Judecătorii au respins acțiunea Universității “Alexandru Ioan Cuza”, în proces cu APM Constanța și cu Iridex, privind groapa ilegală de gunoi de la Agigea

0
206

Problema gropii de gunoi de la Agigea, din imediata vecinătate a  ”Sitului Natura 2000”, revine în atenția publicului după ce instanța a respins acțiunea reclamantei, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, împotriva Agenției pentru Protecția Mediului Constanța și mai multor societăți comerciale.

Așa cum am arătat într-un articol publicat anterior, societatea de salubrizare Iridex a înființat o groapă de gunoi la Agigea, despre care autoritățile locale susțin că este ilegală și că deranjează din cauza mirosurilor emanate, mai ales vara.

Așa cum am mai scris, groapa de gunoi se află la 50 de metri de ”Situl Natura 2000”, aparinând Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, care a intentat proces  în instanță, pe contencios administrativ, solicitând anularea deciziei privind emiterea avizului de mediu necesar întocmirii unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ).

În speță, s-a solicitat anularea deciziei nr. 3219RP/13.10.2020 privind emiterea avizului de mediu pentru întocmire PUZ – ”Stabilire reglementări urbanistice zoncă activități economice în județul Constanța, comuna Agigea, str. Rezervației nr 4”. De remarcat că la această adresă există mai multe loturi de teren aparținând unor societăți comerciale, printre care și Iridex, firma care administrează mai multe depozite de deșeuri în județ.

Pronunțarea pe fond

După analizarea tuturor probelor, instanța de fond- Tribunalul Constanța –  arespins acțiunea, din cauza faptului că, în principiu, a fost întocmită împotriva unei persoane care nu are calitate procesuală pasivă.

Respinge excepția lipsei dovezii calității de reprezentant, invocată de pârâte pe cale de întâmpinare. Respinge excepția lipsei calității procesual active, invocată de pârâtă pe cale de întâmpinare. Admite excepția lipsei calității procesual pasive a pârâtei Agenția Națională pentru Protecția Mediului. Respinge cererea formulată de reclamanta UNIVERSITATEA „ Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în contradictoriu cu pârâta AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU PROTECŢIA MEDIULUI CONSTANŢA, ca fiind formulată în contradictoriu cu o persoană ce nu are calitate procesual pasivă. Admite excepția inadmisibilității acțiunii invocată de pârâte pe cale de întâmpinare. Respinge cererea formulată de reclamanta UNIVERSITATEA „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în contradictoriu cu pârâții SC INOSTRIO ENTERPRISES SRL, IRIDEX GROUP SALUBRIZARE SRL, SEA LAND LOGISTIC SRL, TAN STEEL INTERNAŢIONAL SRL, şi AGENŢIA PENTRU PROTECŢIA MEDIULUI CONSTANŢA, cu sediul în Constanța, str Unirii, nr 23, jud Constanța, ca inadmisibilă. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Calea de atac se depune la Tribunalul Constanța – Secția Contencios Administrativ şi Fiscal. Pronunțată, azi, 06.12.2021”, se arată în încheierea de ședință

Așa cum se poate observa, sentința nu este definitivă și poate fi atacată.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.