Procurorul care a anchetat moartea Mădălinei Manole se judecă la Constanța cu CSM în legătură cu unele detașări în misiuni internaționale

0
468

Procurorul care a anchetat moartea Mădălinei Manole și a impus respectarea legii în Somalia, cu privire la pirații somalezi, are un proces pe rol, la Curtea de Apel Constanța, intentat împotriva Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Este vorba despre procurorul Tiberius Ilie Moldovan, care se judecă cu CSM și cu Ministerul Justiției în mai multe dosare civile și pe contencios administrativ, cu privire la unele drepturi salariale, dar și în legătură cu unele transferuri aprobate de CSM.

Magistratul a dat în judecată Consiliul Superior al Magistraturii,, la Constanța, pe 1 iulie a.c., solicitând publicarea unor informații, de către CSM, cu privire la unele detașări făcute la conducerea Secției Contencios din cadrul Direcției Legislație, Documentare şi Contencios din cadrul CSM.

Pe data de 6 decembrie, Tribunalul Constanța s-a pronunțat în favoarea reclamantului și a dispus, pe fond, obligarea CSM în vederea publicării informațiilor solicitate:

Admite în parte cererea formulată de reclamantul MOLDOVEANU ILIE TIBERIUS. Obligă pârâtul să-i comunice reclamantului informațiile de interes public solicitate prin cererea cu nr 1/9703/2021, precum şi prin reclamația administrativă din data de 13.06.2021, respectiv: comunicarea datelor referitoare la numerele de înregistrare şi data adoptării hotărârilor secțiilor corespunzătoare ale CSM prin care s-a dispus detașarea judecătorilor şi procurorilor care ocupă sau au ocupat în perioada 01.01.2017 – 14.05.2021(indiferent de data la care au fost detașați) funcțiile corespunzătoare fișelor postului cu nr 119,120,135, 136, 137,138, 139,140,141 şi 142 în cadrul Secției Contencios din cadrul Direcției Legislație, Documentare şi Contencios, cu evidențierea pentru fiecare dintre cei detașați a instanței sau parchetului din care aceștia fac parte.

Respinge ca nefondată solicitarea reclamantului de obligare a pârâtului la plata de daune morale în cuantum de 8000 lei, actualizată cu indicele de inflație sau dobânda penalizatoare, începând cu data formulării prezentei acțiuni şi până la data plății efective. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Calea de atac se depune la Tribunalul Constanța – Secția Contencios Administrativ şi Fiscal. Pronunțată, azi, 06.12.2021, în conformitate cu disp. art 396 alin 2 C.pr.civ, prin punerea soluției la dispoziția părților prin grefa instanței”, se arată în încheierea de ședință de luni.

De precizat că într-un alt dosar aflat în faza de recurs pe rolul Curții de Apel București,  având același obiect: ”Comunicarea informațiilor de interes public”, procurorul a pierdut provcesul cu CSM, iar un alt dosar, tot pe contencios administrativ la Curtea de Apel București, având ca obiect ”pretenții”,  se așteaptă termenul de judecată de pe data de 8 decembrie.

Detașat în Somalia, refuzat pentru misiunea în Afganistan

Așa cum arătam mai sus, procurorul Tiberius Ilie Moldovan a anchetat moartea Madalinei Manole, dosar închis definitiv în 2013, a activat pentru un an petrecut în Somalia, acolo unde a fost detașat în cadrul misiunii EUCAP. Procurorul a fost detașat printr-o decizie a CSM, în perioada iulie 2017 – iulie 2018.

În Somalia, Moldovan a lucrat sub conducerea ofițerului de poliție român Maria Cristina Stefănescu, obiectivul proiectului finanțat de Uniunea Europeană fiind aceea de a asigura securitatea maritimă în contextul atacurilor piraților somalezi.

În ședința CSM în care i s-a încredințat această misiune, procurorului i-a fost respinsa cererea de a fi detașat în Afghanistan, unde mai fusese în trecut, într-o misiune de menținere a păcii.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.