Proces interminabil, pentru comoara de artă de la Topalu. Primarul Valentin Stanciu: “Toate operele sunt originale”

0
1371
Primarul Valentin Stanciu și Maria Buzatu, directorul Muzeului „Dinu şi Sevasta Vintilă” din Topalu

Unul dintre cele mai valoroase muzee din Europa ar putea să rămână fără operele de artă, dacă instanţa va dispune „revocarea donaţiei”. Discutăm despre Muzeul de Artă ”Dinu și Sevasta Vintilă” din localitatea constănţeană Topalu, un muzeu unic în mediul rural din Româniacare găzduişte opere de pictură, sculptură şi grafică ale celor mai importanţi creatori români: Theodor Pallady, Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Mircea Demetrescu, Octav Băncilă, Gheorghe Petraşcu, Camil Ressu, Corneliu Baba. Toate lucrările sunt originale, iar valoarea lor pe piaţa de profil ar fi estimată la câteva milioane de euro. În realitate, suma evidenţiată în contabilitate este una infimă, respectiv 88,10 lei. Cert este că soarta colecţiei de artă de la Muzeul “Dinu şi Sevasta Vintilă” este incertă.

Doctorul Gheorghe Vintilă, cunoscut colecţionar de artă, a decis să doneze în 1960 comunei sale natale 228 de lucrări de artă românească modernă, în memoria părinţilor săi învăţători, care în 1920 au înfiinţat prima Şcoală primară din Topalu. Discutăm despre lucrări de artă românească modernă donate în vederea alcătuirii unei colecţii publice de mare interes şi originalitate într-un spaţiu muzeal adecvat. În urma donaţiei, în casa părintească a doctorului s-a înfiinţat, în acelaşi an, Muzeul de Artă “Dinu şi Sevasta Vintilă” Topalu. Casa familiei Vintilă a avut şase camere, imobilul fiind ulterior reabilitat de Consiliul Judeţean Constanţa şi extins. Astfel, toate operele de artă sunt expuse în prezent în 13 încăperi, iar muzeul este prevăzut cu sistem de monitorizare video.

Este posibil ca imaginea să conţină: interior

Locuinţa părintească a doctorului Vintilă, casa unde conform dorinţei acestuia funcţionează muzeul, aparţine în prezent Muzeului de Artă Constanţa. Însă, un aşa-zis moştenitor pe care dr. Gheorghe Vintilă nu l-ar fi recunoscut niciodată, pentru că ar fi avut certificat de la Mina Minovici care atesta faptul că nu putea face copii, şi o cunoscută casă de avocatură vor să intre în posesia acestor opere de artă. Au trecut 12 ani de procese. Lupta în instanță dintre Muzeul de Artă Constanța și Mario Vintilă, pentru patrimoniul Muzeului de Artă „Dinu și Sevasta Vintilă” continuă. Curtea de Apel Galaţi a amânat zilele trecute cauza pentru 16 septembrie 2020, ora 13.00.  

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Două instituţii din județul Constanţa se luptă din 2008 în instanţă ca aceste capodopere de artă să nu fie scoase din circuitul muzeal. Procesul s-a derulat, pe rând, la Judecătoria Medgidia, ulterior la Tribunalul Constanța și Curtea de Apel Constanța, iar instanțele din judeţul Constanţa i-au respins cererile lui Mario Vintilă. În 2017, la Înalta Curte de Casație și Justiție, a fost înregistrat recursul. Din 2018 dosarul se află pe rolul Curții de Apel Galați, iar magistrații au dispus realizarea unei noi expertize. Procesul nu poate înainta pentru că lipseşte Raportul de expertiză pentru comoara de artă din Topalu. Este vorba despre o expertiză tehnică în specialitatea “conservare și restaurare artă românească”: având următoarele obiective: 1). – să se determine dacă toate lucrările ce au făcut obiectul contractului de donaţie sunt expuse publicului; 2). – să se determine starea fizică a fiecăreia dintre cele 228 piese ale Colecţiei de Artă Plastică Dinu şi Sevasta Vintilă, precum şi dacă acestea au fost întreţinute corespunzător şi dacă le-au fost asigurate condiţiile optime de păstrare, în raport de specificul acestora; 3). – să se stabilească dacă, în prezent, fiecare piesă a colecţiei este întreţinută corespunzător şi dacă sunt asigurate condiţiile optime de păstrare, în raport de specificul fiecăreia; 4). – să se determine dacă imobilul ce aparţine Comunei Topalu şi în care funcţionează muzeul prezintă o stare tehnică adecvată pentru păstrarea şi expunerea în condiţii optime a pieselor colecţiei, precum şi dacă existent igrasiei în respectivul imobil afectează starea fizică a pieselor colecţiei; 5). – să se determine dacă imobilul în care funcţionează Muzeul “Dinu şi Sevasta Vintilă” Topalu a suferit vreo renovare iar, în caz afirmativ, să se precizeze data când au fost effectuate lucrările; 6). – să se stabilească dacă în incinta Muzeului “Dinu şi Sevasta Vintilă” există dotări tehnice care să asigure conservarea corespunzătoare a pieselor colecţiei, inclusive dacă există aparatura corespunzătoare pentru menţinerea unui microclimate cu temperature şi umiditate controlate, precum şi dacă piesele colecţiei sunt protejate cu rame şi geamuri.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Suntem într-un litigiu cu un aşa-zis moştenitor al donatorului colecţiei de artă. În 2008, acest moştenitor a deschis o acţiune în instanţă prin care revendică moştenirea, aşa-zisa moştenire a tatălui său. Acest proces este dat la rejudecare a patra oară. Doctorul Vintilă, proprietarul unei colecţii de artă, a făcut o donaţie comunei Topalu. În actul de donaţie a trecut nişte clauze: să nu fie înstrăinată nicio operă, dar şi alte aspecte. Instanţa  a recunoscut că dr. Vintilă ar fi tatăl lui Mario Vintilă. Pe acest moştenitor nu l-am cunoscut şi nu l-am văzut niciodată. Am auzit de el doar din procesul acesta pe care îl avem astăzi. Acest Mario Vintilă a deschis o acţiune în instanţă, în 2008, prin care cere revocarea actului de donaţie pe motiv că n-ar fi fost respectate mai multe clauze din contractul de donaţie. Dosarul se rejudecă la Curtea de Apel Galaţi. Nu noi am cerut strămutarea dosarului la Galaţi, ci el a cerut. Noi nu avem nimic de ascuns şi am fost de accord cu strămutarea şi se rejudecă”, a declarat, pentru Focus Press, primarul localităţii Topalu, Valentin Stanciu.

