măduva oaselor!Constanța oraș blestemat să fie condus de incompetenți!

  2. Supărarea o să-i treacă că a făcut varza și Bd. Lăpușneanu. Acuma că o sa vina toamna îți iei cizmele de cauciuc pentru deplasarea CityPark. Un primar liberal deosebit a depășit în incompetenta sau doar memorie administrațiile precedente

  3. Ai spart tot orașul. Au stat excavatoarele în intersecții pe tomis , aurel vlaicu , lăpușneanu, mamaia . Cu lunile. Nimeni nu misca nimic. Acum dai vina pe anteriori primari. La fel ca tine, au făcut și primarii PNL, uite aceiași situatie cu primarul bucurești Nicușor Dan. E pierdut în spațiu nu are ideii si soluti. Pe unde sunt primari PNL e dezastru.

  4. Toate lucrările sunt începute și apoi abandonate. Este democrație. Nu mai muncește nimeni în wekend-uri și în alte sărbători. La lucrări de buget public. La privați se muncește non stop și se vede. Un alt șantier de tip PSD-PNL este sala polivalenta un Fiasco total. Acum vor sa înceapă și cu stadionul.

  5. Firma a intrat in insolventa din Martie și parcă nici atunci nu lucrau. Mi-e greu să cred că nu se putea face ceva din timp, dar mna e mai simplu să arunci vina că de altfel vrea sa rezilieze contractul și cu cei care lucrează pe Lăpușneanu că nu se mișcă rapid și în Septembrie ar trebui să fie gata. Așa e, dar se puteau lua niște măsuri până acuma… nu sa fie orașul de zici că suntem la țară.

  6. Un munte de incompetenta, prostie si nesimtire….totul are un singur nume : Primarul Constantean….orice nume ar avea, orice partid l ar impinge in fata spre aceasta functie… Atat , si nimic mai mult. Asta , ultimul pe functie, mai si vorbeste prostii si arunca vina pe oricine, numai pe lenea si delasarea lui , nu….

  7. Cum îl puteți numi “primar când un primar, prin definiție, rezolva problemele urbei? Iar acest individ doar vinde proiecte de lucrări și reparații spre îmbogățirea unor firme agreate? Despre ce vorbim aici!? Este cel mai nepriceput hot care a ocupat acel scaun din fruntea orașului nostru. Îmi doresc nespus de tare sa zboare ca puiul din reclama anilor 2000… “zboară, puiule, zboară!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.