Ce a cerut Curtea de Conturi comunei Topalu?

Pentru colecţia de artă s-a căutat şi un evaluator, după ce reprezentanţii Curţii de Conturi, în urma unui control, au pus în vederea comunei Topalu să inventarieze fiecare operă de artă şi să treacă în evidenţa contabilă valoarea reală a acestora. Însă, comuna Topalu a contestat decizia Curţii de Conturi în instanţă, dar fără succes. “În 2016, când am venit eu la Primăria Topalu, la sfârşitul anului, am avut controlul Curţii de Conturi. S-a constatat faptul că această colecţie aflată în inventarul privat al comunei Topalu are o valoare de 88, 10 lei, aşa cum a fost ea valorificată la momentul în care a fost făcută donaţia. Din momentul acela şi până astăzi nu s-a mai făcut o reevaluare a colecţiei şi Curtea de Conturi ne-a cerut să facem o evaluare ca să avem o evaluare reală în inventar, conform Legii Contabilităţii. În urma măsurii Curţii de Conturi am iniţiat o contractare a unui evaluator”, spune edilul.

Este posibil ca imaginea să conţină: mâncare

88,10 lei, valoarea colecţiei trecută în evidenţa contabilă

Valoare reală a colecţiei Muzeului de Artă din Topalu este de 88,10 lei, sumă trecută în evidenţa contabilă. “Pentru mine ca om, nu ca primar, valoarea colecţiei de artă este nepatrimonială. Nu are acoperire în bani. Indiferent ce valoare s-ar stabili este o valoare de piaţă care pentru mine este irelevantă, doar ca să aibă o acoperire în bani. Pentru mine, colecţia aceasta, are valoare inestimabilă. Colecţia aceasta nu poate să aibă acoperire în bani, nici în euro şi nici în lei”, ne-a explicat edilul.

Edilul: “Am încredere în justiţie”

Nu se ştie ce se va întâmpla în final. “Eu am încredere în justiţie. Am convingerea sută la sută că instanţa hotărăşte şi ia decizia cea mai corectă în litigiu”, conform primarului localităţii Topalu. Nu se ştie ce are de gând Mario Vintilă cu această colecţie de artă, cert este că a cerut instanţei să anuleze actul de donaţie. “Ştiu doar că prin Casa de Avocatură Muşat şi Asociaţii a atacat nişte clauze din actul de donaţie, pentru că nu ar fi fost respectat actul de donaţii şi cere instanţei anularea actului de donaţii în aşa fel încât să poată să intre dumnealui în posesie acestei colecţii de artă ca moştenitor al dr. Vintilă, al donatorului, stabilit prin hotărâre judecătorească. Nu ştiu ce vrea să facă. Nu ne-am văzut niciodată. Nu ne-a contactat niciodată. Are reprezentant”, potrivit primarului Valentin Stanciu.

Este posibil ca imaginea să conţină: copac, cer, casă şi în aer liber

Muzeu unic, cu 228 de opere de artă originale, locul I în Europa

De menţionat că muzeul este unic în România şi ar fi clasat pe locul I în Europa. “Am văzut şi eu ce s-a postat pe reţele de socializare. Nu ştiu cine a făcut clasamentul acesta. Nu ştiu cine l-a cotat. Este un muzeu situat în mediu rural, cu opere originale. Sunt 228 de opere, cu o valoare reală de 88 de lei şi câţiva bănuţi. Toate operele sunt originale. Nu există nicio copie. Nu există nicio modificare. Spun lucrul acesta pentru că au trecut prin două expertize. Este un muzeu unic în mediul rural din ţara noastră”, a conchis edilul.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Menţionăm că urmaşul dr. Gheorghe Vintilă, Mario Vintilă, ar fi stabilit peste hotare şi nu ar fi fost niciodată la Topalu, nici măcar la înmormântarea sau parastasele medicului. Mormântul doctorului Gheorghe Vintilă se află chiar în curtea muzeului, fiind astfel respectată o ultimă dorinţă a acestuia, menţionată în actul de donaţie a colecţiei de artă.

Dacă Mario Vintilă  va avea câştig de cauză, există posibilitatea ca lucrările de artă de la Topalu să fie scoase din circuitul muzeal public. Rămâne de văzut dacă Raportul de expertiză va putea fi întocmit până la termenul din 16 septembrie.

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.